Egyedi weboldal fejlesztés vagy WordPress? A fejlesztő válasza.

Egyedi weboldal fejlesztés

Mi is az a WordPress és miért van az, hogy a weboldalak több mint 40%-a ezzel a tartalomkezelővel készül? Mikor érdemesebb egyedi weboldal fejlesztés mellett dönteni?

Webfejlesztőként adom meg a választ ebben a cikkben.

Mi az a WordPress?

A WordPress egy nyílt forráskódú, nagyon gyorsan fejlődő, dinamikusan bővíthető tartalomkezelő rendszer (CMS), ami lehetővé teszi, hogy egy könnyen tanulható felületen szerkeszd a weboldalad teljes tartalmát.

A WordPress weboldal készítés ma, már mindenki számára elérhető, vagyis, akár Te magad is nekiállhatsz honlapot készíteni, ha van elég időd és affinitásod a dologhoz.

WordPress-szel a hiedelmekkel ellentétben nem csak bemutatkozó, kisebb weboldalak készíthetők. Prémium minőségű, összetett weboldalak és webáruházak készülnek ezzel a tartalomkezelővel.

Mi az a CMS (tartalomkezelő rendszer)?

A CMS tulajdonképpen egy olyan eszköz, szoftver, amivel programozói ismeretek nélkül szerkesztheted, módosíthatod a teljes weboldalad. Több CMS létezik, melyek közül a legnépszerűbb a WordPress. A weboldalak több mint 40%-a ezzel a tartalomkezelővel készül.

Mit jelent az, hogy nyílt forráskódú a WordPress?

Rengeteg ember vesz részt a WordPress folyamatos fejlesztésében, kódbázisának frissítésében. Voltaképpen bárki fejlesztheti, bővítheti saját tetszése szerint a rendszert, mert a kódja nyílt. Ez azt is jelenti, hogy teljesen ingyenesen letölthető és szabadon használható.

Használható saját domain-el a WordPress?

Természetesen. Egyszerűen csak le kell töltened a kódokat a WordPress oldaláról, fel kell másolnod a tárhelyedre, pár kattintással telepítheted és már használhatod is.

Néhány WordPress statisztika

  • A weboldalak több mint 40%-a WordPress alapú
  • Több mint 40.000 ingyenes bővítmény elérhető hozzá
  • A világ TOP weboldalainak több, mint 30%-a WordPress-ben készült

Ingyenes a WordPress?

Maga a szoftver, mint említettem nyílt forrású, ingyen letölthető és használható. Ennek ellenére egy WordPress weboldal készítése akkor sem lehet ingyenes, ha te magad vágsz bele. Minimum egy domain és tárhely szükséges és az időd is pénzbe kerül. Ha még nem dolgoztál WP-vel, akár 40-50 órád is elröppenhet egy alap weboldal készítésére.

Milyen programozási nyelv szükséges a WordPress fejlesztéséhez?

A WordPress weboldal fejlesztés php, javascript programozói ismereteket igényel, erős html és css tudással megspékelve. A rendszer dinamikusan bővíthető, tovább fejleszthető plugin-ok (bővítmény) segítségével. Bármikor írhatunk hozzá teljesen egyedi, saját témát (sablont).

WordPress weboldal fejlesztés előnyei és hátrányai

A rendszer legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya is. Ingyenes és könnyen használható, vagyis szinte BÁRKI össze tud rakni egy weboldalt WordPress-ben, ami előny és hátrány is egyben. Miért?

Előny mert, ha Neked az induló vállalkozásodhoz kell a honlap és több időd, mint pénzed, akkor Te magad is könnyedén belevághatsz az elkészítésébe.

Hátrány mert, ha fejlesztőt keresnél a weboldalad elkészítésére, azzal kell majd szembesülnöd, hogy lövésed nem lesz, ki az amatőr és ki nem az.

De nézzük is sorba az előnyöket.

Könnyű használat

A WordPress átlátható és könnyen használható adminisztrációs felülettel rendelkezik, ahol ízlés szerint, programozói tudás nélkül szerkesztheted, voltaképpen a honlapod minden egyes részét.

