Mielőtt bárkit is megbíznál honlapod elkészítésére, bizonyára érdekel hogyan alakulnak a weboldal készítés árak napjainkban. A helyzet az, hogy nem könnyű jó döntést hozni, amikor fejlesztő csapatot kell választani.

Mindenki hallott már olyan durva sztorikról, amikben a fejlesztő köddé vált, a weboldal nem készült el időben, egy egyszerű honlap fejlesztése is hónapokig húzódott, az elkészült weblap magára lett hagyva és egyáltalán nem hozta a várt eredményeket.

Legtöbb esetben, már a weboldal készítés ára megmutatja, hogy kivel, vagy kikkel is áll szemben az ember. A gyanúsan olcsó konstrukciók ugyan csalogatóak, viszont érdemes fenntartásokkal kezelni ezt a kategóriát.

Gondolj csak bele. A weboldalad vállalkozásod online arca, eszköze, bemutatóterme, értékesítő eszköze. Megengedheted, hogy silány minőséget mutass az embereknek, akik a Te termékedet, szolgáltatásodat keresi?

Weboldal készítés ára 2020

Mennyibe kerül egy honlap készítése?

Megvizsgálva a piacot, arra a következtetésre jutottam, hogy a weboldal készítés árak pontos meghatározása laikusként nem egyszerű feladat.

Húszezer forintos csomagtól a több százezres csomagon át a határ a csillagos ég.

A legtöbb helyen nincsenek kint az árak, tehát ajánlatot kell kérned. Ahol szerepel a honlapkészítés ára, ott valószínű több csomag elérhető, ráadásul általában -tól összeggel.

Weboldal készítés csomagok előnye/hátránya

A csomagos megoldás előnye, hogy látod előre mennyit fogsz nagyjából fizetni. Van azonban több hátránya is. Ilyenek például:

 • mivel -tól ár szerepel, nem lehetsz biztos abban, hogy tényleg a kiírt árat fogod végül fizetni
 • a csomag sokszor olyan elemeket is tartalmaz, melyekre nem is biztos, hogy szükséged van
 • sok esetben számolnod kell rejtett költségekkel is

Jól ismert marketingfogás, hogy több ajánlatot (általában hármat) szerepeltetnek. Az elsőt alacsony (pl. 40.000), a harmadikat nagyon magas összeggel (mondjuk 280.000), a középsőt pedig valahol a kettő közt.

Mivel az elsőt nagyon olcsónak találod a harmadikat pedig túl drágának, így észszerű, hogy a középsőt fogod választani. Pontosan ezt akarják Neked eladni.

A honlapkészítés csomagoknál, főleg az olcsóbbak esetében, érdemes körültekintően választanod, mert bőven előfordulhat, hogy a végén sokkal többe fog kerülni összességében a weblapod, mint az eredetileg kiírt összeg.

A rejtett díjak, bár a legtöbb esetben egész alacsonyak (3-4.000 Ft/hó), megdobják a weboldal készítés árát. Hallottunk már olyan sztorit is, hogy a havi karbantartási díj nemfizetése a honlap lekapcsolásával jár, vagyis úgy veszed meg a weblapod, hogy az nem a Te saját tulajdonod lesz. Nem a legjobb konstrukció.

Ajánlatkérés weboldal készítésre

Mivel minden igény egyedi a legjobb, ha ajánlatot kérsz a kivitelezésre.

Kicsit fárasztóbb feladat, hiszen több árat is be kell kérned, de így legalább vélhetően pont azt fogod kapni, mint amiért fizettél.

Az ajánlatkérés weboldal készítésre szinte mindenhol ingyenes (nálunk is) és nem kötelez semmire.

JÓTANÁCS: lehetőleg ne szerződj úgy, hogy az elkészített weboldal átadást követően nem a Te tulajdonodba kerül.

Honlap készítés vállalkozóknak

Hogyan döntsd el, melyiket fogadd el a honlapkészítés árak közül?

Bekértél néhány ajánlatot és tágra nyílt szemekkel konstatálod, hogy bizony van baj bőven.

