Egyedi weboldal fejlesztés

Egyedi weboldal fejlesztés, vagy WordPress? Melyik a jobb 2021-ben?

Mikor és miért lehet jobb az egyedi weboldal fejlesztés WordPress helyett? Sokkal drágább egy egyedi fejlesztéssel készülő honlap, mint egy WordPress weboldal?

Hogy melyik irány a jó, azt mindig az adott projekt tulajdonságai és költségkerete határozza meg. A WordPress weboldal készítés azért tud olcsóbb lenni, mert néhány kattintás és egy sablon telepítése elég, hogy használatra kész oldalt kalapáljon össze, voltaképpen bárki.

Itt azért kiemelném, hogy egy WordPress weboldal ára is az egyediségétől függ. Minél több funkció fejlesztése szükséges, minél összetettebb a design, annál több időt és pénzt fog felemészteni a kivitelezés.

Az egyedi weboldal fejlesztés már nem korlátozódik arra, hogy valaki nekiáll és nulláról programoz egy honlapot. Ez már rég a múlté. Teljesen felesleges egyedi programozással készíteni egy weboldalt, amikor rengeteg modern és hatékony eszköz áll a fejlesztők rendelkezésére.

Mi a jó irány? Melyiket válaszd és mennyiben fog ez neked kerülni? Erről lesz szó ebben a cikkben.

Kezdjük először az emészthetőbb résszel, ami jelen esetben a WordPress weboldal készítés, fejlesztés.

Mi a WordPress?

A WordPress egy nyílt forráskódú, nagyon gyorsan fejlődő tartalomkezelő rendszer (CMS), ami lehetővé teszi, hogy egy könnyen tanulható felületen szerkeszd a weboldalad teljes tartalmát.

Amikor az első weboldalak kikerültek a hálóra, ezek minden egyes oldala egy különálló html fájl volt. Ha a honlapod menüjét akartad volna módosítani, mindegyik ilyen html fájlba külön át kellett volna írnod. Egy CMS (tartalomkezelő rendszer), mint például a WordPress, lehetőséget ad többek közt arra is, hogy egyetlen helyen átírva a menüt, az a weboldalad összes oldalán megváltozzon.

Mi az a CMS (tartalomkezelő rendszer)?

A CMS tulajdonképpen egy olyan eszköz, szoftver, amivel programozói ismeretek nélkül szerkesztheted, módosíthatod a teljes weboldalad. Több CMS létezik, melyek közül a legelterjedtebb a WordPress. A weboldalak több mint 35%-a ezzel a tartalomkezelővel készül.

Mit jelent az, hogy nyílt forráskódú a WordPress?

Több mint tízezer ember vesz részt a WordPress folyamatos fejlesztésében, kódbázisának frissítésében. Voltaképpen bárki fejlesztheti, bővítheti saját tetszése szerint a rendszert, mert a kódja nyílt. Ez azt is jelenti, hogy teljesen ingyenesen letölthető és szabadon használható.

Használható saját domain-el a WordPress?

Természetesen. Egyszerűen csak le kell töltened a kódokat a WordPress oldaláról, fel kell másolnod a tárhelyedre, pár kattintással telepítheted és már használhatod is.

Néhány WordPress statisztika

  • A weboldalak több mint 35%-a WordPress alapú
  • Több mint 40.000 ingyenes bővítmény elérhető hozzá
  • A világ TOP weboldalainak több, mint 30%-a WordPress-ben készült

Ingyenes a WordPress?

Maga a szoftver, mint említettem nyílt forrású, ingyen letölthető és használható. Ennek ellenére egy WordPress weboldal készítése akkor sem lehet ingyenes, ha te magad vágsz bele. Minimum egy domain és tárhely szükséges és az időd is pénzbe kerül. Ha még nem dolgoztál WP-vel, akár 40-50 órád is elröppenhet egy alap weboldal készítésére.

Milyen programozási nyelv szükséges a WordPress fejlesztéséhez?

A WordPress weboldal fejlesztés php, javascript programozói ismereteket igényel, erős html és css tudással megspékelve. A rendszer dinamikusan bővíthető, tovább fejleszthető plugin-ok (bővítmény) segítségével. Bármikor írhatunk hozzá teljesen egyedi, saját témát (sablont).

WordPress weboldal készítés előnyei és hátrányai

A rendszer legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya is. Ingyenes és könnyen használható, vagyis BÁRKI össze tud rakni egy weboldalt WordPress-ben, ami előny és hátrány is egyben. Miért?

