Napjainkban, amikor szinte bárki minimális tudással össze tud rakni egy hellyel-közzel működő honlapot, a weboldal fejlesztő szerepe kulcsfontosságú lehet a projekted kivitelezésében.

Mindenki hallott már olyan mesésen induló, majd csúnyán pofára esős sztorikról, amikben a kivitelező inkompetenciája miatt a honlap fejlesztése félbemaradt, hónapokig csúszott az átadás, majd a végeredmény egy haszontalan, rosszul működő tákolmány lett.

Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan kerülheted el a csalódást, ha megfelelő weboldal fejlesztő csapatot választasz.

A cél meghatározása a weboldal fejlesztő kiválasztása előtt

A legelső dolog, amire biztosan tudni kell a választ, mielőtt bárkire rábíznád a kivitelezést.

Mi a célja a weboldalnak? Milyen funkciókra lesz szükség a célok eléréséhez? Lesz-e értékesítés is a weboldalon? Kell-e majd további bővítéseket eszközölni a honlapon? Milyen szerepe lesz a weboldalnak a marketingben?

Ezeket a kérdéseket egyébként fel fogja tenni a leendő kivitelező, ha pedig nem, akkor érdemes kellő tisztelettel ugyan, de könnyes búcsút inteni neki és mást keresni weboldalad fejlesztésére.

💡 BIT tipp: A célok pontos meghatározásával elkerülheted, hogy a végén olyan honlapot kapj, ami nem alkalmas arra, amire használni szeretnéd.

Weboldal kik vagyunk

Kikből álljon a weboldal fejlesztő csapat?

Még egy egyszerű WordPress weboldal készítése is sok gondot okozhat, ha nem megfelelő kvalitásokkal rendelkező kivitelezőt sikerül választanunk.

A projekt méretének és funkcionális igényeinek észszerű meghatározása nem egyszerű feladat, viszont ez kell ahhoz, hogy a megfelelő weboldal fejlesztő csapat álljon rendelkezésre.

Kell-e céges arculattervezés? Szükséges-e UX, UI tervezés? Igényt tartunk-e különálló grafikai tervekre? Milyen szintű funkcionális tervezésre van szükség? Mekkora látogatottságra számítunk (tárhely igény felmérés)?

Az ilyen kérdésekre célszerű előre tudni a választ, hiszen nem mindegy, hogy a weboldal készítés során ki, vagy kik dolgoznak majd a projekten. Lehet, hogy elég egy grafikus és egy programozó, de az is előfordulhat, hogy a weboldal összetettsége miatt nem elég kis csapat.

Egy egyszerű honlap készítése WordPress alapon, nem feltétlenül igényel kiemelt webfejlesztői tudást, viszont egy összetett céges weboldal egyedi fejlesztési feladatai, már igen.

💡 BIT tipp: Keress olyan weboldal fejlesztő csapatot, ahol van legalább egy ember, aki jól ért a technikai részéhez is a dolgoknak. Ezzel biztosíthatod, hogy a weboldal fejlesztése gördülékeny lesz és átadás után sem lesznek problémák az oldaladdal.

Miért szükséges weboldal programozó is a csapatba?

Tipikus jelenség manapság, hogy már meglévő weboldal továbbfejlesztésével keresnek meg minket. Amikor rákérdezünk, hogy miért nem az a csapat dolgozik a bővítésen, akik a weblapot csinálták, akkor általában ilyen válaszokat kapunk:

 • ők csak a honlap elkészítését tudták vállalni, a programozás részéhez nem értenek
 • a vállalkozó, aki csinálta a honlapot, már nem ér rá
 • a weboldal készítő csapat köddé vált átadás után
 • egy ismerős csinálta a webáruházat, de egy bizonyos ponton elakadt
 • a cég marketingese dobta össze az oldalt WordPress-ben, de ő nem ért a programkódokhoz

Ha az általad kiválasztott honlapkészítő csapatban nincs programozó, akkor valószínűleg előbb-utóbb Te is a fent felsorolt problémák valamelyikével fogsz szembesülni, ráadásul egy már meglévő weboldal továbbfejlesztésére mindig nehezebb programoz csapatot találni.

Milyen buktatókkal járhat, ha nincs technikailag is jól felkészült ember a weboldal fejlesztő kompániában?

 • helytelen tárhely választás – több kár okozója is lehet (lassú oldal, gyenge biztonság, későn reagáló szupport, magas oldalelhagyási ráta)
 • rossz alaprendszer választás, ami egy idő után megvalósíthatatlanná teszi a projektet
 • gyenge biztonsági beállítások, amivel azt kockáztatjuk, hogy az oldalt pár hónap alatt feltörik, megfertőzik
 • random működési zavarok, ami miatt a honlap időnként leáll, ami pedig bevételkieséshez vezethet
 • szakmaiatlan, félrevezető tanácsok, amik rossz irányba viszik a projektet, nem ritka esetben pedig nem várt többletköltségeket okozva
 • félbehagyott weboldal kivitelezés, ami bevételkieséssel és iszonyú sok macerával járhat
 • egyedi fejlesztési igények nem, vagy szakszerűtlen megoldása, ami miatt az oldal funkcionalitása nem az elvártaknak megfelelő

💡 BIT tipp: Érdeklődj a leendő kivitelezőnél, hogy mennyire felkészült a csapat a weboldal technikai részét illetően, illetve, hogy van-e olyan programozójuk, aki képes az esetlegesen felmerülő egyedi fejlesztési igényeket megtervezni és megvalósítani. Egy honlap átadás után tud csak igazán kellemetlen meglepetéseket okozni.

