Elkészült a várva várt honlapod és minő meglepetés, WordPress-re lett építve, pedig lehet, hogy egyedi weboldal fejlesztés lett volna a jobb megoldás?

Azért nem eszik olyan forrón a kását!

Tudva levő dolog, hogy manapság a honlapok 80-90%-a valamelyik közismertebb CMS-re (WP, Joomla, Drupal, stb.) épül, jobb esetben költségtakarékossági megfontolásból.

Teljesen rendben van, ha olyan alaprendszert használunk a honlaphoz, ami kellően támogatja az elvárt funkcionalitást és a célokat. Semmi gond a WordPress-el, bár egyes fejlesztők szinte már szentségtörésnek veszik azt is, ha csak szó esik erről.

Van azonban egy árnyoldala is ennek az egész “egyedi weboldal vagy CMS” dolognak és ez nem más, mint a ragaszkodás valami olyan eszméhez, amihez nem kellene.

Azok, akik elvből elvetik a CMS használatot, nem tesznek jót. Ennél viszont még rosszabb, amikor a kivitelező kizárólag WordPress-ben tud tákolni és ezért javasolja azt weboldaladhoz.

Kinek van itt igaza kérem?

Most, ha valaki azt mondja, hogy a weboldalt WP-re kell építeni az jó, vagy meneküljek? Meg akarnak győzni, hogy jobb, ha a céges honlapom egyedi fejlesztéssel készül. Fogadjam el?

A jó hír az, hogy neked már nagyobb rálátásod lesz a dolgokra, ennek a cikknek az elolvasását követően.

Weboldal fejlesztő

Mi is pontosan az, hogy egyedi weboldal fejlesztés?

Sokan tévesen értelmezik ezt a kifejezést, tudniillik ez nem azt jelenti, hogy a honlapot nulláról programozva készíti el a kivitelező.

Például az általunk készített WordPress foglaltsági naptár bővítmény is egyedi weboldal fejlesztés, hiszen a plugin az ügyfél igényeit kielégítendő lett megtervezve és leprogramozva.

Onnantól, hogy a kódokba is bele kell nyúlni, teljesen mindegy, hogy a honlapod Joomlára, WP-re, vagy bármilyen egyéb keretrendszerre épül, egyedi fejlesztésről beszélünk.

WordPress, CMS, Laravel, mik ezek?

A WordPress anno blogmotornak indult, mára pedig egy olyan tartalomkezelő rendszerré (CMS) nőtte ki magát, melyre weboldalak tömegei épülnek.

Népszerűségének egyik fő oka az, hogy költséghatékonyan lehet vele honlapokat összerakni.

A WordPress nagyon jól bővíthető rendszer, könnyen készíthetünk vele akár webáruházat is (WooCommerce bővítmény), rengeteg kiegészítő van hozzá, szakértői kezekben pedig, határ a csillagos ég.

Nem is gondolnád, mi minden valósítható meg a WordPress rendszer egyedi fejlesztésével.

Komolyabb projekteknél nem biztos, hogy elég egy CMS és ilyenkor jön jól, hogy vannak azok a bizonyos php keretrendszerek (Laravel, Yii, stb.). Manapság ritka, hogy egy weboldalt, vagy webes alkalmazást teljesen a nulláról kezdenek el fejleszteni.

Amikor az egyedi weboldal fejlesztés szükségessé válik

Szinte minden weboldalnál, feltéve, hogy jól van kezelve és tervezve, szükséges egyedi fejlesztés.

Persze WordPress-ben mindent IS meg lehet oldani bővítményekkel, azonban ezek szinte minden esetben, vagy sokkal többet, vagy sokkal kevesebbet tudnak az elvárt funkciónál, vagyis fölöslegesen terhelik a rendszert.

Ilyenkor jön jól, ha a kivitelező csapat érti a dolgát, vagyis tudnak programozni is, mert akkor a felmerülő igényekre helyes megoldással tudnak szolgálni.

A legtöbb feladat megvalósítására sokkal célszerűbb saját fejlesztéssel reagálni, mintsem egy újabb kiegészítővel betömni a lyukakat, hiszen így jóval tisztább lesz a weboldal mögötti rendszer és a mások által megírt kódok minőségén sem kell aggódnunk.

Érdemes jól átgondoltan fejlesztő csapatot választanod, mert az szinte biztos, hogy nagyon fájni fog, amikor az egyedi igényeidre a “nem tudjuk megvalósítani” választ fogod kapni.