Előny mert, ha Neked az induló vállalkozásodhoz kell a honlap és több időd, mint pénzed, akkor Te magad is könnyedén belevághatsz az elkészítésébe.

Hátrány mert, ha fejlesztőt keresnél a weboldalad elkészítésére, azzal kell majd szembesülnöd, hogy lövésed nem lesz, ki az amatőr és ki nem az.

De nézzük is sorba az előnyöket.

Könnyű használat

A WordPress átlátható és könnyen használható adminisztrációs felülettel rendelkezik, ahol ízlés szerint, programozói tudás nélkül szerkesztheted, voltaképpen a honlapod minden egyes részét.

Nyílt forrású

Ha WordPress weboldalad van, nem kell senkinek sem fizetned a használatáért. Azt csinálsz vele, amit akarsz, ingyen.

Hatalmas közösség

Rengetegen használják a rendszert, vagyis bármilyen kérdésedre, szinte azonnal találsz választ, megoldást.

Nagy fejlesztői bázis

Sokan foglalkoznak WordPress fejlesztéssel, így, ha bármikor köddé válna a kiviteleződ, másnap találsz új embert.

Stabil fejlődés

Folyamatosan változó világunkban nehéz előre megjósolni, mi, merre veszi majd az irányt. Jó hír, hogy a WordPress fejlesztése közel 20 éve töretlenül fejlődik és nem valószínű, hogy a közeljövőben ez rossz irányt venne.

Könnyen SEO-zható

Egyetlen bővítmény telepítésével (pl. YoastSeo), tulajdonképpen az alap keresőoptimalizálási beállításokkal meg is vagy.

Töménytelen mennyiségű bővítmény

A WordPress plugin bázisa minden nap bővül és szinten bármire lehet találni kész kiegészítőt.

Könnyen integrálható külső szoftverek

Ott tartunk, hogy a nagyobb webes szoftverekhez, már maguk a gyártók alapból biztosítanak WordPress bővítményeket.

Gyorsan és szinte bármivel bővíthető

Aligha van olyan igény, amit ne lehetne WordPress-ben megvalósítani. Egyedi fejlesztésű bővítményekkel, bármikor hatékonyan tovább bővíthető a rendszer.

WordPress weboldal készítés hátrányai

A sok sok előny mellett azért akadnak a rendszernek bőven hátrányai is.

Lassú

Köztudott, hogy alapjáraton a WordPress lassú. Legalábbis, ha nem tudjuk mit művelünk, akkor biztos az lesz. Ez egy dinamikus rendszer, ami egy oldal megjelenítéséhez először adatbázis műveleteket végez, majd a visszakapott adatokat php kódokkal feldolgozza és csak utána köpi ki a html-t a kimenetre. A gyorsításhoz szükséges az oldal cache-elése több fronton is.

Sebezhető

Mivel a WordPress kódjaihoz bárki szabadon hozzáfér, nem is csoda, hogy a hacker-ek fő célpontjává vált. A gyenge minőségű plugin-ok, sablonok is közrejátszanak a rendszer sérülékenységét illetően.

Sablonos kinézet

A legtöbb WordPress weboldal ugyanarra a kaptafára készül. A legegyszerűbb módja az oldal elkészítésének, egy pár dolláros sablon átalakítása. Nem a WordPress miatt sablonos rengeteg oldal, hanem azért, mert egyszerűen kevesen képesek egyedi dizájnt készíteni hozzá.

Korlátok

Melyek csakis a kivitelező kompetenciájától függnek. Ha valaha is azt mondja Neked a weboldalad készítője, hogy “WordPress-ben ezt nem lehet megcsinálni”, az magyarra fordítva azt jelenti “Én (mint kivitelező) nem tudom megcsinálni.”

Nem mindig felhasználóbarát a szerkesztő felület

Ez megint attól függ, ki készíti a weboldalt. Egy szofisztikált sablon és néhány bonyolultabb plugin, horrorrá változtatja az egyébként átlátható admin felület kezelését.

Amatőrök tömegével

Mint azt már említettem, a WordPress weboldal készítést bárki könnyen és gyorsan megtanulhatja. Ez annak előny, aki saját magának szeretne gyorsan egy weboldalt. Neked pedig akkor hátrány, amikor kivitelezőt kell keresned.

El sem tudod képzelni, mennyi inkompetens idióta vallja magát WordPress specialistának úgy, hogy közben a rendszer alapjaival sincs tisztában.

WordPress weboldal készítés ára

Legtöbben azért választják a WordPress-t, mert abban a hitben vannak, hogy olcsó, vagy urambocsá’ ingyenes.

