Weboldal fejlesztő. Ki ő és mit jelent valójában a weboldal fejlesztés?

Weboldal fejlesztő

Weboldal fejlesztő nélkül nekiállni bármilyen webes projektnek – legyen az akár egy egyszerűbb honlap – olyan, mintha a házad tervezésében nem venne részt mérnök.

Még szerencse, hogy a megfelelő oklevelek nélkül senki sem nevezheti magát mérnöknek, ellentétben a webfejlesztő titulussal.

Muszáj beszélni erről, mert egyre jobban terjed az a kártékony tévhit miszerint, aki weboldalt tud csinálni, az automatikusan weboldal fejlesztő is egyben. A legnagyobb gond, hogy ez főleg a Te – mint megrendelő – károdra történik.

Megmutatom a cikkben, hogy milyen kellemetlenségek érhetnek, ha olyan kivitelezőre bízod a projekted, ahol halvány lila fogalmuk nincs a fejlesztésről, de előbb nézzük, mit kell tudnia egy valóban „webfejlesztő” kollégának.

Milyen ismeretekkel rendelkezik egy weboldal fejlesztő?

Weboldal fejlesztő

Először is nézzük meg, milyen területeken dolgozik és mit kell tudnia egy weboldal fejlesztőnek ahhoz, hogy képes legyen szakszerűen elkészíteni a honlapodat.

Front-end fejlesztő

Egy front-end fejlesztőnek tökéletesen értenie kell a weboldal HTML, css és jobb esetben JavaScript részeihez, illetve olyan keretrendszerekhez is adott esetben, mint a jQuery, React, Angular, Vue. Ahhoz, hogy ezeket magabiztosan tudja alkalmazni a weboldal készítése során, több éves kitartó fejlődésre, tanulásra van szüksége.

A front-end szekcióban tevékenykedő kollégák, a megálmodott designból felépítik a honlapod vizuális részeit és gondoskodnak azok megfelelő működéséről, könnyű használhatóságáról.

Back-end fejlesztő

A back-end az a része a weboldaladnak, ami a háttér-folyamatokról gondoskodik. Ilyen például az, amikor egy felhasználó regisztrációjakor kiküldésre kerül egy e-mail és eltárolódnak adatbázisban a szükséges mezőértékek.

Egy weboldal back-end fejlesztő – akárcsak frontendes kollégája – több programozási nyelvhez, keretrendszerhez kiválóan ért. A nyelvek közül jellemzően PHP, JavaScript, Java, míg a keretrendszerekből a Laravel, Yii, CodeIgniter tartozik a fejlesztő ismerettárába. Értenie kell továbbá az adatbázis tervezéshez és a szerverek működési mechanizmusaihoz is.

Full-stack weboldal fejlesztő

Van olyan weboldal fejlesztő aki mind front-end, mind back-end területen tud és szeret is dolgozni. Őt nevezik full-stack fejlesztőnek.

Egy full-stack fejlesztő képes egy komplett weboldalt, vagy webáruházat nulláról megtervezni, programozni és kulcsrakész állapotban átadni.

Esetenként a SEO, kulcsszókutatás és online marketing folyamatok is a full-stack fejlesztő ismeretei közé tartoznak.

Tehát, amikor weboldal fejlesztőt keresel, tulajdonképpen a fent említett három szekcióból szeretnél egy, vagy több kiváló szakembert megbízni a honlapod elkészítésével.

Ahol ezen szakemberekből egy sem áll rendelkezésre, ott súlyos gondok lesznek, sokszor, már a projekt kivitelezési ideje közben.

Hogyan szúrd ki, ha valahol nincs weboldal fejlesztő?

Kívülállóként nagyon nehéz megállapítani, hogy egy kivitelező mennyire kompetens a weboldal fejlesztés területén.

Sokan épp az alacsony árazás miatt döntenek olyan csapat mellett, ahol nincs meg a megfelelő tudás, abban bízva, hogy a végeredmény ugyan olyan jó lesz.

Nem lesz és hosszútávon sokkal nagyobb gondok kerülnek majd elő.

De, hogyan állapíthatod meg, derítheted ki, hogy a kiszemelt kivitelező csapatában van-e a webfejlesztéshez érdemben értő ember?

A legegyszerűbb, ha egyértelműen rákérdezel, így: – Van-e a csapatotokban ember, aki kód szinten ért a weboldalakhoz és aki képes bizonyos igényeket programozással megoldani?

Ha a válasz hezitáló, az azt jelenti, hogy nincs, de megoldják majd külsőssel. Ez azért nem lesz jó számodra, mert bármi gond van, lassabb és drágább lesz a megoldás.

Ha a válasz nemleges és megpróbálják elhitetni, hogy nem kell programozó, hiszen anélkül is kiválóan fel lehet építeni a honlapodat, kérlek, szélsebesen landoltasd ajánlatukat a kukába. Később meg fogod köszönni magadnak, hogy így jártál el.

