Sikeres honlapkészítés

Honlapkészítés kisokos. Mire lesz szükséged, hogy sikeres legyen?

A szakszerű honlapkészítés csak az első lépés a sikerhez vezető úton. Ahhoz, hogy jó eredményeket érhess el a weboldaladdal, sok mindenre szükséged lesz.

Mit gondolsz, miért van az, hogy a piacod egyes szereplői kiemelkedő eredményeket képesek elérni weboldalukkal?

A válasz egyszerű. Azért, mert már a honlapkészítés előtt tudták pontosan, mire lesz szükségük. Volt stratégiájuk, meg tudták fogalmazni az igényeket és elvárásokat.

Mi kell tehát ahhoz, hogy a honlapkészítés ne pénzkidobás legyen? Milyen tényezők befolyásolják weboldalad sikerességét?

A cikkben mindenre megkapod a választ.

Honlapkészítés célokra tervezve

Honlapkészítés célközönség

Még a legegyszerűbb honlapnak is van egy konkrét célja. A nem létező célt egész biztosan nem fogja tudni elérni a weboldal fejlesztője, ezért tűpontos üzleti célokat kell megfogalmazni a honlappal kapcsolatban.

Bármi is legyen a vágyunk, annak eléréséhez érdemes, már a honlapkészítés legelején tisztázni néhány fontos kérdést.

  • mi a szerepe a weboldalnak a marketingedben?
  • milyen funkciókra lesz szükség a célok eléréséhez?
  • lesz-e értékesítés is az oldalon, vagy csak annyit várunk el, hogy megtalálják a vállalkozásunkat?
  • mennyire fontos az organikus találatokban való jó szereplés?
  • kik a legfőbb célközönséged?

Ezek tisztázása nélkül a honlapkészítés voltaképpen, egy elkapkodott folyamat végeredménye lesz.

Marketing a honlapkészítés folyamatában

A weboldal kommunikációja, a tartalom, a szerkezeti felépítés, a vizuális megjelenés, a célközönség pontos ismerete, az értékesítés folyamata mind-mind olyan elemek, amik összességében hozzájárulnak a honlap sikerének eléréséhez.

A honlapkészítés már rég nem arról szól, hogy valaki kódolással összeállítja és kilövi az online térbe az eredményt. Ez már 15 éve is, bőven kevés volt a sikerhez [tudom, mert ott voltam], ma pedig már szinte semmit sem ér.

Hirdetned is csak akkor érdemes, ha tisztában vagy azzal, kiket kell megcélozni. A legnagyobb hibát akkor követed el, amikor boldog boldogtalannak, vagy rossz célzással tolod a hirdetést. Érdemes mérni (Google Analytics, Facebook Pixel) és ami nem megy, azt le kell állítani.

Ha nincs kidolgozva az értékesítési folyamatod, akkor a hírlevélre feliratkoztatás is csak dísz és felesleges. Miért akarnál bárkit is feliratkoztatni, ha nincs meg a kommunikációs terv?

Aztán ott van a tartalommarketing. Mind a mai napig azt látom, hogy a fő mondandója a legtöbb oldalnak nem a célközönséghez szól, hanem a vállalkozó fényezéséről. Persze a tartalommarketing sem ennyire egyszerű, de legalább a legfőbb oldalakon próbálj meg jól kommunikálni.

A honlapkészítés ára akkor lesz a legmagasabb, amikor nem veszed észre, hogy apránként fizetsz, felesleges dolgokért.

Ha nincs mérés, nincs fejlődés

Honlapkészítés Ára

Az, hogy az oldalad össze van kötve Google Analytics-el és SearchConsole-al, alap követelmény a honlapkészítés folyamatában. Az adat a legértékesebb, mert az alapján lehet jó döntésekkel, jó irányba fejleszteni.

A visszafordulási arány, a viselkedési folyamat, a csatornák, a cél és kilépési oldalak mutatói segítenek az optimalizálásban. A SearchConsole-ban pedig tükör tiszta képet kapunk, többek között arról is, milyen kifejezésekre keresve találják meg a weboldalt a potenciális vevőid.

A Facebook pixel elhelyezésével és egyedi méréssel pontosan láthatjuk, mennyi költés mellett, mekkora a konverzió. Sokan úgy tolnak bele százezreket hirdetésekbe, hogy lövésük sincs, mekkora volt az effektív haszon.

Mérni kell, mert nagy ára van a vakon tapogatózásnak.

Légy A Partnerünk


A honlapkészítés utáni buli

Nem a pezsgőbontásra és a végtelen örömködésre gondolok.

A honlap átadását követően kezdődik csak igazán a nagy meló. Nincs az a weboldal, ami azonnal pont úgy teljesít, ahogy megálmodtad.

Folyamatosan figyelni kell az interakciókat, mozgásokat és optimalizálni kell. Ez egy több hónapos folyamat, amit kizárólag pontos mérőszámok és adatok mellett lehet véghezvinni.

Elégedett akkor leszel, ha a kitűzött célokat egyre jobban közelíti a weboldal. A “majd mi kezeljük, mutasd meg az admin felületet” 99%-ban zsákutca. Még akkor is, ha a cégedben a marketinges akkora penge, mint Wesley Snipes.

