5 ok, hogy miért van szüksége minden kisvállalkozásnak weboldalra.

Weboldal fejlesztés

Minek nekem weboldal, amikor megvan a vevőköröm és egyébként is, jobban hiszek a szájhagyomány útján terjedő hírverésben, meg a szórólapozásban.

Ha te is így véled, nyugi, nem vagy egyedül. Mind a mai napig iszonyat sok kis- és középvállalkozó gondolja pont ugyanezt.

Van viszont egy szomorú hírem. Ha nem vagy online, sehol nem vagy.

Tudtad, hogy az emberek egy vállalkozást, már javarészt az online megjelenése és kommunikációja alapján ítélnek meg? És az megvan, hogy Jucika néni inkább hív olyan burkolót, akinek látta a munkáit és értékeléseit a weboldalán?

Ha eddig te is úgy gondoltad, hogy neked nincs szükséged weboldalra, íme néhány érv, ami kilendít ebből a hitből.

Gyorsan reagálhatsz a váratlan helyzetekre

Amikor berobbant a COVID, azok a vállalkozók tudtak a leggyorsabban reagálni, akiknek már volt weboldaluk. Elég, ha csak a hatékonyabb tájékoztatást nézzük, már az is hatalmas előny a versenytársakkal szemben.

Íme néhány példa, hogy miként lehet előnyt kovácsolni, már meglévő honlappal:

  • élelmiszer nagykereskedés: akinek volt stabil, normálisan összerakott weboldala az pikk-pakk át tudott állni lakossági kiszolgálásra online értékesítéssel és kiszállítással. A versenyt azokkal szemben, akik később tudtak csak reagálni bőven nyerte.
  • jóga, személyi edző, gerinctorna, stb.: volt kereslet az online órákra? Naná, de még mekkora. Kik vitték a pálmát? Persze, hogy azok a vállalkozások, akik mertek előzőleg befektetni weboldalukba.
  • apartman, szállás kiadás: itt is azok jutottak előnyhöz, akiknek az online foglalási rendszer a weboldalukon már eleve megvolt és megfelelő, folyamatos tájékoztatást tudtak nyújtani.
  • offline boltok tömegei: mondanom sem kell, hogy a konkurenciát pikk-pakk leverő kereskedők azok voltak, akik gyorsan tudtak reagálni, mert az online értékesítési rendszerük már eleve ki volt építve.

Számtalan példát lehetne még sorolni. Egy valami bizonyos, a kialakult váratlan piaci helyzet azoknak a vállalkozásoknak fájt kevésbé, akiknek már volt egy jól felépített online jelenlétük és weboldaluk.

Ha Te nem mutatod meg, hogy jobb vagy, megteszi a konkurenciád

Teljesen mindegy mekkora a vállalkozásod. Lehetsz akár a helyi hentesbolt is. Sokkal hitelesebb leszel, ha van egy jól működő, folyamatosan frissülő weboldalad.

Ma, amikor a weboldal készítés vállalkozásoknak egy gyors és hatékony folyamat, elengedhetetlen, hogy Te is készíts, vagy készíttess magadnak.

Maradjunk a hentesbolt példánál.

Tegyük fel, hogy a településen, ahol a Te boltod üzemel van 5 hentesüzlet. Téged a környékbeliek már jól ismernek, hozzád járnak, így azt mondhatod jól megy a bolt. Igen ám, de van 10 kilométeres körben másik 4 bolt és hidd el, csak idő kérdése mikor eszmélnek és jelennek meg online.

Ha ők meglépik azt, amit Te csak halogatsz, előbb-utóbb el fogják vinni a vevőidet. Napjainkban a szájhagyomány már nem erősebb az online marketingnél. A 70 éves Marika néni is tolja ám a Facebook-ot és tájékozottabb, mint azt hinnéd.

Így fogják elhappolni a vevőidet.

Először megjelennek különböző platformokon. Facebook, Google Cégem, Insta, weboldal, stb. Elkezdenek értékes tartalmakat gyártani. Bemutatják például, hogy az általuk kínált csirkehús tökéletesen tiszta farmról származik, ahol a majorság boldogan és szabadon szaladgálhat egy hatalmas udvaron.

