WordPress weboldal készítés alapok lépésről lépésre kezdőknek

WordPress weboldal készítés

Ha magad szeretnéd elkészíteni a honlapodat, mert mondjuk több időd, mint pénzed, akkor a WordPress weboldal készítés egy kiváló opció lehet számodra.

Ez az útmutató végigvezet a teljes folyamaton és, ha kitartó vagy, a végére egy szakszerűen beállított weboldal boldog tulajdonosa lehetsz.

Vágjunk is bele.

A WordPress weboldal készítés lépései röviden:

 1. Válassz egy domain nevet
 2. Regisztrálj egy tárhelyszolgáltatónál
 3. Telepítsd az ingyenes WordPress-t
 4. Válassz egy jó WordPress sablont
 5. Készítsd el a szükséges oldalakat
 6. Telepíts néhány alap bővítményt
 7. Figyelj a marketingre is

Ne feledd, a következő leírást követve, tulajdonképpen egy teljes értékű weboldalt tudsz készíteni vállalkozásodnak. Amit még fontos tudnod, hogy ellentétben a bérelhető weboldalakkal, ez a Te tulajdonod lesz, nem kell havidíjakat fizetned senkinek.

Hogyan készítsd el WordPress weboldalad – madártávlatból

Foglaljuk össze újra, hogy milyen lépések mentén fogod tudni elkészíteni a saját weboldalad.

Röviden és tömören tehát, a végére érve lesz egy jól működő honlapod, amiért jelen esetben az időddel – mert az kelleni fog bőven – fizetsz.

1. lépés: Válaszd a WordPress-t, de miért?

Az igazat megvallva számtalan eszköz és platform létezik már arra, hogy elkészíthesd a saját weboldaladat. Ezek közül vannak havidíjas szolgáltatások és vannak a CMS (tartalomkezelő rendszer)-ek.

Mégis miért pont a WordPress-t válaszd? A válasz nagyon egyszerű! Mert ez a CMS a legnépszerűbb és nem mellesleg a piacvezető.

A világ weboldalainak több mint 43%-a WordPress alapú. Magyarországon szerintem ez az arány még magasabb is.

Itt van néhány pont, hogy miért a WordPress weboldal készítés előnyös számodra

 • ingyenesen használhatod
 • nyílt a forráskódja – bárki fejlesztheti
 • tökéletes eszköz weboldal építéshez
 • hihetetlenül sokoldalú – szinte bármilyen weboldal elkészíthető vele
 • SEO barát
 • könnyedén bővíthető – akár kész, vagy egyedi pluginokkal
 • nagyon sok előre elkészített, ingyenes témát találsz hozzá

Fontos azonban megjegyeznem, hogy nem minden esetben jó választás a WordPress. Itt egy részletes leírásom erről. Ha bizonytalan vagy, hogy a te projektedhez alkalmas-e, fordulj hozzám bizalommal és átbeszéljük.

De most folytassuk is a második lépéssel.

2. lépés: Válassz domaint és tárhelyszolgáltatót

A WordPress weboldal készítés folyamatának ez talán a legegyszerűbb része.

Mindössze annyi dolgod van, hogy kitaláld, mi legyen a honlapod domain neve és végződése + regisztrálj egy jó tárhelyszolgáltatónál. Ha esetleg nem tudnád: a domain az, amit beírunk a böngésző címsorába, amikor megnyitunk egy weboldalt (pl. google.com).

A példában a .com a végződés, ami lehet .hu, .org, .net és még vagy ezer más. Ha például csak Magyarországi közönségnek szól az oldalad, akkor érdemes .hu végződést választanod, azonban, ha nemzetközi vizekre is pályázol, akkor a .com jobb választás.