A weboldalad szakszerű üzemeltetésének, folyamatos monitorozásának hiánya nem az átadást követő pár hónapban jelentkezik, hanem pont akkor, mikor a napi bevételeid 90%-ától elesel, mert a honlap épp halófélbe tolta magát, cégen belül pedig nincs ember, aki megoldja a problémákat. A villámsegítség pedig ilyen esetekben, vagy nincs, vagy többe fog fájni, mint a teljes honlap eddigi költsége. True story.

Engedjük el a “majd mi kezeljük” elvet, mert idővel ezzel csak ártunk magunknak.

Stratégia alapú honlapkészítés

Stratégia alapú weboldal fejlesztés

Ad-hoc összelegózni egy honlapot nem nagy kihívás. WordPress alapon, akár te magad is kísérletezhetsz, maximum az eredmény nem olyan lesz a végén, amit akartál.

A helyes stratégia a honlapkészítés egy olyan extrája, amit csak akkor tudunk jól megválasztani, ha több területet magában foglaló ismeretekkel rendelkezünk. Ehhez viszont rengeteg tanulás, információgyűjtés és affinitás szükséges.

Stratégia lehet például egy olyan kampány felállítása, amivel a hideg célközönséget egy olyan folyamaton visszük végig, aminek a másik végén pontosan tudni fogjuk, melyik szegmensnek milyen ajánlattal állhatunk elő.

Az is egy stratégia, amikor eldöntjük, hogy A/B teszteket készítünk egy-egy landing oldalnál és csak azt tarjuk meg, amelyik több lead-et és hasznot generál.

A honlap főoldalának strukturális felépítése is lehet stratégia alapú, például azzal, hogy dinamikus blokkokat jelenítünk meg, figyeljük a mérőszámokat [akár automatizáltan] és a végén azt tartjuk meg a szerkezetben, ami hatékonyabb, jobb mutatókkal rendelkezik.

Egy stratégia kidolgozásának, ami a cégednek többmilliós bevételt hozhat, borsos ára van. Nincs az honlapkészítés, ami olcsón milliós bevételhez vezet. De gondolom, ezt Te is sejtetted.

Tartalom marketing a honlapkészítés menetében

Publikálni márpedig akkor is kell, ha úgy érzed, a Te cégednek nincs miről.

De Van!

Nem csak a SEO (keresőoptimalizálás) miatt van erre szükség, hanem azért is, mert a célközönséged szeret hasznos tartalmakat olvasgatni, mondjuk a budin ücsörögve. Nem mellesleg az ügyféledukáció serkenti az elköteleződést is, ami jót tesz a biznisznek.

Nem a tízsoros Facebook-ra kiböffentett posztokról beszélek, mert az ilyen szempontból irreleváns. Olyan tartalomról van szó, ami profin van megírva és amit a Google, no meg a célközönséged is szeret. Egy profin megírt cikk ára tízezres, sokszor százezres tétel, azonban egy ilyen iromány képes meglepően magas profitot termelni.

Szakmai és hasznos tartalmakkal bizalmat és elköteleződést építhetsz és ez nagy ütőkártya tud lenni.

Például, ha autószerelő vállalkozásod van, akkor írhatsz arról, mennyire fontos az időben történő olajcsere és azt az egyszerű halandó milyen módon tudná saját maga kivitelezni. Asztalosként készíthetsz olyan cikket, amiben összehasonlítod az IKEA konyhabútorát a saját, egyedi tervezésű munkáddal, kiemelve mindkettő előnyeit és hátrányait.

Folyamatosan publikálni kell, mert a releváns tartalmak segítenek előre kerülni a keresőkben és borzasztóan jó bevételhez juttathatják a vállalkozásod.

Weboldal keresőoptimalizálás

Kulcsszókutatás és egyebek honlapkészítés alatt, után

Hiába töltesz fel naponta új tartalmakat, ha azok sem a célközönséged, sem a Google számára nem relevánsak. A jó cikk elegendően hosszú, jól tagolt, megfelelően kommunikál, problémát old meg, tervezett kulcsszó összetételre épül.

A professzionális kulcsszó kutatás szakértelmet igénylő feladat és nem annyiból áll, hogy hasra ütéssel kiválasztunk néhány általunk jónak gondolt kifejezést. Fontossága nem is kérdéses, hiszen az egész honlapot már a kezdetektől fogva úgy kell felépíteni, hogy a lekutatott kulcsszó összetételeket tartalmazza megfelelő mennyiségben.

Érdemes megkeresni azokat a kifejezéseket, amikre alacsony a verseny, de van rá keresés. Sokkal nagyobb esélyünk van látogatókat szerezni, ha például a “klímaszerelő” helyett, mondjuk szegmentáltan a “Gree klíma javítás Szolnok” kifejezéssel operálunk [persze előtte csekkolva, hogy egyáltalán érdemes-e].

Aztán ott van még a “Google Search Console” és a “Google Cégem“.

Mind a két eszköz nagy mértékben hozzájárul honlapod fellelhetőségének meggyorsításában. Ezek is fontos részei a honlapkészítés folyamatának.


Láthatod tehát, hogy a honlapkészítés nem annyiból áll, hogy gyorsan összedobunk valamit, aztán lesz, ami lesz.

A sikeres honlap ismérve, hogy a lehető legjobban teljesíti azokat a célokat, amiket a projekt tervezésének első ütemében felállítottunk.

Szeretnél még több információt a weboldal készítésről? Itt egy cikk, amiben mindent információt megkapsz, amit megrendelői oldalról tudnod kell.

Köszönöm, hogy elolvastad. Legyen sikeres honlapod.

Bejegyzések A Témában