A másik megoldás annak kiderítésére, van-e szakképzett ember a csapatban az, hogy kérsz fejlesztői specifikációt egy egyedi funkcióra. Lehet ez egy űrlap, kalkulátor, vagy bármi, amire szükség lehet a honlapodon.

Ne feledd, a weboldal készítés fejlesztő nélkül olyan, mintha az új házad mérnök bevonása nélkül épülne.

Milyen hátrányokkal jár, ha olyan kivitelezőre bízod a honlapod, ahol nincs weboldal fejlesztő?

Alapvetően ma egy weboldal, vagy webáruház összerakásához sem programozói, sem webfejlesztői tudásra nincs szükség. Az olyan népszerű platformok, mint például a WordPress bárki számára lehetővé teszik, hogy egy pár órás kurzus elvégzését követően nekiláthasson honlapokat készíteni.

De milyen problémák adódhatnak, ha a kivitelező csapatban nincs egyetlen weboldal fejlesztő szakember sem?

Belassuló, lomha, összeomló honlap

Aki nincs képben minimálisan a szerver üzemeltetés dolgaival, az biztosan nem tud olyan tárhelyet választani, ami alkalmas weboldalad megfelelő kiszolgálására. Rengeteg az ilyen jellegű probléma.

Sokan olyan alapvető dolgokkal nincsenek tisztába, hogy mi a különbség az osztott tárhely és egy VPS között. Mivel halvány fogalmuk nincs, mit kéne választani, egyszerűen ledobják magukról a felelősséget azzal, hogy rád bízzák a tárhely kiválasztását. Így legalább összeomláskor, vagy amikor rettentő lassúvá válik az oldalad, nem tudsz rájuk mutogatni.

Egyik napról a másikra nem működő egységek

„Sürgősen keresek valakit, aki gyorsan kitudná javítani a honlapomon a ….”

Nagyjából naponta találkozunk ilyen és ehhez nagyon hasonló kétségbeesett kérésekkel. Amikor pedig rákérdezünk, hogy miért nem a weboldal fejlesztőjét kérik fel eme nemes feladatra, a válasz 90%-ban az, hogy „mert ő ehhez már nem ért”.

Ilyenkor általában napok, hetek telnek el, mire a honlap tulajdonosa egyáltalán talál olyan embert, aki hajlandó foglalkozni az üggyel. Legtöbb hasonló esetben borzasztó tákolmányokkal találjuk szembe magunkat mi fejlesztők, amikor is a probléma megszüntetése csak a teljes weboldal újratervezésével orvosolható.

Órákig elérhetetlen honlap

A legrosszabb, amikor a weboldal készítője nem tud tenni semmit, mert neki lövése sincs, miért történik mindez. Ilyenkor a megkerülős csel általában, hogy a tárhely szolgáltatóra hivatkozva húzzák az időt, hátha magától helyreáll a rend. Persze az esetek jelentős részében nem szokott.

A leállások oka lehet helytelen tervezés, rossz frissítés, túlterheltség, kódszintű bug és még vagy ezer más dolog. Egy weboldal fejlesztő percek alatt megkeresi és megoldja az ilyen jellegű problémákat.

Rosszul működő funkciók

Az e-mailek hol megérkeznek, hol nem. A kosárgomb egyszer jól működik, másszor nem. A bankkártyás fizetés tízből két alkalommal sikertelen.

Természetesen senki nem tudja, miért. Nyilván megy az amatőr mellébeszélés, a „tegnap még jó volt” színjáték, a pluginokkal való maszatolás, majd a végén a feladás és köddé válás.

Aki nem ért kód szinten ahhoz a rendszerhez amivel dolgozik, az bizony gyakran kerül ilyesfajta szituációkba, ami sem neki, sem ügyfeleinek nem kellemes.

Borzalmas weboldal kinézet, mobilon is

Felhasználói élmény, könnyű navigálhatóság, átlátható funkcionalitás? Minek? Nem elég, ha szimplán csak szétbarmolom azt a 75$-os sablont úgy, hogy még véletlenül se hasonlítson, még a demójára se?

Fogadok, hogy Te is találkoztál – nem is egyszer – olyan webáruházzal, amit mobilon nagyítóval tudtál csak olvasni, miközben percekig kellett keresgélned, hol a jó égbe vannak a termékek, vagy épp a menü.

Bizony, hiába a szép sablonok, ha még azokból sem képes valaki egy használható weboldalt alkotni.

Fertőzött, feltört weboldal

Tegyük WordPress-re a honlapot, mert az gyorsabban elkészül és olcsóbb is. Ne aggódj, olyan tárhelyre tesszük, ami a legolcsóbb, hogy az se terhelje a büdzsét egy percig se. Hogyne, kipróbált sablon, nem kerül semmibe, mi is letöltöttük ingyen. Ja, hogy kell egy online foglalási rendszer is? No para, telepítünk huszonkét plugint, mindet kipróbáljuk és azt hagyjuk bekapcsolva, ami neked tetszik.