A jó domain főbb ismérvei:

 • könnyen megjegyezhető
 • utal a vállalkozásod tevékenységére
 • nem összetéveszthető más domainnel
 • kellően rövid

Fontos: ha egy domain már foglalt – mert ugye van bőven ilyen – akkor azt már nem regisztráltathatod, mást kell választanod. A tárhely szolgáltató oldalán ezt lecsekkolhatod.

Domain és tárhely megvásárlása

Tárhely és domain nélkül nincs weboldal, vagyis ezekre mindenképpen szükséged lesz.

Érdemes tudnod, hogy a domain és tárhely tulajdonképpen bérelt szolgáltatások. Értem ez alatt, hogy éves díjat szükséges fizetned, vagyis nem véglegesen a tied.

Nem kell aggódnod, ezek éves díja alap esetben mindössze 15-20 ezer forint. Ha követed az ebben a cikkben felvázolt lépéseket, tulajdonképpen ezen összegért elkészíted a saját tulajdonú, WordPress alapú, designos weboldaladat.

Most pedig tedd meg az első lépést, ami a tárhely és domain előfizetését jelenti. Választhatsz magad is szabadon szolgáltatót, van bőven felhozatal. Én az általam is használt és bevált helyet tudom javasolni neked. Ide kattintva (nem kapok érte jutalékot) tudod megrendelni a domaint és tárhelyet. Céges bemutató oldal esetén az 1 GB-os csomag bőven megteszi.

Amikor ezzel végeztél, jöhet is a következő teendő.

3. lépés: WordPress telepítése

Egyszerűen első lépésként töltsd le a WordPress-t a hivatalos magyar oldalról, amit ide kattintva tehetsz meg.

A tömörített állományt csomagold ki, majd a tartalmát töltsd fel FTP-n keresztül (a tárhely regisztrációkor ennek elérését megkapod) a szolgáltató által megjelölt mappába (ez lehet www, vagy public_html).

A tárhelyed admin felületére belépve (ha ott regisztráltál, ahol javasoltam, akkor cPanel) hozz létre egy adatbázist és egy adatbázis felhasználót.

Ezek után írd be böngészőbe a regisztrált domain-edet és pár egyszerű lépésben telepítsd a WordPress-t.

Ha mindent jól csináltál, már van is egy működő weboldalad. Jöhet is a következő lépés.

Tipp: egyes szolgáltatók biztosítanak előtelepített WordPress-t, vagy lehetőséget, hogy a tárhely admin felületén gyorstelepítővel felrakhasd a WP-t. Én mégis a fentebbi leírás alapján történő telepítést javaslom.

4. lépés: A WordPress weboldal készítés legfontosabb lépései, vagyis a szakszerű beállítások

Nagyon fontos, hogy telepítést követően elvégezd a legalapvetőbb beállításokat, hiszen ezek biztosítják, hogy a weboldalad már kezdettől fogva megfelelően működjön.

Lépj be most honlapod admin felületére, melyet a domained/wp-admin címen érsz el. Az alábbi fog fogadni.

WordPress weboldal készítés

Bal oldalon a teljesen egyértelmű menüsor, középen mindig az aktuális szerkesztő felület lesz.

Most pedig menjünk végig a legalapvetőbb beállításokon.

Hivatkozások beállítása

Ez a beállítás határozza meg, hogy a honlapod url-jei hogyan épülnek fel. A legjobb, ha az egyes oldalak címe szerepel az url-ben. Például a „Szolgáltatások” oldalt megfelelő beállítás mellett a domained.hu/szolgaltatasok címen érik el az emberek.

Szóval, lépj most a Beállítások > Közvetlen hivatkozások menübe és ott állítsd át a jelölést a „Bejegyzés címe” opcióra.

Ugyanezen az oldalon állíthatod be a kategória és címke előtagokat. Ha például egyes blogbejegyzéseidet a hírek kategóriába jelölöd, akkor a domained.hu/kategoria/hirek címet megnyitva ezek listába rendezve itt fognak megjelenni.

Mentsd a változtatásokat és lépjünk tovább.

