Weboldal karbantartás, üzemeltetés fontossága.

Weboldal karbantartás

A weboldal karbantartás, üzemeltetés jóval több annál, mintsem, hogy lefrissítünk pár bővítményt, meg csinálunk rendszeresen biztonsági mentést. Persze már ez is valami, ha meg van csinálva rendesen.

Nézzük most meg, milyen előnyökkel jár és miért szükséges a weboldal karbantartás.

Miért kell egy weboldalt folyamatosan karbantartani?

Azt a világot éljük, amikor rohamosan fejlődik minden. Szinte napi rendszerességgel jönnek ki frissítések keretrendszerekhez, bővítményekhez, programozási nyelvekhez.

Simán előfordulhat, hogy a tárhelyen frissítik mondjuk a php-t egy újabb verzióra és emiatt a weboldalad hibásan fog működni, vagy lehal.

Az is benne van a pakliba, hogy egy rég nem frissített plugin nem működik a frissebb php verzióval, ami miatt sem szerkeszteni nem tudod a weblapod és még hibákat is dobál.

Rosszabb esetben azért törik fel, vagy lesz vírusos az oldalad, mert a rendszeres frissítések elhanyagolása biztonsági rések tucatjait hagyja nyitva.

Nem érdemes tehát elbagatellizálni a dolgot.

Csináljam én, vagy bízzam szakértőkre?

Ha van megfelelő tapasztalattal rendelkező kolléga a vállalkozásodban, vagy Te értesz hozzá és van is időd, akkor nem érdemes kiszervezni a karbantartást. Ha ez nem így van, akkor mindenképp keress egy szakértőt, aki folyamatosan foglalkozik a weboldaladdal.

Arra érdemes figyelned, ha másra bíznád, hogy a havi 5-10 ezer forintos karbantartási ajánlatok olyanok is. Ennyi pénzért nemcsak, hogy szinte semmit nem fogsz kapni, de még az sem biztosított, hogy nem rontanak el nagyon valamit.

Mik a weboldal karbantartás, üzemeltetés legfontosabb feladatai?

Manapság szinte minden weboldal valamilyen keretrendszerrel, vagy CMS-el (főleg WordPress) készül.

A legfőbb teendők heti szinten:

 • a weboldal funkcióinak vizsgálata – működik-e minden rendesen
 • hibák feltárása, javítása
 • weboldal biztonságtechnikai átvizsgálása – nincs-e feltörés, fertőzés
 • biztonsági mentés készítése a tárhelytől elkülönített helyre (adatbázis, fájlok)
 • tárhely vizsgálata (működés, frissítések, kapacitás)
 • modulok, bővítmények, keretrendszer, CMS aktuális frissítéseinek elvégzése (FONTOS: csakis biztonsági mentést követően)
 • frissítések után a weboldal helyes működésének vizsgálata
 • riport készítése az elvégzett feladatokról (igény esetén)

További opcionális feladatok:

 • analitika adatok elemzése, ezek alapján a hirdetések és a weboldal oldalainak finomhangolása
 • adatbázis karbantartás – táblák optimalizálása, felesleges adatok törlése
 • saját gyártású egyedi modulok, bővítmények, kódok felülvizsgálata, optimalizálása
 • új tartalmak tervezése, legyártása (SEO miatt például)
 • meglévő tartalmak bővítése, feljavítása
 • új landing oldalak létrehozása a hirdetésekhez
 • heti meeting az aktuális fejlesztések, problémák, javítások átbeszélésére

Láthatod tehát, hogy van bőven feladat. Természetesen a weboldal üzemeltetés ára is annak függvénye, hogy mennyi munkát teszünk bele.

A weboldal karbantartás előnyei

Mindamellett, hogy biztosítva lesz számodra a rendelkezésre állás, további előnyökkel jár, ha kötsz üzemeltetési szerződést.

Íme, a leghasznosabbak.

Biztonság

Az első ok, amiért érdemes weboldalad karbantartásáról gondoskodni, az a biztonság.

Nem csak a weboldalad alaprendszere avul el idővel, de az azt futtató környezet is, amik hibákhoz, majd végső esetben sebezhetőséghez vezetnek.

Bármilyen CMS, vagy framework is a weboldalad alapja, biztonsági javításokat folyamatosan adnak ki, ezért kell rendszeresen frissítéseket végezni.