Két hónappal később …

Gyerekek, a Google-be miért látok olyan címeket a honlapomról, amik felnőtt tartalmú oldalakra linkelnek? Ki tudjátok ezt gyorsan szedni? Amúgy miért látok most 33 usert a rendszerben, amikor nem is lehet regisztrálni a honlapon? Ja, és tegnap még volt 3 giga hely a tárhelyen, most meg már egy képet nem enged feltölteni. Srácok, reggelre 40 új bejegyzés lett az oldalon és hozzá sem nyúltam, ráadásul mind valami olvashatatlan nyelven.

Valahogy így néz ki, ha nincs weboldal fejlesztő a csapatban és úgy tesznek WordPress-re egy honlapot, hogy még a legalapvetőbb biztonsági kockázatokra sem figyelnek.

Majd a külsős weboldal fejlesztő megcsinálja

Általában erre hivatkozva mernek minden olyan munkát elvállalni, amire nincs megfelelő kompetencia és, ami persze mindig csak utólag derül ki.

Csakhogy a külsős weboldal fejlesztő egyrészt fájóan költséges mulatság lesz, másrészt 90% az esély rá, hogy nem fog hozzányúlni olyan weboldalhoz, amit kitudja kik, milyen gányolással rakosgattak össze.

Amikor pedig azt mondjuk mi fejlesztők, hogy bizony ezt a honlapot, bármennyire is csicsás kívülről, teljesen újra kell tervezni, akkor megy a csodálkozás és a hűházás.

Van még jó pár hátránya, ha nincs weboldal fejlesztő egy projekt kivitelezése során, de azt hiszem, a fent felsoroltak bőven elegendőek, hogy megértsük, miért nem érdemes mellőzni.

Csak egy WordPress honlap kell, akkor is szükséges weboldal fejlesztő?

WordPress fejlesztő

WordPress-ben, mint azt előzőleg említettem, el lehet készíteni egy komplett webáruházat is weboldal fejlesztő bevonása nélkül.

Nincs gond azzal, ha a honlapodat egy grafikus szabadúszó készíti WP-ben, hiszen sok olyan tehetséges kolléga van, aki ugyan nem webfejlesztő, de az alapvető biztonsági és működési területekkel legalább tisztába van.

Komplexebb WordPress oldalnál, webáruháznál azonban elengedhetetlen, hogy a kivitelező csapatban legyen tapasztalt weboldal fejlesztő szakember. Ő fogja tudni pontosan meghatározni a szerver igényeket, a helyes fejlesztési irányzatot és szükség esetén az egyedi sablon és bővítmények megtervezését is kézben tudja tartani.

Oké, de egy weboldal fejlesztő nem ért a SEO és marketing részekhez

Weboldal SEO és marketing

Egy tapasztalt full-stack fejlesztő már 15 évvel ezelőtt is tudta mi az a Google Analytics, Webmaster Tools (napjainkban SearchConsole), AdWords (Ads) és simán meg tudta tölteni a honlapot SEO, online marketing szempontból is hasznos tartalommal.

Manapság meg már szinte kötelező tudni, mi az a kulcsszókutatás, konkurencia elemzés, marketingtartalom gyártás.

Tehát, egy képzett full-stack szabadúszó a fejlesztői ismeretek mellett bőven képes felépíteni olyan stratégiával a weboldalad, ami eredményessé teszi. Csak, hogy egy példát is mutassak.

Az Unikon Ajtó Kft. ügyfelünk teljes honlapját, Facebook kampányait a hozzátartozó kreatívokkal és marketing stratégiáját egy személyben, jómagam készítettem. Van eredmény? Már az indulástól számított első hónapban 13 új ajánlatkérés érkezett, nagy értékű (300-400 ezer forint) csomagokra, brutál alacsony költségek mellett.

Egyszemélyes hadsereg, vagy csapat?

Attól függ, mekkorák az igények és milyen összetettségű a weboldal.

Egy pár oldalas bemutatkozó honlap elkészítését, belátásod és pénztárcád szerint arra bízod, akire akarod. Természetesen a fentebb taglalt kompromisszumok figyelembevételével.

Ha kicsit is többet akarsz az átlagnál, akkor egyértelműen olyan kivitelezőt kell keresned, ahol értik kód szinten a weboldalkészítést.

Webáruház, vagy összetett rendszer fejlesztését, ahol kifejezetten fontos a gyors reakció, folyamatos rendelkezésreállás, kizárólag csapat, ügynökség, vagy webfejlesztő cégre bízd.

Ha úgy érzed weboldal fejlesztőre lenne szükség a projektedhez, kattints ide, írj az igényekről és beszéljünk róla.

Bejegyzések A Témában