Előzőleg említettem, hogy még akkor sem ingyenes, ha Te magad készíted, hiszen vannak elengedhetetlen elemek, amikért fizetni kell. Domain, tárhely, prémium sablon és bővítmények, stb.

A legolcsóbb WordPress weboldal készítés ára, – ami semmi mást nem jelent, mint telepítés, beállítás + sablon – olyan 40-50 ezer forint. Ezt egy amatőr, nagyjából 1 óra alatt megcsinálja. Ez az, amit utána te használhatsz, de ez még messze van attól, amit weboldalnak nevezünk.

Némi sablon átalakítással és egy-két további beállítással, már 120-180.000 magyar forintocskára kell számítanod, de ez még mindig egy átlagos, mondjuk azt, bemutatkozó weboldalacska.

Bárminemű egyedi fejlesztés kell a WordPress oldaladhoz, – mert simán kelleni fog, előbb utóbb – az ár azonnal megugrik és olyan gyorsan lépi át a félmilliót, hogy levegőt nem tudsz közbe venni.

A WordPress weboldal készítés ára nagy mértékben függ attól, ki ül a székben a monitor előtt, azaz ki a kiviteleződ. Egy amatőrt nyilván negyedannyiért felbérelhetsz a nemes feladatra, de mint említettem, gyakran fogod hallani a “WordPress-ben ezt nem lehet” kijelentést. Arra számítanod kell, hogy egy szakértő WordPress-ben sem készít olcsón weboldalt és ennek egyértelmű oka van: Azért, mert ő tudja mit, hogyan és miért csinál.

Egyedi weboldal fejlesztés előnyei és hátrányai

Egyedi weboldal fejlesztés

Bármennyire is jó megoldásnak tűnhet a WordPress, van, hogy csak az egyedi weboldal fejlesztés lehet jó megoldás.

Nem a weboldal fejlesztő kompetenciája és ragaszkodása mérvadó a weboldal alapjának megválasztásakor, hanem a projekt tulajdonságai. Van amihez jó a WordPress és van, amihez biztos, hogy nem.

Előfordulhat ugyanis, hogy olyan szoftverre van szükségünk (igen, a weboldal is lehet egy szoftver), amire egyszerűen nem alkalmazható a WordPress. A másik véglet, amikor egy egyoldalas landing weboldal kell csak, amihez még szerkesztőfelületre sincs szükséged.

Az egyedi weboldal fejlesztés nem olcsó, mert nem képes rá boldog boldogtalan.

TIPP: Ha meg akarsz bizonyosodni arról, hogy a kiviteleződ valóban kompetens és nem egy amatőr kókler, egyszerűen csak kérdezz rá, hogy egyedi weboldal fejlesztés keretében el tudják-e vállalni a munkát. Ez egy nagyon jó szűrő, hiszen aki ért hozzá, az nem fog nemleges választ adni.

Az egyedi weboldal fejlesztés előnyei

Mint már említettem, egyedi weboldal fejlesztés alatt nem azt értjük, hogy valaki nulláról elkezdi programozni a honlapod. Tulajdonképpen egy WordPress oldal is lehet totálisan egyedi fejlesztés, de most nem erre akarom a hangsúlyt fektetni.

Ha egyedi fejlesztésű weboldalról beszélünk, akkor az biztosan valamelyik modern keretrendszer (framework) használatával jár együtt. Leggyakrabban Laravel, Yii, Zend, CodeIgniter használatos.

De térjünk vissza az előnyökhöz.

Személyreszabott, igényre alakított

Míg egy WordPress oldal esetében eleve adott az admin felület, meghatározott adatbázis séma áll rendelkezésre és némileg a kódolási út is prediktált, addig egyedi fejlesztés esetén minden a mi kezünkben van.

Mi tervezzük az adatbázis, mi mondjuk meg mi kell a szerkesztőfelületre, mi határozhatjuk meg, milyen kódolási irányelveket követünk. Teljes mértékben testreszabható minden.

Gyors

A weboldal mögötti kódbázis jóval kisebb, mint egy CMS esetében. Az adatbázisunk is csak akkora, amire szükség van. A metódusokat is mi írjuk, saját preferencia szerint. Ezért a weboldal alapból, gyorsítótárazás nélkül is jóval gyorsabb lesz, mintha WordPress-ben készítettük volna.

Biztonság

Kevesebb kód, jobb adatbázis, eleve nagyobb biztonsági faktor. Itt mi írjuk a rendszert, ezért gondoskodni tudunk arról, hogy ne maradjanak biztonsági rések sehol.

