Noha egyre több vállalkozó és cégvezető kezdi felismerni, hogy az online megjelenés mennyire fontos, még mindig ott tartunk, hogy a honlapkészítés fogalmát nagyon sokan félreértelmezik. Éppen emiatt a weboldalak jelentős része, már az indulástól sikertelenségre van ítélve.

A Te weboldalad vajon hozza azt a színvonalat, rendelkezik azokkal az elengedhetetlen elemekkel, melyek sikeressé tehetik?

Látogatókat nem könnyű szerezni. Őket megtartani, vevőkké konvertálni, még nehezebb feladat.

Tehát, mi is kell egy sikeres honlaphoz?

Kezdő lépések a siker felé vezető úton

Nem hiába kezdtem azzal, hogy a honlapkészítés sokak számára egy rosszul értelmezett fogalom. Még azok számára is, akik némileg értik/tudják sőt, sok esetben maguk a honlapot készítők sem tudják, mi a fenét művelnek.

Az első és legfontosabb, hogy megértsd, nem egy honlapra van szüksége vállalkozásodnak, hanem egy olyan szolgáltatásra, melynek keretein belül weboldaladat az elvárt céloknak megfelelően tervezik meg és építik fel. A célok eléréséhez tudnod kell néhány dolgot előre definiálni:

  • mit akarsz elérni a honlappal és azt mennyi idő alatt
  • kiknek akarod eladni a szolgáltatásaidat/termékeidet
  • mi a fő kommunikációs csatornád (Facebook, Insta, YouTube, stb.)
  • hogyan fogsz tudni forgalmat terelni a weboldaladra
  • van-e időd foglalkozni a projekttel

Ezek mind-mind olyan kérdések melyekre, ha nem tudod legalább minimálisan megadni a választ, akkor nem érdemes belekezdeni, mert csak égetni fogod a pénzt, ami valljuk be, nem annyira szuper dolog.

Honlapkészítés marketing szemlélettel

Napjainkban a honlapkészítés marketingszemlélet nélkül olyan, mintha házat akarnánk építeni ajtók és ablakok nélkül. Megvalósítható, csak semmi értelme az égadta világon.

Miért is van szükség marketing stratégiákra?

Valószínűleg naponta találkozol Te magad is ilyenekkel: “Töltsd le ingyenes tanulmányunkat …”, “Nézd meg a videót, amiben eláruljuk, hogyan szerezhetsz több vevőt”, “Próbáld ki x napig INGYEN …”. Mit kérnek érte cserébe?

Az e-mail címedet, amit kérdés nélkül megadsz, – annak a nagy piros gombnak a megnyomásával, ami a szemedet veri ki – mert annyira vágysz rá, hogy megtudhasd a 7 titkát annak, hogyan fogyhatsz 10 kilót 2 nap alatt.

Ezzel máris egy lépéssel beljebb tessékeltek abba a házba, amin ugyebár van ajtó. A cipődet még nem most vetetik le. Egyelőre elég, ha az előszobában elkezdenek barátkozni Veled.

Kapiskálod már?

Persze a dolog messze nem ilyen egyszerű, hiszen nem mindegy, hogy mit és kiknek akarsz eladni. Nem véletlen, hogy az online marketing egy külön szakág, akik pedig jól csinálják, nem három perc alatt szívták magukba a tudást.

A weboldaladra látogató “hideg célközönség” felmelegítéséhez kell a marketing stratégia, mert ennek hiányában nem fognak tőled vásárolni, még akkor sem, ha olcsóbban adsz jobb szolgáltatást, mint a konkurenciád.

Lehetsz Te bármennyire jó, ha a honlapod nem tudja megfelelően megszólítani a célközönséged.

Te követed az embereket?

Weboldal analitika

A honlapkészítés ma már nem csupán arról szól, hogy precíz módon, tiszta kódokkal, megfelelő tartalommal felépítjük az oldalt.

A látogatók analizálása nélkül lövésed sem lesz, min kellene javítani, mit kellene a weboldaladon hatékonyabbá tenni, hogy több vásárlást érhess el.

Egyik konzultáció során megkérdeztem a cég vezetőjét, hogy hirdetnek-e valahol.

Kiderült, hogy talicskával öntik a pénzt a Facebook hirdetésekbe anélkül, hogy lekövetnék, hogy az így generált értékes forgalom, mit csinál a weboldalon.

Könyörgöm, ha nem látod, hogy mekkora az érkezési oldaladon a visszafordulási/lepattanási arány, honnan tudhatnád, hogy ezen javítani kell?

Márpedig a mérőszámoknak a követésével szépen javítható a konverzió.

A minimum, hogy a Google Analytics be van kötve honlapodra. Nem akarsz vele foglalkozni? Nem értesz hozzá?

Akkor add ki valakinek aki érti és a statisztikák alapján javaslatokat tud adni az oldal javítására.

A honlapkészítés nem az átadásnál ér véget, hanem csak akkor kezdődik igazán. Folyamatos finomhangolással lehet elérni, hogy egyre sikeresebb legyen, de ehhez arra is szükség van, hogy lássuk, milyen utakat járnak be a weboldal látogatói.

Marketing honlapkészítés után is

Weboldaladra olyan látogatókat kell terelni, akiket nagyobb eséllyel érdekelhet a terméked/szolgáltatásod.