WordPress egyedi fejlesztés. Ilyen is van?

Van bizony.

Minden bizonnyal eljön egyszer az a pillanat, amikor kénytelen leszel fejlesztőt megbízni új plugin tervezéssel.

Lehet, hogy indulásnak megfelel, ha egy céges bemutatkozó weboldalt csináltatsz (csinálsz). Ez nyilván költséghatékony megoldás, arra azonban érdemes már az elejétől figyelned, hogy a honlapod ne egy tákolmány legyen, (WordPress-ben sajnos lehetséges) és nem mellesleg legyen biztonságos (WordPress oldal biztonságossá tétele cikkünkben találsz infókat bőven).

Nem szükséges minden apró igényre azonnal külső bővítményt telepíteni, erre sokkal jobb az egyedi fejlesztés. Biztonságosabb is és nem lassítja a rendszert.

Mondok egy példát.

Ha mondjuk csak a Google Analytics kódot kell beilleszteni az oldalba, akkor arra minek telepíteni egy újabb bővítményt (szokás), amikor egyszerűen egy un. “child sablon” beiktatásával, forráskódban is könnyedén meg lehet ejteni a dolgot?

Neked Miben Segíthetünk?


Bízd Ránk Vállalkozásod Weboldalát és Dőlj Hátra.

Jó az, ha WordPress-ben készül a honlapod?

Ez attól függ.

Mint már írtam, nem minden weboldalt célszerű tartalomkezelőre építeni. Ez az igényektől és a projekt egyediségétől is függ.

Sok esetben a cég büdzséje is befolyásolhatja, hogy a weboldalad mire épül. Ha kevés a honlapra szánt keret, akkor szinte biztos, hogy olyan embert fogsz találni a kivitelezésre, aki WordPress-el dolgozik és ragaszkodik is ehhez.

Körültekintőnek kell lenned, mert ha elhibázott döntések sorozata miatt a honlapod erre a CMS-re épül és a későbbiekben nem lehet megvalósítani az egyedi igényeket, akkor nehéz dolgod lesz és sokba fog kerülni az átállás.

WordPress weboldal fejlesztés

Érdemes-e teljesen egyedi kódbázisra építeni egy honlapot?

Eltekintve néhány ritka esettől, szinte biztos, hogy nem.

Egyedi kódbázis alatt azt értem, hogy valaki nulláról készíti el az összes programkódot a honlaphoz.

Láttunk nem egy ilyen rendszert, weboldalt, webáruházat és el kell mondanom, hogy fejlesztői dokumentáció (ami szinte soha nincs) nélkül átvenni a fejlesztést horror. Nem is szoktuk megtenni.

Ha nem WordPress az alaprendszer, akkor valamelyik ismert keretrendszer használata a célszerű. A legismertebbek ezek közül a Laravel, Yii és a CodeIgniter.

Általánosságban elmondható, hogy a weboldalad költségei magasabbak lesznek, ha nem valamelyik tartalomkezelőre építik, azonban, ha a projekt jellege megkívánja, akkor nincs mese, el kell engedni a WP-t.

Mi a különbség az egyedi webfejlesztés és az egyedi weboldal között?

Egy weboldal lehet egyedi, attól még nem biztos, hogy a mögötte lévő rendszer egyedi webfejlesztést igényelt.

WordPress-hez például vásárolhatsz előre elkészített témát, telepíthetsz hozzá bővítményeket és ha megfelelően be lett állítva a sablon, akkor máris egyedi weboldalad lesz.

Az egyedi webfejlesztés az, amikor a honlapod elemeinek működéséhez külön programozásra van szükség. Ilyen lehet például, amikor a WooCommerce webáruházadat kell összekötni olyan banki fizetési felülettel, amire nincs előre elkészített plugin.

Nagyon hasznos tud lenni az egyedi fejlesztés akkor is, amikor ugyan létezik megoldás egy problémára, de az vagy kevesebbet, vagy jóval többet tud annál, mint amire szükség van.

Záró gondolatok webfejlesztés kapcsán

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

Remélem, hasznosnak találtad és gazdagabb lettél pár olyan információval, amit felhasználhatsz, amikor új weboldalad készül.

Maradtak kérdéseid? Dobj egy üzenetet a lenti űrlappal.

Tetszett a cikk? Kösz, ha megosztod:

Megosztás

További weboldal készítés cikkek

«

»