Egyediség

Itt már nem hagyatkozhatunk egy sablon telepítésére, szóval szinte biztos, hogy a weboldal dizájnja egyedi lesz.

Nagyobb szabadság

Nem kell egy megadott fejlesztői út mentén haladnunk. Egyedi weboldal fejlesztés esetén mi döntünk minden programozással, adatbázissal és dizájnnal kapcsolatos irányról.

Az egyedi weboldal fejlesztés hátrányai

Költséges

Mivel mindent nekünk kell előállítani, természetes, hogy jóval költségesebb, mint egy WordPress weboldal készítés.

Időigényes

Jóval több időt vesz igénybe egy egyedi weboldal fejlesztése, hiszen itt minden egyes lépést tervezni kell. Az adatbázist nekünk kell létrehozni, megtervezni. Minden egyes elemét az oldalnak programozással kell előállítanunk.

Kevés fejlesztő

Igazán jó fejlesztőt nehéz találni, ráadásul itt még az is közrejátszik, hogy egy Laravel alapon készített weboldalhoz olyan szakemberre lesz szükség, aki tapasztalt ebben a rendszerben. Szóval, körülményesebb lesz egyik kézből a másikba adni az oldal fejlesztését.

Nehezebb bővíthetőség

Nincsenek előgyártott pluginok, sablonok mint WordPress esetén. Itt, ha bővítésre van szükség, akkor kódolni kell, nincs mese.

Légy A Partnerünk


Egyedi weboldal fejlesztés ára

Mivel kevés fejlesztő van, aki tud és vállal is ilyesfajta mókázást, így biztos lehetsz benne, hogy minden esetben többe fog kerülni egy egyedi fejlesztésű weboldal, mint mondjuk egy WordPress.

Még egy egyoldalas landoló weboldal (landing page) is többe fog kerülni, mint egy amatőr által WordPress-ben, WooCommerce-el összetákolt webáruház.

Miért kerül többe az egyedi fejlesztés?

Aki egy weboldalt egyedi fejlesztéssel el tud készíteni az befektetett, méghozzá több millió forintot és rengeteg időt. A WordPress weboldal készítés ára is, akkor kezd el felfelé ívelni, amikor egyedi fejlesztésre van szükség, mert azt egy kezdő amatőr már nem képes elvégezni.

Jelenleg az egyedi fejlesztés olyan 8.000 forint/óra díjtól indul, ami azt jelenti, hogy egy jobb landing oldal ára egyedi fejlesztéssel, durván 160 000 Ft minimum. Egy 4-5 oldalas weboldal egyedi admin felülettel 350-500 ezernél indul.

Jobb a WordPress fejlesztés, mert költségtakarékosabb?

Az esetek jelentős részében a kiadások csökkentése miatt döntünk WordPress weboldal fejlesztés mellett. Ez rövid távon lehet jó, hosszabb távon viszont, szinte biztosan tévút.

Amikor indokolt az egyedi fejlesztés, nem szabad csak azért elvetnünk, mert valamivel nagyobb költéssel jár az elején. Rövid időn belül ugyanis, szinte biztos, hogy az elhibázott rendszer választás miatt a weboldal újratervezésére lesz szükség, ami nem csak körülményes, de jóval költségesebb mulatság lesz.

Egy honlap nem attól lesz jó, hogy WordPress-ben, vagy anélkül folyik a weboldal készítés. Egyszerűen tudni kell megválasztani a tökéletes alaprendszert.

Konzultálj több fejlesztővel, hogy biztosan kiderülhessen, mit kíván a projekted jellege.

WordPress weboldal, vagy egyedi fejlesztés?

Minden projekt más jellegű. Van amelyikhez kifejezetten jó a WordPress és van, amihez nem.

Érdemes olyan fejlesztőkkel konzultálni, akik több éves gyakorlattal bírnak webfejlesztés terén, mert a helyes irányt ők fogják tudni meghatározni.

Mielőtt bárkire rábíznád a weboldalad elkészítését, mindenképp győződj meg előtte arról, hogy a kivitelező csapatban van legalább egy olyan ember, aki programozni tud és jól ismeri a rendszert kód szinten is. Ezzel sok fejfájástól és kellemetlen meglepetésektől óvod meg magad.

Ami biztos. Csak azért, mert a WordPress weboldal költségtakarékosabb, mint az egyedi fejlesztés, még nem biztos, hogy jó választás.

Köszönöm, hogy elolvastad és legyen olyan weboldalad, ami teljesíti az általad elvárt célokat.

Bejegyzések A Témában