Az egyik túl olcsónak tűnik, a másik nagyon drágának. Mit tehetsz ilyenkor? Melyik legyen a befutó árajánlat?

Ahhoz, hogy könnyebben tudj döntést hozni, mutatom hogyan függ a weboldal készítés ára az ajánlatadó kilététől.

Kiktől fogsz ajánlatot kapni?

Ügynökség adta honlapkészítés ár

Valószínűleg náluk lesz a legmagasabb a weboldal készítés ára. Nem véletlenül.

A projekt méretétől függően a belépési szint olyan 4-500.000 forint körül lesz.

Egy honlapkészítéssel foglalkozó nagyobb cégnek magasak a kiadásai. Irodabérlés, rezsi, alkalmazottak, eszközök, stb.

Természetes, hogy ők nagyobb fejlesztési díjakkal dolgoznak, hiszen fedezni kell a magasabb költségeiket.

A magasabb díjak mellé azonban nem mindig társul magasabb szakmai kompetencia és színvonal.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne tedd le a voksod ügynökség mellett, hiszen szép számmal akadnak kis hazánkban nagyon ügyes, szakmailag is profi webfejlesztő cégek.

Amennyiben a megfelelő büdzsé rendelkezésedre áll, és a projekted mérete is indokolja, bízd nagyobb cégre a honlapfejlesztés feladatait.

Weboldal készítés ára vállalkozóktól

Itt több változat lehetséges.

Az egyik, hogy a vállalkozó másokkal kooperálva fogja elkészíteni a honlapod. A másik, amikor teljesen egyedül dolgozik.

Mind a két megoldás optimálisabb a weboldal ár szempontjából az ügynökséghez képest.

Körülbelül 150-300.000 forint induló költséggel számolj.

Azért lehet valamivel alacsonyabb a honlapfejlesztés díja, mert egy vállalkozásnak nincsenek olyan extra költségei, mint egy cégnek. Nem kell irodát bérelni, nem kell az alkalmazottak bérét kitermelni, alacsonyabb az eszközszükséglet is.

Amennyiben közepes, vagy kisebb igényű projekted van, érdemesebb vállalkozó csapatra bíznod a kivitelezést.

Kezdők, tanulók

Tőlük fogod valószínűleg a legalacsonyabb weboldal készítés árat kapni.

Ha szűkös a büdzséd és bevállalod, hogy olyan lesz a honlapod amilyen, akkor kiadhatod a feladatot kezdő tanulónak.

Ezt csak akkor javasolnám, ha valóban alacsony a weboldal készítésre dedikálható kerete a vállalkozásodnak.

Itt a belépési szint nagyjából 20-30.000 forint körül lesz.

Neked Miben Segíthetünk?


Bízd Ránk Vállalkozásod Weboldalát és Dőlj Hátra.

Miktől függ még a weboldal készítés ára

Ebben a részben összeszedtem néhány olyan dolgot, melyek nagy mértékben hatással lehetnek a weboldal végső díjára.

Személyes, telefonos megbeszélés és e-mail váltások

Már egy kisebb honlap esetében is többszöri konzultációra és e-mail váltásra lesz szükség, még a tényleges munka megkezdése előtt.

A pontos igények ismerete nélkül olyan weboldalt készíteni, mintha házat akarnánk építeni tervrajzok nélkül.

Tudnunk kell mi a weboldal pontos célja, milyen funkciók szükségesek, milyen grafikai kialakítást igényel az oldal, mekkora lesz az időszakos várható forgalom stb., mert csak így biztosított, hogy egy megfelelően működő marketing eszköz készül.

A kutatás fontos része a fejlesztésnek, ezért ezt is tartalmazza a weboldal készítés ára.

A helytelenül kalkulált honlapkészítés árak többnyire nem számolnak a kutatáshoz és kommunikációhoz szükséges időkerettel, ezért gyakran fordul elő, hogy a projekt csúszik, vagy ami még rosszabb, átadásra sem kerül.

Egy nem megfelelően kiválasztott tárhely, a hibásan működő egységek, a rossz grafika, mind-mind olyan tényezők, melyek egy haszontalan weboldalhoz vezethetnek.

