Weboldal készítés árak és tévhitek. Mennyi az annyi 2024-ben?

Weboldal készítés árak 2021

Bekérsz néhány ajánlatot és ledöbbensz, mekkora szakadék tátong a weboldal készítés árak között. A két legolcsóbbat azonnal vágod a kukába, hiszen jól tudod, egy tál rizsért cserébe milyen minőséget kapnál.

Szóval, ott a másik három ajánlat. Melyiket válaszd?

Talán a legdrágábbat, mert az akkor tuti jó lesz? Vagy a közteset, mert épp most csak annyira futja?

Nehéz döntés az egyszer biztos.

A megoldást most a kezedbe adom. Ne kelljen már Neked verejtéktócsában forgolódó álmatlan éjszakák után egy rossz döntést meghozva, teljes bukásba fulladó projekten idegeskedned a végén.

Szóval. Maradj, láss tisztábban és hozz profi döntést.

Felújított cikk a 2024-ben aktuális weboldal készítés árak tárgyalásával!

Weboldal készítés árak összefoglaló, ha nincs időd végigolvasni.

Ez a cikk elég tartalmas, sok hasznos infóval. Ha nem akarod most végigolvasni, akkor adok egy tömör összefoglalót az égető „menyibe kerül egy weboldal készítése” kérdésedre.

Nyilván van egy költségkeret, amit a weboldal fejlesztésre dedikálni tudsz, meg van egy igényed. A kettőnek összhangban kell lennie egymással.

Értelemszerűen minél összetettebbek a fejlesztési és design elvárások, annál többe fog kerülni a kivitelezés.

Azt is figyelembe kell venned, hogy az igényeiden felül számtalan egyéb tényező is befolyással lesz weboldal fejlesztés költségeire. Ezek közé tartoznak például:

 • a kivitelező kvalitásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy az ügynökségnél, akivel dolgozni fogsz, vannak képzett programozók, vagy csak a „no code” eszközök használata megy. Célszerű rákérdezned erre, mielőtt szerződsz.
 • kommunikáció
  Ha valakinek hatszor kell elmagyaráznod, mit szeretnél és még akkor is csak félig meddig érti, az a Te értékes idődet is viszi. Ezért fontos az első konzultáción arra is figyelned, hogyan kommunikál a leendő kiviteleződ.
 • tárhely
  Ez évi 15 000-től, a havi több tízezres költséget is jelenthet, függően a weboldal és forgalom okozta terheléstől, no meg a szükséges mérettől.
 • a Te belerakott munkád
  A weboldal készítés árát a tartalmak kutatása, legyártása és feltöltése jelentősen növeli. Minél nagyobb részt vállalsz ebben a munkafolyamatban, annál többet spórolhatsz.

Ok, de mennyibe kerül egy weboldal készítése 2024-ben Magyarországon?

Egy pár oldalas bemutatkozó honlap – amennyiben Te magad rakod össze mondjuk WordPress-ben – pár tízezerből kihozható.

Nagyon kezdő/amatőr szabadúszóknál ahogy látom, olyan 70 000 – 200 000 forinttól elérhetők csomagok. Nyilván ezektől túl sokat nem érdemes várni. Nagyjából az „olyan lesz amilyen” kategória.

200 – 500 ezer közti sávban nagyon kevés funkcióval és sablon, esetleg félegyedi designnal kaphatsz weblapot.

Az igényes, sikeres weboldalak tervezése 500k-tól indul és a felső határt a fejlesztések, oldalak mennyisége és a design minősége határozza meg.

Nézzük most kicsit részletesebben is a témát.

Weboldal készítés árak: 60 000 – 120 000 Ft közti sáv

Mondanom sem kell, hogy ez az alsó kategória.

Ekkora összegért 99% biztos, hogy sablonból készül a design és az is majdnem bizonyos, hogy nem fejlesztő fog a weboldaladon dolgozni.

Ha neked megfelel, hogy tanulóra bízod a munkát és semmi extrára nincs szükséged, csak egy botegyszerű bemutatkozó honlapra, akkor ez az árkategória tökéletes választás lehet.

Honlapkészítés árak 120 – 200 ezer forint ársávban

Itt már előfordulhat, hogy tapasztaltabb kolléga fog a weblapodon dolgozni, azonban a design vélhetően még mindig sablonból, vagy annak minimális átalakításával kerül kialakításra.