Mi a trendi manapság?

Zöld, egészséges, természetes, vegyszermentes, bio és még sorolhatnám. Azzal, hogy megjelennek a weben ők be tudják mutatni azt, amit a Te vállalkozásod weboldal nélkül nem.

Hitelesség pipa. Mennek a vevők hozzájuk, mert a cikkeikben rávilágítanak arra is, hogy mennyire tiszták a helységeik, milyen jó minőségű az árujuk, hogy az alkalmazottak mindig húznak kesztyűt, amikor húst adnak Neked a pultból, stb.

Tele van az ország tudatos vásárlókkal, akik nem lusták elmenni akár több kilométerrel messzebbre is, csak mert azt látták a neten, hogy ott valami minőségibb. Hiába van a házuktól 3 méterre a boltod, ha nincs honlapod elveszted ezt a versenyt.

Előbb utóbb muszáj lesz nagyobb közönséget megszólítanod

Rengeteg olyan kisvállalkozó van, aki úgy gondolja elég az, hogy helyieknek értékesít. Csakhogy a trendek megváltozni látszanak.

Ahogy már említettem, egyre több a tudatos vásárló, akik nem haboznak több kilométerre elmenni, ha azt látják, hogy ott valami jobb. Ha Te nem tudod hatékonyan megszólítani az embereket, megteszi helyetted a versenytársad és csak pislogni fogsz, amikor az ügyfélköröd leapad.

Előbb-utóbb nem lesz elég, ha csak helyieket szolgálsz ki. Nagyobb közönség megcélzásával nemcsak több, de minőségibb ügyfeleid lehetnek. A jobb ügyfelek több pénzt fognak elkölteni Nálad, főleg, ha minőségi terméket/szolgáltatást tudsz kínálni olyan platformon, ami ezt jól tudja bemutatni. Ez a platform a Te weboldalad.

Kénytelen leszel fejleszteni az ügyfeleiddel való kapcsolattartáson, kiszolgáláson

A technológia fejlődik, az emberek pedig imádják, ha valami megkönnyíti a vásárlást, szolgáltatás igénybevételt.

Kiváló példa erre a BioHair online sorbaállás szolgáltatása. Kiválasztod a helyet, megadsz pár adatot és máris sorban állsz anélkül, hogy a helyszínre kellene menned. Jó ez? Naná. Ráadásul értesítenek sms-ben, hogy mikor indulj el.

Másik példa.

Tegyük fel műkörmös vagy és megvan az ügyfélköröd. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha online, előre le tudnák foglalni az időpontokat? Egyrészt csomó felesleges adminisztrációtól kímélnéd meg magad, másrészt sokkal hatékonyabban tudnál előre kalkulálni a bevétellel. Az ügyfeleidnek is sokkal kedvezőbb lenne ez a megoldás, és például megszórhatnád őket némi kedvezménnyel kupon formájában, ezzel mintegy növelve az elköteleződést és még sorolhatnám.

Egy weboldal nem csak úgy tudja visszatermelni az árát, hogy új ügyfeleket hoz, hanem például az adminisztrációs idő csökkentésével, a meglévő vevőid hatékonyabb kiszolgálásával és megtartásával.

A fejlődés azt közvetíti, hogy profi vagy. Az emberek szeretik a kényelmet és imádják az újat, a jobbat.

A vállalkozásod megítélése is jobb lesz

Nagy valószínűséggel ebben egyetértesz Te is. Gondolj csak bele. Mennyire bíznál meg mondjuk egy építési vállalkozóban, akitől épp házat akarsz vásárolni, ha nem találod meg online?

Mennyire szívesen bíznád a könyvelést olyan cégre, akinek a honlapján látszik az amatőrség?

Manapság elvárás, nem opció, hogy egy magára valamit is adó vállalkozás rendelkezzen modern weboldallal.

Ha még nincs honlapod, vagy van, de régi, elavult a kinézete, ne habozz újat készíttetni, mert az emberek a Te szolgáltatásodat keresik nap mint nap. Ne hagyd, hogy a konkurencia, vagy egy váratlan helyzet kiüssön a ringből.

Bejegyzések A Témában