Projekt dokumentáció és megvalósítási terv elkészítése

Az előzetes felmérés során összegyűjtött információk alapján össze kell állítani az egyik legfontosabb dokumentumot, amely tartalmazza tételesen az elvégzendő feladatokat.

A munka megkezdésének egyik előfeltétele az ügyfél, vagyis az általad jóváhagyott és aláírt feladatlista. Ez azért is fontos, mert így már az elején kiderül mindenki számára, hogy milyen feladatok elvégzése foglaltatik az árajánlatban meghatározott összegbe.

A weboldal készítés árak alsó szegmensében legtöbbször az a gond, hogy nem készül még feladatlista sem, ebből kifolyólag tömegével jönnek elő a félreértések, melyek súlyos vitákhoz, majd a weboldalt készítő ember eltűnéséhez vezetnek.

Szükséges anyagok (szövegek, képek, stb.) beszerzése

A weboldal megfelelő tervezése és kialakítása érdekében, már az elején szükséges azoknak az anyagoknak a megléte, melyek az oldal felépítéséhez kellenek.

Természetesen ezek nélkül is elkezdhető a weboldal grafikai tervezése ingyenes stock fotók, illetve dummy tartalmak használatával, azonban a későbbiekben ezek cserélése többletmunkához és nem kívánt problémákhoz vezethet.

A késve átadott anyagok a projekt befejezésének időbeni elhúzódásához vezethetnek, ezért célszerű már az elején tisztázni, hogy melyek azok az elengedhetetlenül szükséges tartalmak, amik gátolhatják a fejlesztést.

A legtöbb esetben a fizetős stockfotók, bővítmények, egyedi fejlesztések nem képezik a weboldal készítés árak szoros részét, hiszen megfelelő előtervezés nélkül nem derül fény arra, hogy milyen egyéb anyagokra van szükség a helyes weboldal működéshez.

Megfelelő kétoldali kommunikáció, projekt menedzsment

A magas szintű szakmai és kommunikációs kompetencia elengedhetetlen a fejlesztők részéről, hiszen kizárólag így biztosított, hogy a projekt kapcsán semmilyen félreértés, dezinformáció nem keletkezik.

Annál nincs is rosszabb, mint amikor valaki olyat csinál, amihez nem ért és azt is teljesen máshogy, mint ahogy kellene. Nagyon jól rávilágít a weboldal készítés árak közötti magas különbség, hogy mennyire nem mindegy, kik fognak dolgozni a weboldaladon.

Érdemes a kisebb projekteket is mérföldkövekre bontani. Az egyes állapotok elérését követően érdemes tesztelni az elkészült funkciókat és átbeszélni, mi-miért-hogyan működik.

Láthatjuk tehát, hogy az árat, sok olyan tényező is befolyásolja, ami a tényleges munkán kívül esik. A weboldal elkészítése csak egy része a sok-sok feladatnak.

Az olcsó weboldalak esetén valószínűleg a fent említett pontok maradnak el. Érdemes elgondolkodni, vajon megéri-e ezeket hanyagolni a projekt során.

Ajánlatkérés

A weboldal készítés árak közül 80 ezerért mindent IS

Általában a kezdő, még tapasztalatlan webes vállalkozók csinálnak olyat, hogy bezsúfolnak egy csomó szolgáltatást pár tízezres csomagokba.

Olyat is láttam már, hogy valaki ??? 30.000 forintért ??? teljes weboldalt ad, tárhellyel és domain-el együtt.

Egy magára valamit is adó, kicsit is tapasztalt junior (1-2 éves szakmában eltöltött idő) minimum 4-5000 forintos óradíjjal dolgozik, tehát a fent említett összeg hat munkaórára elegendő. Ennyi idő arra sem elég, hogy a megfelelő weboldal specifikációt összeállítsa, nemhogy a többi feladatra.

Mégis mi az, ami hiányozhat a mindenből IS? Csak a legfontosabbakat sorolom.

