Honlapkészítés kisokos. Hogyan teheted sikeresebbé weboldaladat?

Sikeres honlapkészítés

Ha szeretnél jó eredményeket elérni, növelni az online bevételed, ügyfeleket szerezni akkor ez a honlapkészítés kisokos neked szól.

Sokan úgy gondolják, hogy készíttetnek egy dizájnos WordPress weboldalt és máris özönleni fognak az ajánlatkérések, új érdeklődők. Ez azonban csak egy szép álom, hiszen maga a honlap önmagában csak egy eszköz. Üzleti célra honlapot készíteni egész más, mintha csak egy céges portfólió, vagy vállalkozást bemutató oldalt dobnánk össze.

De nézzük is pontokba szedve, mi szükséges ahhoz, hogy a honlapod eredményeket produkáljon, bevételt termeljen vállalkozásodnak.

Az üzletileg sikeres honlap alapjai

Mitől lesz eredményes egy weboldal? Hogy lehet olyan honlapom, amivel hatékonyan tudom növelni cégem online bevételét? Mire lesz szükség, hogy sok látogatója legyen az oldalnak? Mennyit érdemes egyáltalán befektetni és hogyan, mikor fog ez megtérülni nekem?

Honlapkészítés előtt mindenki fejében megfordulnak ezek a kérdések. Teljesen jogosan.

Üzletileg sikeres weboldalt készíteni nem egyszerű, még akkor sem, ha olyan könnyítő eszközök állnak rendelkezésre, mint például a WordPress és a hozzá tartozó millió sablon és plugin.

Íme, néhány alap kérdés, amit indulás előtt érdemes jól átgondolni.

  • tudsz-e a honlapon felül marketingre, SEO-ra is költeni?
  • van-e megfelelő mértékű kereslet a termékedre, szolgáltatásodra?
  • a versenytársaid milyen szinten vannak jelen online?
  • mekkora bevételt kellene termelnie a honlapnak, hogy megérje költeni rá?

Mielőtt egyetlen fillért is költenél honlapkészítésre, ezeket a kérdéseket tisztázni kell, különben már indulástól bukásra van ítélve a projekt.

Tudsz-e online marketingre költeni?

Az üzletileg sikeres weboldalak titka, hogy már a honlapkészítés elejétől a fókusz marketingorientált.

Design.

Ha a honlapod designja a te igényeid szerint készül, már régen rossz. Tudniillik nem magadnak akarsz eladni, hanem a potenciális vevőidnek, akiknek az ízlése 100%, hogy nem egyezik a tieddel. Tehát, első körben a célközönség tulajdonságait kell meghatározni, mert a honlapot az ő igényeik szerint kell felépíteni, megtervezni.

Tartalom.

Az emberek első körben nem arra kíváncsiak, hogy a céged hány éve van jelen a piacon, hanem, hogy miként tudod megoldani az égető problémájukat a termékeddel, szolgáltatásoddal. Majd később úgyis tájékozódnak róla, ki vagy. A fő fókusz inkább a jó kommunikáció legyen. Ütős tartalmak kellenek az oldalra, amik cselekvésre ösztönöznek, bizalmat keltenek és eladnak.

Elérés.

Az új honlapodat meg kell találniuk az embereknek és ezt elsősorban sok-sok hasznos tartalom publikálásával és az elején hirdetések útján érheted el. Hirdetni nem olcsó mulatság, főleg, hogy a kattintási díjak két év alatt a duplájára, ha nem a triplájára növekedtek. Ütős tartalmakat sem te fogsz írni, ha nem vagy profi szövegíró és SEO-s. Márpedig kizárólag a profin keresőoptimalizált cikkek fogják tudni a honlapodat a Google első helyeire repíteni.

Honlapkészítés Stratégiákkal

Van az a szitu, amikor a látogató bejön a weblapodra, körbenéz és megveszi tőled amit akar. Szép álomnak nevezik ezt a verziót.

Az weboldaladra érkező látogatók 80%-a mindössze nézelődik, informálódik, keresgéli a megoldásokat a problémáira. Ha nincs semmilyen stratégiád arra, hogy őket miként vedd rá, hogy majd valamikor téged válasszanak, akkor szinte bizonyos, hogy a többségüket buktad. Vagyis költesz egy rakás pénzt, hogy a honlapra csalogasd a potenciális ügyfeleidet, csak épp elengeded a kezüket.