A Facebook ismerőseid, vagy a random hirdetési csoportokból érkező forgalom nem a helyes statisztikát fogják mutatni és valószínűleg a vásárlási hajlam is alacsony marad.

Arra nem alapozhatsz, hogy majd itt-ott megosztva a weboldalad linkjét, tódulni fognak a vevők.

Ami bizonyos, hogy az első időszakban a célközönségedet fizetett hirdetések (Facebook, Google Ads) útján tudod a leghatékonyabban elérni. Nem hiába mondjuk el minden alkalommal, hogy a honlapkészítés költségei csak egy részét képezik annak, amit ügyfélszerzésre szánnod kell.

Sok cégvezető, vállalkozó a weboldal árán próbál spórolni a marketing költségekre, ami nagy hiba, hiszen ha a honlap gyenge, gagyi, átlagos, akkor csak égetjük a pénzt a hirdetésekre.

Neked Miben Segíthetünk?


Bízd Ránk Vállalkozásod Weboldalát és Dőlj Hátra.

Stratégia alapú dizájn és honlapkészítés

Mint ahogy azt a bevezetőben is írtam, a weboldalak jelentős része, már induláskor sikertelenségre van ítélve. Hiába a sok marketing, a csilli-villi design, ha a honlap nulla stratégiával lett elkészítve.

Hány weboldalon találkozol mind a mai napig, ehhez hasonló buta nyitószöveggel: “Üdvözöljük cégünk honlapján”? Nem elég, hogy ez alapból gagyi, utána még hosszasan taglalják, hogy ki a cég vezére, mikor alakult, bla bla bla. Üres duma!

Azt tudtad, hogy mindössze alig pár másodperced van arra, hogy meggyőzd a látogatót, maradjon a honlapon?

Nem kell süketelni.

Bele kell tolni az arcába a cég legfontosabb mondandóját, egy kihagyhatatlan ajánlat kíséretében.

Aztán ott vannak a power (ejtsd páva) jellegű honlapok a maguk színpompás kinézetével, mert a cég vezetője szereti a piros, kék és lila színeket, és ezek összes variációját. Itt valószínűleg senki nem merte (akarta) elmondani, hogy a honlap színvilágát nem a tulaj ízlésére kell szabni.

A kommunikáció, a szerkezeti és funkcionális tervezés, a tipográfia, a színek megfelelő megválasztása, az oldalon használt fotók, a menü elemeinek megfelelő kiválasztás és sorrendje, a CTA-k (call to action) megtervezése, mind-mind egy olyan stratégia részei, ami sikeressé tesz egy weboldalt.

“Content is King“, avagy írj hasznos cikkeket

Honlapkészítés blog írás

Publikálni márpedig akkor is kell, ha úgy érzed, a Te cégednek nincs miről.

De Van!

Nem csak a SEO (keresőoptimalizálás) miatt van erre szükség, hanem azért is, mert a célközönséged szeret hasznos tartalmakat olvasgatni, mondjuk a budin ücsörögve.

Nem a tízsoros Facebook-ra kiböffentett posztokról beszélek, mert azzal semmit nem érsz. Olyan tartalomról van szó, ami profin van megírva és amit a Google, nomeg a célközönséged is szeretni fog.

Hidd el, szakmai és hasznos tartalmakkal bizalmat és elköteleződést építhetsz, amiből pénz lesz, sok-sok pénz. Lehet, hogy nem holnap, nem fél év múlva, de az eredményén Te magad is meg fogsz döbbenni.

Folyamatosan publikálni kell, mert releváns tartalom nélkül a honlapod soha nem fog előrébb kerülni a keresőkben! Never ever!

Engedd, hogy megtaláljanak

Azt szeretném, hogy a “klímaszerelő” kulcsszóra a Google-ben az első oldalon szerepeljek.

Aha. Csakhogy ez pont nem így működik.

Tévedés lenne azt gondolni, hogy ez ennyire egyszerű, mert ha az lenne, akkor az online marketinges kollégák már réges-rég éhen haltak volna.

A professzionális kulcsszókutatás drága mulatság, hiszen nagy szakértelmet igényel. Fontossága nem is kérdéses, hiszen az egész honlapot, már a kezdetektől fogva úgy kell felépíteni, hogy a lekutatott kulcsszóösszetételeket tartalmazza, és nem csak nyomokban.

Gondolnád például, hogy a “klímaszerelő” kulcsszóra csomó kulcsszóegyüttes létezik, melyekkel sokkal esélyesebben és gyorsabban lehet a Google-ban előre kerülni?

Aztán ott van még a “Google Search Console” és a “Google Cégem“.

Mind a két eszköz nagy mértékben hozzájárul honlapod fellelhetőségének meggyorsításában. Ezek elengedhetetlen részei a honlapkészítés folyamatának.


Láthatod tehát, hogy a honlapkészítés nem annyiból áll, hogy gyorsan összedobunk valamit, aztán lesz ami lesz.

Persze egy sikeres weboldalhoz szükséges a megfelelő hozzáállás és befektetési hajlam, mert ezek nélkül, csak egy olcsó, semmirekellő honlapot kapsz, amivel többet árthatsz a vállalkozásodnak, mint azt elsőre gondolnád.

Tetszett a cikk? Kösz, ha megosztod:

Megosztás

További weboldal készítés cikkek

«

»