 • megfelelő szakmai kompetencia
 • minőségi tárhely
 • usability (felhasználhatóság) tervezés
 • megfelelő meta beállítások (SEO)
 • marketing szemléletű weboldal tervezés
 • strukturális tervezés
 • biztonsági beállítások
 • cache beállítása, weboldal gyorsítás
 • hibamentes honlap

A fent felsoroltakon kívül nagyon sok olyan egyéb dolog van, ami valószínűleg nem lesz benne egy pár tízezres csomagba. A legfontosabb ezek közül talán a megfelelő szakmai hozzáértés.

Gondolnád, hogy például a látogatottsági statisztika előzetes felmérése mekkora fontossággal bír?

Nem mindegy, hogy a tárhely osztott, VPS, vagy épp külön vas, mint ahogy az sem, hogy a processzor 2,4,8 magos, illetve, hogy mennyi memória szükséges. A rosszul megválasztott tárhely előbb-utóbb a weboldal lassulását fogja eredményezni.

Weboldal készítés árak – a tévhitek

Ebben a pontban szeretnék pár olyan tévhitet eloszlatni, ami fel-fel merül a weboldal készítés árak kapcsán.

A nagyobb összegű árajánlatot érdemes elfogadni, mert jobb lesz a weboldal

Nem feltétlenül!

Előfordulhat ugyanis, hogy egy tapasztaltabb egyéni vállalkozó sokkal készségesebben, gyorsabban, és nagyobb szakmai hozzáértéssel válaszol a felmerülő kérdésekre, mint egy ügynökség.

Sokkal fontosabb, hogy milyen a kommunikáció hiszen nem mindegy, hogy egy ügynökségi junior menedzserrel, vagy egy hozzáértő programozóval beszéled meg a weboldal dolgait.

A weboldal készítés árak közül nem feltétlenül a legmagasabb a legjobb.

Olcsóbban jön ki, ha házon belül megcsináljuk a weboldalt

Nem és nem is ajánlom ezt az utat.

Nincs értelme nyolc órában foglalkoztatni valakit csak azért, hogy gondoskodjon a cég weboldaláról. Még akkor sem, ha az óradíja 7-800 forintra jön ki. Lehet, hogy rövidebb távon jónak tűnik, de hosszú távon ez ablakon kidobott pénz lesz.

A másik, amikor Te magad állsz neki megcsinálni a weboldalad. Nem mondom, hogy nem fogod tudni összerakni valahogy mondjuk WordPress-ben a weboldalt, de ha technikailag nem értesz hozzá és nem vagy megáldva grafikusi vénával, akkor több kárt fogsz csinálni mint hasznot.

Ha már a weboldal készítés költségei is gondot okoznak cégednek, akkor érdemes átgondolnod, hogy valójában miért is van szükséged honlapra. Nem a weboldal fog sokba kerülni, hanem a marketing, amire szükséged lesz, ha szeretnél valamilyen célt elérni a honlappal.

A weboldalra szánt összeg soha nem fog megtérülni

Nem feltétlenül igaz.

Ha a honlap megfelelően fel van készítve arra, hogy vevőket, ügyfeleket hozzon neked, akkor bizonyára rövid időn belül vissza fogja hozni az árát.

Ehhez viszont nem lesz elég egy párezer forintból összetákolt honlap.

Kulcsszókutatás, SEO, marketing stratégiák már az elejétől kellenek, hogy a weboldalra látogatókat tereljünk és belőlük fizető ügyfelek legyenek.

Minek fizessek többet, mikor 20-30.000 forintért is megcsinálják?

A weboldal készítés árak közül a legalacsonyabbat választani, – csak mert annyira kecsegtető – igencsak veszélyes döntés. Célszerű jól átgondolni, hogy mire is van szüksége vállalkozásodnak. Egy stratégiailag jól felépített weboldalra, vagy egy semmire sem való honlapra.

Nem kizárólag az ár adja egy weboldal minőségét, de az biztos, hogy a nagyon alacsony díj, mindig intő jel.

Tetszett a cikk? Kösz, ha megosztod:

Megosztás

További weboldal készítés cikkek

«

»