Ki kell dolgozni azokat a stratégiákat, amikkel „vélhetően” a lehető legnagyobb arányban tudsz eladni. Aztán ezeket addig kell finomítgatni, míg a legjobb eredményeket nem hozzák.

Ha nincs kereslet, a honlapkészítés csak pénzkidobás.

Sokan százezreket költenek marketingre, honlapkészítésre miközben azt sem tudják pontosan, mekkora igény van a termékükre. A piacot fel kell mérni és az alapján dönteni, hogy milyen csatornán érdemes elindulni.

Sokszor jobb, ha az ember bérli a webáruházat, mielőtt sajátot készíttetne. Jóval költséghatékonyabb és, ha kiderül, hogy nem megy az áru, akkor a veszteség is jóval alacsonyabb.

Versenytársak elemzése

Tudod-e olyan áron adni a szolgáltatásodat, amivel lehet helyed a versenyben? Jobb-e a terméked, mint a piacon lévők többsége?

Egyáltalán, milyen szintű az online verseny?

Ha sokan vannak, az még nem azt jelenti, hogy neked ne kellene ott lenned. A lényeg, hogy jól körbe kell járni, milyen esélyeid lehetnek. Lehet, hogy egy profin felépített honlappal köröket verhetsz a versenytársakra, pont azért, mert elavult weboldallal vannak jelen. Az is előfordulhat, hogy elegendő egy egyszerűbb sablon honlap, mert a többieknek még ennyi sincs.

ROI, avagy a befektetésarányos megtérülés

A honlapkészítés, marketing és SEO költségeire befektetésként kell tekinteni, melynek megtérülése lehet gyors, de hosszabb távú is.

Érdemes előre megtervezni, mekkora összeget célszerű havonta költeni hirdetésekre, fejlesztésre, SEO-ra, melyekkel látogatókat lehet hozni a weboldaladra. Nagy valószínűséggel az elején nem lesz profit, vagyis bizonyos összeg el fog menni tesztelésre, finomításokra. Türelem kell és akkor jönni fognak a jó eredmények.

Van olyan ügyfelünk is, akinek a 2-3. hónapban a teljes weboldal ára megtérült (468.000 Ft), úgy, hogy közben még ki sem fizette (részletfizetés).

Stratégia alapú weboldal fejlesztés

Mit tehetsz, hogy a honlapod eredményes legyen?

Mutatok most pár példát arra, hogyan növelheted weboldalad látogatóinak számát és érhetsz el egyre több megkeresést.

Honlapkészítés után Regisztrálj Google Cégem fiókot

Ezzel felteszed vállalkozásodat a térképre, ami több szempontból is kiemelten jó dolog.

Akik a Google térképes keresőjét használják, téged is megtalálnak könnyedén. Azok a potenciális vevőid, akik a vállalkozásod közelében tartózkodnak és úgy keresnek rád, megtalálnak a lista elején lévő térképen.

A vevőid értékelhetik a vállalkozásodat és a pozitív visszajelzések ereje tudjuk mennyire számít, ha bizalomkeltésről beszélünk.

Számtalan jobbnál jobb funkcióját kihasználhatod a Google Cégem szolgáltatásnak. Érdemes utánajárnod.

Írj minél több hasznos cikket

Az emberek és nem mellesleg a Google is szereti a hasznos tartalmakat. Ha előre akarsz kerülni a keresőkben, publikálnod kell gyakran. De nem mindegy, hogy mit és hogyan.

Először regisztrálj egy Google Ads fiókot és használd annak kulcsszó tervezőjét. Minden cikk egy bizonyos kulcsszó összetétel köré épüljön, legyen hasznos a célközönségednek és minimum 1500 szóból álljon. Figyelj rá, hogy ne használd túl töményen ugyanazt a kulcsszó összetételt. Írd be a keresőbe, nézd meg a lap alján a kapcsolódó kereséseket és használd azokat is a cikk tartalmában.