Nyílt forrású

Ha WordPress weboldalad van, nem kell senkinek sem fizetned a használatáért. Azt csinálsz vele, amit akarsz, ingyen.

Hatalmas közösség

Rengetegen használják a rendszert, vagyis bármilyen kérdésedre, szinte azonnal találsz választ, megoldást.

Nagy WordPress weboldal fejlesztő bázis

Sokan foglalkoznak WordPress fejlesztéssel, így, ha bármikor köddé válna a kiviteleződ, másnap találsz új embert.

Stabil fejlődés

Folyamatosan változó világunkban nehéz előre megjósolni, mi, merre veszi majd az irányt. Jó hír, hogy a WordPress fejlesztése közel 20 éve töretlenül fejlődik és nem valószínű, hogy a közeljövőben ez rossz irányt venne.

Könnyen SEO-zható

Egyetlen bővítmény telepítésével (pl. YoastSeo), tulajdonképpen az alap keresőoptimalizálási beállításokkal meg is vagy.

Rengeteg ingyenes bővítmény

A WordPress plugin bázisa minden nap bővül és szinte bármire lehet találni kész kiegészítőt.

Könnyen integrálható külső szoftverek

Ott tartunk, hogy a nagyobb webes szoftverekhez, már maguk a gyártók alapból biztosítanak WordPress bővítményeket.

Gyorsan és szinte bármivel bővíthető

Aligha van olyan igény, amit ne lehetne WordPress-ben megvalósítani. Egyedi fejlesztésű bővítményekkel, bármikor hatékonyan tovább bővíthető a rendszer.

WordPress weboldal fejlesztés hátrányai

A sok sok előny mellett azért akadnak a rendszernek bőven hátrányai is.

Lassú weboldal

Köztudott, hogy alapjáraton a WordPress lassú. Legalábbis, ha nem tudjuk mit művelünk, akkor biztos az lesz. Ez egy dinamikus rendszer, ami egy oldal megjelenítéséhez először adatbázis műveleteket végez, majd a visszakapott adatokat php kódokkal feldolgozza és csak utána köpi ki a html-t a kimenetre. A WordPress gyorsításához szükséges az oldal cache-elése több fronton is.

Nagyobb sebezhetőség

Mivel a WordPress kódjaihoz bárki szabadon hozzáfér, nem is csoda, hogy a hacker-ek fő célpontjává vált. A gyenge minőségű plugin-ok, sablonok is közrejátszanak a rendszer sérülékenységét illetően.

Esélyesebb a sablonos kinézet

A legtöbb WordPress weboldal ugyanarra a kaptafára készül. A legegyszerűbb módja az oldal elkészítésének, egy pár dolláros sablon átalakítása. Nem a WordPress miatt sablonos rengeteg oldal, hanem azért, mert egyszerűen kevesen képesek egyedi dizájnt készíteni hozzá.

Rejtett korlátok

Melyek csakis a kivitelező kompetenciájától függnek. Ha valaha is azt mondja Neked a weboldalad készítője, hogy „WordPress-ben ezt nem lehet megcsinálni”, az magyarra fordítva azt jelenti „Én (mint kivitelező) nem tudom megcsinálni.”

Nem mindig felhasználóbarát a szerkesztő felület

Ez megint attól függ, ki készíti a weboldalt. Egy szofisztikált sablon és néhány bonyolultabb plugin, horrorrá változtatja az egyébként átlátható admin felület kezelését.

Amatőrök tömegével

Mint azt már említettem, a WordPress weboldal készítést bárki könnyen és gyorsan megtanulhatja. Ez annak előny, aki saját magának szeretne gyorsan egy weboldalt. Neked pedig akkor hátrány, amikor kivitelezőt kell keresned.

WordPress weboldal készítés ára

Legtöbben azért választják a WordPress-t, mert abban a hitben vannak, hogy olcsó, vagy urambocsá’ ingyenes.

Előzőleg említettem, hogy még akkor sem ingyenes, ha Te magad készíted, hiszen vannak elengedhetetlen elemek, amikért fizetni kell. Domain, tárhely, prémium sablon és bővítmények, stb.