Néhány egyszerűbb funkciót is megkaphatsz (kapcsolati / ajánlatkérő / időpontfoglaló űrlap, popup, képgaléria, stb.), azonban, ha kicsit is összetettebb igényed van, ebbe az árszínvonalba az nagy valószínűséggel nem fog beleférni.

200k – 350k Ft közt ezt kaphatod

Sok helyen ekkora összegért már prémium weboldalt ígérnek, meg toronyórát lánccal. Én úgy látom, hogy ez inkább a középkategória szokott lenni, néhány egyszerűbb funkció pluginnal történő megvalósításával egybekötve.

Az egyedi fejlesztési igényeket ezen az árszínvonalon nyugodtan elfelejtheted. Ha mégis kapsz valamit, az vélhetően olyan is lesz, mint az ára (tapasztalat).

A design itt már talán lehet egyedibb, de túl sokat ne várj e téren sem.

Weblap készítés árak 350 000 és 500 000 Ft közti sávban

Ebbe a kategóriába már várhatóan befér az egyedi design és esélyesebb, hogy tapasztalt fejlesztő (valószínűleg szabadúszó) fog dolgozni a projekteden.

Nagyon minimális egyedi fejlesztés (programozás) is beleférhet, függően attól, hogy mennyire megy el design irányba az igény. Ha túl sok munka van a grafikai részekkel, akkor itt sem valószínű, hogy nagy teret kapnak a kóderek.

Nálam az 5-10 oldalas egyszerűbb projektek tartoznak ebbe az árkategóriába.

500 ezer Ft feletti ár

Abban a pillanatban, hogy olyan igények merülnek fel, melyeket nem lehet instant megoldásokkal, bővítményekkel megvalósítani, az árak elkezdenek elég durván felfelé kúszni.

Hogy ez miért van így?

Egyrészről azért, mert aki fejlesztői szinten ért a weboldalakhoz, az meg is kéri az árát. Nem véletlen, hiszen hosszú évekig képezte magát és nem egy pár hetes tanfolyamot végzett el.

Másrészt azért, mert tapasztalt fejlesztőt még mindig nagyítóval kell keresni. Vannak ugyan akik programozgatnak, de az messze van a jótól (látok sok ilyet).

Természetesen itt már várható, hogy a design is olyan lesz, amit megfizetsz. Nyilván az alsó határnál nem várhatsz el nagy bumm-ot, de azért még az is relevánsan értékesebb, mint egy sablon.

Tényezők, amikre senki nem gondol, pedig nagy hatással vannak az árakra

Van akinek utólag jut eszébe, hogy még ez is, meg az is kellene. Természetesen úgy, hogy az eredetileg megállapított összegbe férjen bele.

Aztán van a másik típus, aki a projekt alatt napi háromszor 1 órát szeretne telefonon egyeztetni.

Problémát jelentenek az ilyen esetek?

Természetesen nem. Csak akkor el kell fogadni, hogy a weboldal készítés ára ezek függvényében növekszik.

De nézzük, mik lehetnek azok a tényezők, amikre senki nem gondol általában.

Tárhely alul becslése

Sokan maguk intézik a domaint és a tárhelyet. Ezzel mindaddig nem is lenne gond, ameddig a megálmodott weboldal helyes és gyors működése nem kívánna 10X akkora erőforrást, mint amire a megrendelő tippelt.

A tárhely kiválasztása technikai feladat, szakértelmet kíván, bízd inkább a fejlesztőkre. Nem az a lényeg ugyanis, hogy hány gigás, mert van 4GB-os tárhely havi 8 és 80 ezer forintért is.

Katika, Marika, Sanyi, Peti, Ádám

Akik ráadásul munkahiányban szenvedve előszeretettel írnak napi 7-10 regény terjedelmű emailt, hogy miken kellene még változtatni. Természetesen semmiképpen nem összehangoltan és nyilván a projekt kellős közepén.

Priceless. Csak ennyit tudok mondani.

Minden projekten (legalábbis nálam) meg van határozva egy időkeret, amit un. menedzsmentre szánunk. Ebbe természetesen a levelezések és a telefonos konzultációk is beletartoznak. Ez az időkeret viszont nem végtelen és igencsak gyorsan lefogy. Érdemes tehát figyelni erre, mert az óradíjas túlszámlázásnak senki sem örvend.