A futtatókörnyezet jellemzően kevesebbszer igényel beavatkozást, amikor viszont igen, akkor nagyon gyors reakció szükséges.

Zavartalan üzemelés

Képzeld el, hogy a honlapod rendszere nincs frissítve jó ideje, a tárhely szolgáltató meg gondol egyet és az 5.4-es php verziót kivezeti globálisan.

Mi van akkor, ha az elavult CMS-ed nem kompatibilis a php újabb verzióival? Megkéred őket, hogy álljanak vissza 5.4-re? Nyilván, nem fognak.

És mivel hónapok, évek óta nem lett frissítve semmi, biztos lehetsz benne, hogy rettentő sok bosszúság és egy rakat pénz lesz az ár.

Folyamatos karbantartás mellett ilyen jellegű probléma biztosan nem fordul elő, hiszen a weboldalad mindig naprakész frissítésekkel fog rendelkezni. Ráadásul az esetleg előforduló hibák javítása is jóval gyorsabban történik meg, mint, ha nem lenne szerződésed.

Rendelkezésre állás

Azok, akik kötnek havi karbantartási szerződést a fejlesztőjükkel, ügynökségükkel, garantáltan biztosított a gyors válaszidő, rövid átfutású fejlesztési munkák. Ez azt jelenti, hogy az ő problémájuk megoldása prioritást élvez azokkal szemben, akik ad-hoc kérnek módosításokat.

Tehát, ha sürgős probléma adódik a weboldaladdal és rendelkezel havi karbantartási szerződéssel, akkor valószínűleg nem a sor végéről kell várnod a megoldásra.

Jobb eredmények

A karbantartás része lehet új tartalmak létrehozása, SEO, kulcsszókutatás is. Ezeknek köszönhetően honlapod hamarabb fog jól teljesíteni a keresőkbe, ezáltal egyre jobb eredményeket fog produkálni.

Nem mellesleg az analitikai adatok figyelésével célzottan lehet javítani a weboldal egyes részein, a jobb felhasználói élmény és a konverzió növelése érdekében.

Weboldal karbantartás árak. Mennyibe kerül?

Az üzemeltetés havidíja függ a dedikált fejlesztői munkaórák számától, a weboldalad összetettségétől, az igényelt rendelkezésre állástól és nem mellesleg a honlap alaprendszerétől is.

Nem mindegy ugyanis, hogy egy pár oldalas WordPress honlap karbantartása a tárgy, vagy egy komplex Laravel alapú webes szoftver.

Egyszerűbb weblapoknál havi 15-50, shopoknál 50-300, míg összetett rendszereknél 300+ ezer forint a havi üzemeltetés díja.

WordPress weboldal karbantartás

Amennyiben a weboldalad WordPress cms-re épül, kiemelten fontos a folyamatos technikai karbantartás elvégzése.

Mivel maga a rendszer, a sablon és a pluginok is, szinte heti rendszerességgel új verzióval jönnek ki, elkerülhetetlen, hogy ezekkel foglalkozzon valaki.

Mielőtt azt gondolnád, hogy a frissítések elvégzése pár gombnyomás, vess egy pillantást az alábbi folyamatra.

WordPress frissítések elvégzésének menete.

 1. Teljes biztonsági mentés készítése a tárhelytől elkülönített helyre (fájlok és adatbázis is)
 2. A frissítésekhez kiadott dokumentációk áttekintése, esetleges kompatibilitási problémák felderítése
 3. Frissítések elvégzése tesztkörnyezetben
 4. Működési tesztek frontenden és a szerkesztői (admin) felületen is
 5. Frissítések elvégzése éles környezetben
 6. Működési tesztek éles környezetben
 7. Esetleg előkerülő hibák javítása
 8. Véglegesítés és lezárás

Képzeld el ezt egy működő, nagy forgalmú WooCommerce shop esetén, ahol nagyon nem mindegy, hogy a frissítésektől elhasal a rendszer, vagy sem.

A WordPress-nek megvannak a maga előnyei, viszont rendszeres szakszerű frissítések nélkül elég hamar sok problémát tud okozni.

Láthatod tehát, hogy a weboldal üzemeltetés nem pusztán a frissítésekről szól. Egy weboldallal jó eredményeket elérni csakis akkor lehet, ha folyamatosan finomítjuk, bővítjük és foglalkozunk vele.

Bejegyzések A Témában