Miné több tartalmad lesz, annál több látogató érkezik majd a weboldaladra a Google keresőjéből.

Regisztráld honlapodat a Google Search Console-ba

Egyrészt azért, mert hamarabb értesítheted a Google-t a weboldalad létezéséről, másrészt, mert rengeteg fontos kimutatást láthatsz.

Nyomon követheted weboldalad teljesítését, lefedettségét. Tájékozódhatsz az alapvető vitális mutatókról, melyek SEO szempontból mérvadóak. Kimutatást kapsz arról, milyen kulcsszavakra keresve találják meg az emberek a honlapod egyes oldalait. Meg még ezer egyéb hasznos információhoz juthatsz, melyek segítenek, hogy sikeresebbé tedd honlapodat.

Weboldal analitika

Legyen bekötve az Analytics

Ha javítani akarsz a látogatói számokon, akkor mindenképp tudnod kell, kik, honnan, hogyan, milyen eszközről és mikor nézik az oldaladat. Mint ahogy azt is, mely oldalakat hányan nézték meg, mennyi ideig tartózkodtak egy-egy oldalon.

Az analitikai adatok tudnak legtöbbet segíteni honlapod javításában, erősebbé tételében.

Legyen Facebook Business Oldalad

Ha hirdetni akarsz Facebook-on, akkor mindenképpen szükséged lesz rá. Ha el akarod érni azt a pármillió usert, akik napi 5-10 órát lógnak Facebook-on, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget.

Weboldal hirdetése

Mivel a keresőkbe előre kerülni hosszadalmas folyamat, így az elején, ha látogatókat akarsz, hirdetned kell. Nem szükséges azonnal százezreket, de egy havi 20-40 ezres költés nem árt.

A hirdetések kezelését jobb szakemberre bíznod, különben pikk-pakk elmegy a pénzed a semmire. A Facebook-on picit könnyebb hirdetni, de Google Ads-ban nagyon észnél kell lenni. A CPC rossz beállítások esetén igencsak magasra fel tud kúszni és a napi párezres költésből jó, ha egy-két látogatód lesz.

Havi 40 ezer forintos Facebook költéssel akár több ezer látogatót is a weboldaladra tudsz vinni és ha jól a célzás, elég szép számmal lesznek vevőid.

Fejleszd, optimalizáld folyamatosan

A honlapkészítés nem ér véget élesítést követően. Ahhoz, hogy növekedésnek induljanak a számok, gondoskodni kell a weboldal folyamatos karbantartásáról, szakszerű üzemeltetéséről, további fejlesztésekről és nem mellesleg az analitikai számok tükrében történő optimalizálásáról.

Ha például nagy a visszafordulási arány, utána kell járni, mi lehet a gond és addig kell módosítani, amíg lejjebb nem mennek a számok.

Ha nagy az oldal látogatottsága de nagyon gyér a konverzió, javítani kell a kommunikáción, az oldalakon, az űrlapokon, kinézeten, mindaddig, amíg a kívánt eredményeket el nem éred.

Tesztelni kell időnként a performanciát is, hiszen, ha lassan tölt be az oldalad, az is okozhat konverzió visszaesést. WordPress weboldal esetén, már egyetlen gyorsító plugin telepítésével és beállításával is hatalmas javulást érhetsz el.

Reszponzív honlapkészítés

A látogatók jelentős része okostelefonon találkozik először weboldaladdal. Egyre többen már a mobiljukról adják le a rendelést is. Nem kérdése, hogy a reszponzív megjelenés is sokat segít abban, hogy sikeres legyen a honlapod.

Az üzletileg sikeres honlapkészítés ára

Mindenképp számolnod kell azzal, hogy egy eredményeket hozó weboldal nem olcsó, hiszen nem pusztán az eszközért kell fizetned, hanem a sikerek eléréséhez szükséges egyéb szolgáltatásokért. SEO, marketing, szövegírás, stb.

Egy üzleti célokra tervezett honlap költségei nagyjából 300-350 ezer forinttól indulnak. Ennél alacsonyabb összegből akkor tudod kihozni, ha bérelsz, vagy te építed fel a weblapodat, mondjuk WordPress-ben.

Bejegyzések A Témában