Csak két új mező, azt ti gyorsan berakjátok az űrlapba

Igen, ha folyamatosan meg lenne nyitva a projekted és csak kettő kattintás lenne az egész. Csakhogy ez nem így van.

Ráadásul, ha ez nincs az eredetileg meghatározott díjban, akkor bizony többletköltséggel jár.

Természetesen lehet utólag is kérni funkciókat, kiegészítéseket, de azzal érdemes tisztában lenned, hogy minden ilyen kérés a projekt időkeretét és árát is emeli.

Kevés, nagyon hiányos, vagy túl sok átalakítást igénylő tartalmak

Már a projekt elején célszerű letisztázni, hogy ki fogja készíteni/adni a weboldalra kerülő tartalmakat. Ha Te, akkor világosan le kell egyeztetni, hogy ezeket milyen formában szükséges elkészíteni, átadni.

A „van tartalmunk” ne azt jelentse, hogy Jucika a felelős megbízott késve, valami trehány módon összehányt Word doksiba produkálja az összes oldal tartalmát.

A tartalomgyártás, szerkesztés időigényes feladat és elég szépen meg tudja dobni a weboldal készítés díját.

Üzemeltetési, karbantartási költségek

A weboldaladat szerkeszteni, módosítani ugyan tudod, azonban szakszerűen üzemeltetni valószínűleg nem. Persze, ha fejlesztő vagy, akkor más a helyzet.

Tipikus probléma WordPress oldalaknál a hosszú ideje hanyagolt karbantartás. A baj pedig előbb, vagy utóbb, de bekövetkezik. Legjobb esetben csak működési anomáliák jelentkeznek, melyek feltárása és javítása jóval költségesebb, mintha megelőztük volna. Szerencsétlenebb helyzetben egy feltört, fertőzött honlappal kell szembesülnünk, ami nem csak kellemetlen, de hamar nagyobb problémákat is okozhat.

Ne feledd, a weboldal fejlesztés az átadással nem ér véget és a havi karbantartásnak így, vagy úgy, de díja lesz.

Hogyan tudod csökkenteni a weboldal készítés árát, anélkül, hogy alkudoznod kellene?

Először is jól gondold át, hogy milyen funkciókra van valóban feltétlenül szükség. Ha jó fejlesztővel hoz össze a sors, biztosan szólni fog, ha valami feleslegesen nagyon megdobja a költségeket.

Aztán ott van a tartalom kérdésköre. Ha van időd rendesen megírni a szövegeket és beszerezni a képeket, akkor csináld, hisz ezzel sokat spórolsz. De számolj azzal, hogy sok időd el fog menni rá és kalkuláld ki, hogy mennyire éri meg Neked erre pazarolni.

Ha semmi nem indokolja, akkor ne az egyedi fejlesztés felé menj el, hiszen jóval többe kerül, mint egy tartalomkezelőre (pl. WordPress) épített oldal. Kérd ki ezzel kapcsolatban több fejlesztő véleményét is, mert így fogsz tudni jó döntést hozni.

Írd össze egy doksiba pontokba szedve, hogy mit szeretnél, mert így a kivitelezőnek időt spórolsz és ezáltal csökken a projekt költsége is. Ne maradjanak félinformációk, mert azok egyenes utat nyitnak a rejtett költségek melegágyához.

Ki lehet hozni nulla forintból a weboldalt? Naná! Csak nem úgy, ahogy sokan gondolják.

A rongyosra kommunikált „a weboldal befektetés” szlogent most kihagynám, erről már biztos olvashattál ezer más helyen.

Mutatok helyette valódi számokat, hogy lásd, mennyit is tud a konyhára hozni a profi online jelenléted.

Íme, egyik ügyfelünk analitikai adataiból egy részlet a 2021 évből.

Analitika

Teljesen friss, ropogós honlappal indultunk 2021 január hónapban. Az ábrán az egyik piros nyíl azt mutatja, hogy szeptember hónapig 114 új (amit mérni tudtunk) megkeresés érkezett a weboldalról.

Első ránézésre azt mondaná az ember, ez nem sok. Csakhogy.

Az ajánlatkérések átlagosan 500 000 forintos szolgáltatáscsomagokra érkeztek. Ugye, hogy így már más a gyerek fekvése?

