Weboldal fejlesztés hibák, melyek gátolják az ügyfélszerzést

Weboldal készítés hibák

Egy látszólag jó honlap még nem biztos, hogy az is. Laikus szemmel nézve nehéz megállapítani, hogy a weboldal fejlesztés során milyen tervezési és kivitelezési hibákat véthetett a webfejlesztő csapat.

Pontokba szedtem, hogy mire érdemes odafigyelned, ha új weboldalt készíttetsz.

Weboldal fejlesztés nem reszponzívan

Akár 40-50%-kal is növekedhet az online bevétel csak amiatt, hogy weboldalad minden eszközön jól jelenik meg.

Egy előző cikkben már leírtam, hogy miért fontos a mobilra optimalizált weboldal megléte.

Hiába van tele hasznos tartalommal weboldalad, ha nem mobilbarát, a keresők hátrébb fogják sorolni a találati listában. A Google keresőalgoritmusa nem csak a tartalmat nézi, hanem azt is, hogy az oldal legyen jól böngészhető okostelefonon is.

Megéri megvizsgáltatnod weboldalad, mert nem biztos, hogy a felépítése olyan, amivel az ügyfeleid is elégedettek.

Sablonos, elavult kinézet

Nincs is rosszabb, mint egy széteső, régi weboldal látványa.

Olyasmi hatása van ennek, mintha egy bolthoz érve az a látvány fogadna, hogy a cégtábla ütött-kopott, a rácsok 20 éve nem lettek átfestve, a kirakat koszos üvege mögött pedig porosodó tárgyak hívják fel a figyelmet: ennek a boltnak bizony leáldozott.

Weboldal fejlesztés cégeknek

Weboldalad egyik célja, hogy bemutassa, miben vagy más, mint a versenytársaid. Sablonos megjelenéssel ezt nem fogod tudni elérni.

Körülbelül 10 céges oldalból 6-7 elavult, évekkel ezelőtt készült és nincs karbantartva sem, pedig az online jelenlét 2019-ben nagy ütőkártya minden vállalkozás kezében. A piacon nagy a verseny és az tud előnyt szerezni, akinek a webes megjelenése ütősebb.

A weboldal fejlesztés során az oldal betöltési sebességét optimalizálni kell

Az egyik, ha nem a legfontosabb probléma a lassú betöltési idő. Számtalan kimutatás van arról, mekkora befolyása van a weboldal betöltési sebességének a konverzióra.

A lassú betöltés okai közé sorolható többek között a nem megfelelő weboldal tervezés.

Amikor egy pár oldalas statikus weboldalról beszélünk (nagyon ritka eset), akkor nincs túl nagy jelentősége gyorsításról beszélni, hisz a statikus fájlok gyorsan betöltődnek.

A legtöbb weboldal azonban dinamikus, sok adatbázis művelettel, komplex kódok által generált tartalommegjelenítéssel. Ilyenek például a CMS-re (WordPress, Drupal) épített weboldalak is, melyek esetében elengedhetetlen a megfelelő sebességoptimalizálás.

A nagy lepattanási arány is részben a lassan betöltődő oldalnak köszönhető. Az embereknek nincs idejük várni.

Kevés, irreleváns tartalom a weboldalon

Az tény, hogy egy frissen elkészített weboldalt nem egyszerű előre tolni a Google-ben. Az elején megfelelő online marketing szükséges ahhoz, hogy látogatókat tereljünk a weboldalra, ehhez pedig szükséges bizonyos erre elkülönített összeg.

Van viszont egy fontos teendőnk, ha azt szeretnénk, hogy weboldalunk egyre előrébb szerepeljen a keresési találatokban, ez pedig nem más, mint a megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom folyamatos publikálása.

A minőségi tartalom összeállításához azonban kutatás és elemzés szükséges, amit már a weboldal fejlesztés előtt megtehetünk. Minél több hasznos tartalom van a weboldalon, annál jobban fog szerepelni a keresőkben.

Rosszul megtervezett weboldal szerkezet

Fontos, hogy a látogatók azonnal a legfontosabb információkat lássák cégedről. Értem ezalatt azt, hogy mit szolgáltatsz, hol találnak meg és hogyan vehetik fel Veled a kapcsolatot.

A megfelelő tervezés és kialakítás nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy leendő ügyfeleid ne hagyják el az oldalt az első 10 másodperc után.

A weboldal fejlesztés egyik fontos pontja a grafikai tervezés tervezés.

Honlapod látogatóinak biztosítani kell, hogy könnyen eligazodjanak az oldalon és egyszerűen megtalálják azt, amiért a weboldaladra érkeztek.

Hibásan működő weboldal

Mielőtt weboldalad kikerül a nagy publikum elé, érdemes minden egyes funkciót végigtesztelni, többször is.

A hibák mennyiségét minimálisra, de leginkább nullára kell csökkenteni, ezt pedig legjobban úgy lehet elérni, ha már weboldal fejlesztés közben is folyamatosan tesztelni tudod az elkészült egységeket.

Nem megengedhető, hogy a magyar nyelvű weboldaladon angol nyelvű üzenetek jelenjenek meg, például egy űrlap kitöltésekor és ez csak egyike az olyan hibáknak, melyekkel naponta találkozom.

Weboldal fejlesztés nulla SEO-val

A fejlesztőnek is van dolga weboldalad keresőoptimalizálásával kapcsolatban. Nem arra gondolok, hogy kulcsszókutatást, meg mélyre ható elemzéseket kell készítenie, de a technika SEO-nak meg kell lennie.

Már a fejlesztés elejétől törekedni kell arra, hogy a weboldal keresőbarát legyen. Amikre nagyon fontos odafigyelni:

  • az oldal betöltési sebessége 3 másodperc alatti legyen
  • a képek legyenek optimalizálva, alternatív szöveggel ellátva
  • készüljön el a sitemap és legyen beküldve Google Search Console-ba
  • az oldal ne tartalmazzon kódhibákat
  • ne maradjanak bent teszt oldalak és szövegek
  • a fejlesztés befejeztével az adatbázis legyen kipucolva
  • a title és meta description legyenek kitöltve minden oldalon
  • az elkészült oldalak tartalma legyen minőségi
  • az url-ek legyenek beszédesek (pl. rolunk helyett egyedi_kezzel_keszitett_taskak_bemutatkozas)
  • élesítést követően a régi weboldal (ha volt) indexelt tartalmainak átirányítása az új oldalra (htaccess Redirect, vagy RedirectMatch)

Bejegyzések A Témában