A legolcsóbb WordPress weboldal készítés ára, – ami semmi mást nem jelent, mint telepítés, beállítás + sablon – olyan 40-50 ezer forint. Ezt egy amatőr, nagyjából 1 óra alatt megcsinálja. Ez az, amit utána te használhatsz, de ez még messze van attól, amit weboldalnak nevezünk.

Némi sablon átalakítással és egy-két további beállítással, már 120-180.000 forintba kerül egy WordPress weboldal készítése.

Bárminemű egyedi fejlesztés kell a WordPress oldaladhoz, – mert simán kelleni fog – az ár azonnal megugrik és olyan gyorsan lépi át a félmilliót, hogy levegőt nem tudsz közbe venni.

A WordPress weboldal készítés ára nagy mértékben függ attól, ki ül a székben a monitor előtt, azaz ki a kiviteleződ. Egy amatőrt nyilván negyedannyiért felbérelhetsz a nemes feladatra, de mint említettem, gyakran fogod hallani a „WordPress-ben ezt nem lehet” kijelentést. Arra számítanod kell, hogy egy szakértő WordPress-ben sem készít olcsón weboldalt és ennek egyértelmű oka van: Azért, mert ő tudja mit, hogyan és miért csinál.

Egyedi weboldal fejlesztés előnyei és hátrányai

Minden épeszű weboldal fejlesztő a projekt tulajdonságai alapján dönti el, mi a helyes irány.

Bármennyire is jó megoldásnak tűnik a WordPress, előfordul, hogy az egyedi weboldal fejlesztés mellett kell letenni a voksot.

Rengeteg az olyan megkeresésünk, ahol már előre eldöntésre került, hogy a honlapot WordPress-ben, egy előre megvásárolt sablonra szeretnék „építtetni”. Nagyon sok esetben, már egy rövid beszélgetésből kiderül, hogy az igényelt honlaphoz, még véletlenül sem a WP a jó irány. Persze mindig kiderül, hogy olyanok döntöttek a választásról, akik érvként maximum annyit tudnak felhozni, hogy „mert olcsóbb”.

Nézzük először, hogy milyen előnyökkel jár egy egyedi fejlesztésű weboldal.

Az egyedi weboldal fejlesztés előnyei

Ma, már egyedi weboldal fejlesztés alatt nem azt értjük, hogy valaki nulláról elkezdi programozni a honlapod. Tulajdonképpen egy WordPress oldal is lehet totálisan egyedi fejlesztés, de most nem erre akarom a hangsúlyt fektetni.

Ha egyedi fejlesztésű weboldalról beszélünk, akkor az biztosan valamelyik modern keretrendszer (Laravel, Yii, stb.) használatával jár együtt.

De térjünk vissza az előnyökhöz.

Rugalmasabb fejlesztés

Míg egy WordPress oldal esetében eleve adott az admin felület, meghatározott adatbázis séma áll rendelkezésre és némileg a kódolási út is prediktált, addig egyedi fejlesztés esetén minden a mi kezünkben van.

Mi tervezzük az adatbázis, mi mondjuk meg mi kell a szerkesztőfelületre, mi határozhatjuk meg, milyen kódolási irányelveket követünk. Teljes mértékben testreszabható minden.

Az egyedi weboldal fejlesztés gyorsabb honlapot eredményezhet

A weboldal mögötti kódbázis jóval kisebb, mint egy CMS esetében. Az adatbázisunk is csak akkora, amire szükség van. A metódusokat is mi írjuk, saját preferencia szerint. A weboldal így alapból, gyorsítótárazás nélkül is jóval gyorsabb lesz, mintha WordPress-ben készítettük volna.

Biztonságosabb lesz a weboldal

Kevesebb kód, jobb adatbázis, eleve nagyobb biztonsági faktor. Itt mi írjuk a rendszert, ezért gondoskodni tudunk arról, hogy ne maradjanak biztonsági rések sehol.

A design egyedisége esélyesebb

Egyedi weboldal fejlesztés esetén nem hagyatkozhatunk egy sablon telepítésére, szóval szinte biztos, hogy a weboldal dizájnja egyedi lesz.

Rugalmasabb fejlesztés

Nem kell egy megadott fejlesztői út mentén haladnunk. Egyedi weboldal fejlesztés esetén mi döntünk minden programozással, adatbázissal és dizájnnal kapcsolatos irányról.