A teljes befektetés weboldalra, hirdetésekre és azok kezelésére kilenc hónap alatt összesen volt nagyjából 800 000 Ft.

A számolást rád bízom. Gondolom érzékeled, hogy ez a weboldal nemhogy ingyenes volt, de már az első 9 hónap elteltével többszörösen megtérülő befektetésnek minősült.

Na, így lehet zéró forintból kihozni egy honlapot.

Most viszont eljött az idő, vegyük át a weboldal készítés árak egyes összetevőit.

Domain és tárhely díjak

Ezek függetlenek a weboldal készítés díjától, hiszen az árakat a tárhelyszolgáltató határozza meg.

Kis látogatószám mellett elegendő egy sima SSD osztott tárhely, míg nagyobb terhelés esetén érdemes VPS, vagy dedikált vas.

A tárhely éves díja 3400 + ÁFA forinttól indul. A domin .hu esetén 2 évre nettó 2400 Ft a RackForest-nél (2024-es díj).

Weboldal design árak

Weboldal design árak

Előgyártott sablon kismillió elérhető, nagyjából 30-250 USD áron. Hátránya, hogy a weboldalad egy lesz a több tucat ugyanolyan kinézetű honlap közül.

Az egyedi weboldal design tervezés 250 000 forinttól indul. Természetesen van ennél jóval alacsonyabb áron is, kérdés, megéri-e.

A design ára nagyban függ az egyedileg tervezett oldalak számától, a grafikai munkák mennyiségétől, no meg a kivitelező kompetenciáitól. Egy junior nyilván olcsóbban dolgozik (kb. 6-10.000 Ft/óra) mint egy képzett senior (15-50 000 Ft/óra).

Weboldal programozás árak

Sokan gyártanak weboldalakat, programozói szinten azonban csak kevesen értenek hozzá. Pontosan emiatt a webfejlesztői óradíjak igencsak magas szinten vannak. 2024-ben már egy junior webfejlesztő is 10-15 000 Ft/óra árral kalkulál.

Egy többéves tapasztalattal bíró programozó 15 000 Ft/óra alatt nem vállal munkát, ügynökségi szinten ez jellemzően 35-50 000 Ft/óra díjra is rúghat.

Tartalomgyártás díjak

Ha nem te biztosítasz tartalmakat (képek megfelelően méretezve, szövegek formázva) a weboldalra, akkor bizony ezek legyártásáért is mélyebben zsebbe kell nyúlnod.

A tartalomkészítés kutatással indul, hiszen a kivitelezőnek meg kell ismernie a céged, a szolgáltatásaidat, a termékeidet, mielőtt egy betűt is lepötyögne.

A szövegírás karakterenként 2-10 forint, függően attól, hogy mennyire kell marketing, SEO fókuszáltan dolgozni. Van ahol per oldal számolnak, melynek díja 25-30 000 forint körül indul.

A fotók beszerzése és webre optimalizálása több órás kutató és szerkesztő munkát igényel, még kisebb projektek esetén is. Alsó hangon 50 000 forint csak a munkadíj, plusz erre még rájön az eseteleges fizetős stockfotók ára is.

Keresőoptimalizálás (SEO) árak

Ha azt akarod, hogy a weboldalad előbb-utóbb jól teljesítsen a Google keresőjében, akkor bizony elkerülhetetlen a SEO.

A technikai SEO az alap, ami nagyjából annyit tesz, hogy:

 • a honlapod össze van kötve Google Analytics és SearchConsole eszközökkel
 • helyesen be vannak állítva a meták (title, description, og tagek)
 • gyorsan betölt az oldalad
 • nincsenek benne kódhibák
 • 404-es oldal elérhető
 • az url-ek kialakítása helyes
 • megfelelőek a 301-es átirányítások
 • képek elnevezése, mérete, alt tagja megfelelő

A technikai SEO legtöbb esetben az olcsó weboldalaknál hiányzik, nem véletlen, hiszen a fentiek szakszerű kivitelezése 100 000 Ft+ tétel.

A kulcsszókutatás elengedhetetlen, ha szeretnél az első tízbe kerülni a Google keresőjében. Ennek díja kivitelező függő, általában 1 kulcsozó (összetétel) lekutatása 20-30 ezer forint.

SEO cikkek írása 3-10 forint per leütés, vagy 30+ ezer forint/oldal.