Weboldal készítés hibák

Mit tehetsz, ha mégis rossz weboldal fejlesztő csapatot fogtál ki?

Manapság nem ritka, hogy nem a projekt igényeinek megfelelő fejlesztő (csapat) kerül a kivitelező szerepébe.

Sokan képtelenek felmérni, még egy egyszerű WordPress weboldal készítés esetén is, hogy mekkora lesz a megvalósítás időigénye, ami helytelen árazáshoz a végén pedig csalódáshoz vezethet.

Mik az első jelei annak, hogy nem jól választottál?

 • túl sok a “nem lehet megoldani” válasz a kéréseidre
 • a weboldal fejlesztése nem a kellő ütemben zajlik
 • a kivitelező túl gyakran nem elérhető
 • egy ponton nagyon feltűnően akad el a weboldal készítése
 • túl sokat ígérnek csábítóan alacsony kivitelezési díjon
 • keresőoptimalizálásról, marketingről egy szó sem esik
 • már a teszt oldalon is gyakran tapasztalható leállás, hibák, lassú betöltési sebesség

Ez csak pár olyan jel, ami arra utal, hogy nem a megfelelő ember/csapat dolgozik weboldalad kivitelezésén. Célszerű minél korábban észlelni és lépni, hiszen minél tovább bízunk a csodában, annál valószínűbb, hogy a problémák csak eszkalálódni fognak.

💡 BIT tipp: Ha gond van, minél hamarabb lépsz, annál könnyebben fogsz tudni új, hozzáértő weboldal fejlesztő csapatot találni a munka folytatására. Ne bízz a csodákban, mert minél később eszmélsz, annál több pénzébe fog kerülni vállalkozásodnak a váltás.

WordPress weboldal készítés esetén is kell php pogramozó?

A weboldal fejlesztés nem egyenlő egy WordPress oldal létrehozásával.

Nem magával a tartalomkezelővel van gond, hanem azzal, hogy rengetegen vállalnak 0 szakmai kompetenciával, programozói tudás nélkül honlap készítést WordPress-ben.

Elsőre úgy tűnhet, hogy nem kell php programozó WordPress weboldal készítés során. A későbbiekben viszont rengeteg problámához vezet a fejlesztő kihagyása a folyamatból. Elég, ha csak egy egyszerű WordPress bővítmény fejlesztése gonddá válik.

A megrendelő, azaz Te, valószínűleg nem is fogsz tudni róla, hogy a céges honlapod kivitelezése kontárok kezébe került, hiszen első ránézésre minden szépnek és jónak tűnik.

Ami viszont látszólag szép, az nem biztos, hogy technikailag is rendben van és a gondok itt kezdődnek. Pár hónap és az oldal elkezd belassúlni, hiba hiba hátán, egyre több működési zavar, majd rosszabb esetben egy feltört, fertőzött weboldal fog igencsak nagy kellemetlenségeket okozni.

💡 BIT tipp: A WordPress napjaink egyik legelterjedtebb tartalomkezelő rendszere. Weboldalak és webáruházak sokasága készül erre a rendszerre építve. Akkor is kérdezz rá, hogy van-e programozó a csapatban, ha WordPress weboldal készítésről van szó, mert ezzel elkerülheted a későbbi kellemetlen meglepetéseket.

SEO és marketing szemlélet a weboldal fejlesztés során

Emelkedő tendencia, hogy a weboldal fejlesztés során sokan teljesen figyelmen kívül hagyják a keresőoptimalizálás és a marketing fontosságát.

Márpedig a honlap magától nem fog üzletet csinálni a cégednek, ezt érdemes szem előtt tartani.

Minimális weboldal technikai SEO és marketing nélkül a honlapkészítés csak egy kósza ötlet, ami sem rövid, sem hósszú távon nem vezet eredményekhez. Napjainkban elvárt, sőt, már-már kötelező eleme a weboldal fejlesztésnek ezen elemek bevetése.

A honlap költségeinek minél gyorsabb megtérülése a cél, ehhez pedig kell a jó SEO és az online marketing is.

💡 BIT tipp: Válassz olyan kivitelezőt, aki beszél a kulcsszavak és weboldal tartalom fontosságáról, illetve felhívja a figyelmed a marketing orientált honlap felépítés kiemelkedő szerepére.

Tetszett a cikk? Kösz, ha megosztod:

Megosztás

További weboldal készítés cikkek

«

»