Az egyedi weboldal fejlesztés hátrányai

Költségesebb lehet, mint a WordPress

Mivel mindent nekünk kell előállítani, természetes, hogy költségesebb, mint egy WordPress weboldal készítés.

Időigényes a fejlesztés

Jóval több időt vesz igénybe egy egyedi weboldal fejlesztése, hiszen itt minden egyes lépést tervezni kell. Az adatbázist nekünk kell létrehozni, megtervezni. Minden egyes elemét az oldalnak programozással kell előállítanunk.

Kevés a jó fejlesztő

Igazán jó fejlesztőt nehéz találni, ráadásul itt még az is közrejátszik, hogy egy Laravel alapon készített weboldalhoz olyan szakemberre lesz szükség, aki tapasztalt ebben a rendszerben. Szóval, körülményesebb lesz egyik kézből a másikba adni az oldal fejlesztését.

Nehezebb bővíthetőség

Nincsenek előgyártott pluginok, sablonok mint WordPress esetén. Itt, ha bővítésre van szükség, akkor kódolni kell, nincs mese.

Egyedi weboldal fejlesztés ára

Mivel kevés fejlesztő van, aki tud és vállal is ilyesfajta mókázást, így biztos lehetsz benne, hogy minden esetben többe fog kerülni egy egyedi fejlesztésű weboldal, mint mondjuk egy WordPress.

Még egy egyoldalas landoló weboldal (landing page) is többe fog kerülni, mint egy amatőr által WordPress-ben, WooCommerce-el összetákolt webáruház.

Miért kerül többe az egyedi fejlesztés?

Aki egy weboldalt egyedi fejlesztéssel el tud készíteni az befektetett, méghozzá több millió forintot és rengeteg időt saját képzésébe. A WordPress weboldal készítés ára is akkor kezd el felfelé ívelni, amikor egyedi fejlesztésre van szükség.

Jelenleg az egyedi fejlesztés nagyjából 8.000 forint/óra díjtól indul, ami azt jelenti, hogy egy jobb landing oldal ára egyedi fejlesztéssel, durván 160 000 Ft minimum. Egy 4-5 oldalas weboldal egyedi admin felülettel 350.000 – 500.000 forint között mozog.

Jobb a WordPress fejlesztés, mert költségtakarékosabb?

Az esetek jelentős részében a kiadások csökkentése miatt döntünk WordPress weboldal fejlesztés mellett. Ez rövid távon lehet jó, hosszabb távon viszont, szinte biztosan tévút.

Amikor indokolt az egyedi fejlesztés, nem szabad csak azért elvetnünk, mert valamivel több költéssel jár az elején. Rövid időn belül ugyanis szinte biztos, hogy az elhibázott rendszer választás miatt a weboldal újratervezésére lesz szükség, ami nem csak körülményes, de jóval költségesebb mulatság lesz.

Egy honlap nem attól lesz jó, hogy WordPress-ben, vagy anélkül folyik a weboldal készítés. Egyszerűen tudni kell megválasztani a tökéletes alaprendszert.

Konzultálj több fejlesztővel, hogy biztosan kiderülhessen, mit kíván a projekted jellege.

WordPress weboldal, vagy egyedi fejlesztés?

Minden projekt más. Van amihez kifejezetten jó a WordPress és van, amihez nem.

Érdemes olyan fejlesztőkkel konzultálni, akik több éves gyakorlattal bírnak webfejlesztés terén, mert a helyes irányt ők fogják tudni meghatározni.

Mielőtt bárkire rábíznád a weboldalad elkészítését, mindenképp győződj meg előtte arról, hogy a kivitelező csapatban van legalább egy olyan ember, aki programozni tud és jól ismeri a rendszert kód szinten is. Ezzel sok fejfájástól és kellemetlen meglepetésektől óvod meg magad.

Csak azért, mert a WordPress weboldal költségtakarékosabb mint az egyedi fejlesztés, még nem biztos, hogy jó választás.

Köszönöm, hogy elolvastad és legyen olyan weboldalad, ami teljesíti az általad elvárt célokat.

Bejegyzések A Témában