WordPress weboldal készítés árak

Magyarországon a weboldalak jelentős része (~40%+) WordPress CMS-ben készül. Ennek az oka egyszerű, ehhez a rendszerhez értenek a legtöbben.

Azért vettem külön, mert teljesen más árfekvés egy WP és egy egyedi fejlesztéssel készülő honlap. Százezres, de inkább milliós a nagyságrendi különbség.

Egy pár oldalas WordPress weboldalt szinte bárki össze tud kattintgatni, ezért is van olyan sok „olcsó” weboldal készítő kisiparos 🙂

Természetesen egy összetett, értékesítésre, vagy ügyfélszerzésre alkalmas WordPress honlap ára már nem a százezres kategória. Általában 350-400 000 forint körüli díjon már egész jó honlapot kaphatsz (ugyanez egyedi fejlesztéssel millió fölötti összeg).

Webáruház készítés árak

Itt is érvényes, hogy az egyedileg tervezett és fejlesztett rendszerek jóval többe kerülnek, mint a CMS-re épített webáruházak.

WordPress + WooCommerce webáruház költségvonzata 500 – 600 000 forinttól, míg mondjuk egy összetettebb Magento alapú shop 1 milla fölött van.

Természetesen egy webshop díja is sok tényezőtől függ, melyek közül az egyedi fejlesztések és a design tudja erősen megemelni a költségeket.

Durva tévhitek a weboldal készítés árak kapcsán

Rengeteg tévképzettel találkozunk mi is naponta. Ezek közül szemezgettem össze párat.

A legjobb: Megtanulom a WordPress-t és akkor ingyen tudok magamnak weboldalt készíteni

Nem kicsit tévedés.

Mire rendesen megtanulod a WordPress kezelését, meg a weboldal készítéshez elengedhetetlen technikai dolgokat, a hajad is ki fog hullni.

A honlapod akkor sem lesz ingyenes, ha magad állsz neki, mert az időddel mindenképpen fizetsz.

Szabadúszóra bízom a weboldal készítést, mert biztosan olcsóbban dolgozik, mint egy ügynökség

Sajnos ez sem mindig igaz.

Egy tapasztalt freelancer sok esetben jóval profibb munkát végez, mint bármelyik ügynökség, aminek természetesen megkéri az árát is. Vagyis nem lesz olcsóbb, sőt, inkább drágább lesz.

A WordPress weboldal készítés árak alacsonyabbak, mint az egyedi fejlesztés

Igen, ha tákolmányról beszélünk és nem, ha normálisan elkészített, egyedi tervezésű, megjelenésében kiemelkedő weboldalról beszélünk.

Ingyen is lehet weboldalt készíttetni

Lehet, csak nem érdemes. Vannak helyek, ahol bizonyos fokig összeállíthatod ingyen a weboldaladat, de egyrészt az nem a te tulajdonod, másrészt, ha bármi extrára szükséged lesz (mert hidd el, lesz), annak busásan megkérik az árát.

Ha drágább egy weboldal, biztosan jobb

Mi számít drágának? 100 000 forint, vagy 5 milla?

Sajnos a weboldal készítés piacon ma már egyáltalán nem biztosíték, hogy ami többe kerül az jobb is lesz.

Egy weboldal készítés csomag jobb választás, mert olcsóbb

Amíg nem tudod biztosan, hogy az igényeidnek megfelelően milyen áron készítenék el a weboldaladat, addig egy csomag akár többe is kerülhet.

Ráadásul a csomagos megoldások mindig tele vannak tömve olyan dolgokkal, amikre vélhetően semmi szükséged nincs.

Ha veszek egy sablont, kész is a design, olcsón megúsztam

A weboldal design ára nem véletlenül kerül jóval többe, mint egy pártíz dolláros sablon.

Az online verseny egyre nagyobb, így ma már egy sablonos weboldallal nem igazán rúghatsz labdába.

Weboldal készítés árak végszó

Mint láthattad a cikk elején, egy normálisan felépített weboldal képes többszörösen visszahozni az árát.

Azt is tudod most már, hogy a weboldal készítés árak sok-sok tényezőtől függnek.

Megsúgom: az árajánlatok közül sem mindig a legcsicsásabb a legjobb.

Ha maradtak kérdéseid és ezeket egy tapasztalt webfejlesztővel szeretnéd átbeszélni, akkor dobj egy üzenetet.

Bejegyzések A Témában