Reszponzív weboldal jelentése. Miért fontos a mobilra optimalizálás?

Reszponzív weboldal készítés

Egyre többen az okostelefonjukon keresnek terméket, szolgáltatást, így nem is kérdés, hogy a reszponzív weboldal fontossága kiemelkedő.

De mit is jelent az, hogy egy honlap reszponzív, mobilbarát? Mennyire befolyásolja ez egy weboldal eredményességét?

Lássuk a részleteket.

A reszponzív weboldal jelentése

Ha megnyitod a weboldaladat az okostelefonodon, vagy egy tableten, pontosan ugyanolyan átláthatónak és jól kezelhetőnek kell lennie, mint nagyobb képernyőn, vagy a laptopod kijezdőjén.

Amennyiben ez nem így van, az azt jelenti, hogy a honlapod nem reszponzív és neked mihamarabb lépned kell az ügyben.

Érdemes tudnod, hogy a honlapod mobilon nem úgy fog kinézni, mint nagy képernyőn. Ne lepődj meg ezen, hiszen ennek így kell lennie. Teljesen más egy weboldalt okostelefonon böngészni, ezért is van az, hogy a reszponzivitás tervezésnél figyelembe kell venni a kezelhetőséget.

Reszponzív design

Reszponzív design

A reszponzív design azt jelenti, hogy a weboldalad minden felbontáson jól jelenik meg és használható.

A grafikusnak figyelembe kell vennie a könnyű kezelhetőséget és navigálhatóságot. Vannak részei a weboldalnak, amik nagy képernyőn teljesen máshogy jelennek meg, mint mobilon. Ilyen elemek például a felső menü, vagy épp egy terméklista.

A reszponzív design már tíz évvel ezelőtt is része volt a grafikusok mindennapjainak, ma pedig, már minden weboldal alapból mobilra optimalizált.

Reszponzivitás

Reszponzív weboldal készítés

Ma már nem is kérdés, hogy egy weboldalt mobiloptimalizáltra készítenek, hiszen a forgalom nagy része okostelefonról érkezik.

A WordPress reszponzív sablonokkal alapból olyan weboldal állítható össze, ami minden eszközön jól fog megjelenni. Ha esetleg nem tudod mi az a WordPress, ide kattintva olvashatsz róla.

A reszponzivitás nem csak a felhasználhatóság miatt kiemelt. A Google a mobilbarát weboldalakat előnyben részesíti a keresőjében.

Ha a weboldalad egyébként reszponzív, érdemes azt is követni, mennyire szeretik az emberek. Ezt a Google Analytics bekötésével teheted meg. Ha mobil eszközről magas a visszafordulási arány, alacsony az oldalon töltött idő, akkor javítani kell weboldalad megjelenésén.

Milyen előnyökkel számolhatsz, ha a weboldalad reszponzív?

A legnagyobb előny, hogy azokat a potenciális vevőidet is kiszolgálja a weboldalad, akik mobilról érkeznek. Vagyis a forgalmad nőni fog.

Jelentős javulást érhetsz el a keresőkben is, hiszen a reszponzív weboldalakat a Google előnyben részesíti.

Ha Facebook hirdetéseket futtatsz, kötelező, hogy a honlapod mobilra is optimalizálva legyen, hiszen a forgalom több mint 80 százaléka okostelefonról fog érkezni.

Beelőzheted a keresőkben azokat a konkurens vállalkozásokat, akiknek a weboldala nem reszponzív.

WordPress reszponzív

WordPress reszponzív weboldal

A legtöbb WordPress honlap sablonra épül. Nagy könnyedség, hogy szinte minden elérhető téma mobilra optimalizáltan készül.

Ha WordPress weboldalt szeretnél, érdemes olyan sablont választanod, ami a reszponzivitás mellett a gyorsaságot is előtérbe helyezi. Ilyenek például a Kadence, vagy a Neve.

Bár, szinte minden sablon mobilbarát, érdemes átnézni WordPress weboldaladat, mert előfordulhatnak problémás részek.

Milyen a jó reszponzív weboldal?

Sok helyen látom, hogy, bár a weboldalt reszponzívra készítették, mégsem felel meg a felhasználói elvárásoknak.

Nagyon fontos, hogy a látogató tudja pontosan, mit kell tennie az oldalon történő navigáláshoz. Olyan menü ikont (hamburger menü) célszerű használni, amit ismernek az emberek elsőre. Ne zsúfoljunk, legyen a tartalom mobilon is kellően szellős.

A szöveg legyen jól olvasható, a címsorokban ne használj túl nagy betűméretet.

A képek mérete és megjelenítése legyen mobilra optimalizált. Slidert csak nagyon indokolt esetben használj, mert lassítják a betöltést.

Táblázatok használata esetén vedd figyelembe, hogy azok oszlopai mobilon össze fognak tömörödni.

Ne ágyazz a tartalomba nagy méretű videókat. Ha szükséges a használatuk, inkább gombnyomásra töltsd be.

Egy reszponzív weboldal sok előnnyel jár, de csakis akkor, ha megfelelően van elkészítve.

Bejegyzések A Témában