Hozzászólások tiltása/engedése

Lépj a Beállítások > Beszélgetés menübe és ott értelemszerűen állítsd be, hogy miképp engedélyezed az embereknek, hogy interakcióba lépjenek az oldaladon.

Ha nem szeretnéd engedni, hogy hozzászóljanak a bejegyzéseidhez, akkor egyszerűen vedd le a pipát az engedélyezésről és megvagy.

Fontos: ha engedélyezed a hozzászólásokat, akkor mindenképp legyen bekapcsolva az Akismet nevű plugin, illetve érdemes még egy reCaptcha is a komment űrlapnál. (Ezek sajnos tech jellegű dolgok, ennek a cikknek nem ezek bemutatása a feladata)

WordPress általános beállítások

Érdemes az időzónát, dátum és időformátumot, a honlapod nevét és leírását, illetve az oldal nyelvét, a Beállítások > Általános menüben a megfelelő értékekre állítanod.

Ezen az oldalon állíthatod az URL-eket is, de csak kizárólag indokolt esetben.

Ezzel a főbb beállítások végéhez értünk. Lépjünk is gyorsan a design részhez.

5. lépés: A WordPress weboldalad kinézetének kiválasztása és beállítása

A WordPress telepítéskor alapból beállít neked egy sablont. Ez azonban kevés mozgásteret enged, ami a beállításokat illeti.

Rengeteg jobbnál jobb ingyenes sablon közül válogathatsz, nincs más teendőd, mint megnyitni a Megjelenés > Sablonok oldalt és ott az „Új hozzáadása” gombra kattintani. Itt megkeresheted a neked tetsző témát és egy kattintással telepítheted.

WordPress sablon telepítése

Én a Kadence, vagy Neve sablont ajánlom. Ezek számtalan beállítást biztosítanak és ami még jobb, több ingyenes, egy kattintással telepíthető designt (témát).

Miután telepítetted a neked tetsző sablont, nincs más dolgod, mint megnyitni a Megjelenés > Testreszabás menüt és finomítani a már adott megjelenést. Itt állíthatod a weboldalad színeit, tipográfiáját (betűtípusok), fej és lábléc elemeit és még számtalan egyéb hasznos dolgot. Határ a csillagos ég, minden csak rajtad múlik.

Tipp: amennyiben a Kadence sablont választottad, a Megjelenés > Kadence > Starter Templates menüben számtalan esztétikus designt találsz, amit egy kattintással telepíthetsz.

Ha idáig eljutottál, máris van egy designos, használható weboldalad.

6. lépés: A legszükségesebb WordPress pluginok telepítése

WordPress honlapod funkcióit bármikor bővítheted. Ezt pluginokkal tudod megtenni. Tulajdonképpen szinte mindenre létezik már kész megoldás, amire pedig mégsem, azt egy tapasztalt WordPress fejlesztő leprogramozza neked.

Menj a Bővítmények menübe, ahol az „Új hozzáadása” gombra kattintva, kereshetsz a több ezer kész plugin között.

Alapvető bővítmények

Van néhány plugin, melyeket mindenképp célszerű telepítened. Íme:

 • Yoast Seo
 • W3Total Cache – gyorsításhoz
 • WPS Hide Login
 • Cookie Notice & Compliance (GDPR miatt)
 • Forminator Forms – űrlap készítéshez

7. lépés: WordPress oldalak létrehozása, szerkesztése

Annyi oldalt/menüt hozhatsz létre, amennyire csak szükséged lehet. Egy alap céges bemutató weboldal alap esetben a következő oldalakból áll: Főoldal, Szolgáltatások, Cégünkről, Kapcsolat.

Lépj az Oldalak menübe és ott az „Új hozzáadása” gombra kattintva, máris elkészítheted az első oldalát WordPress honlapodnak. Ami nagyon jó a WordPress-ben, hogy egyszerűen a szerkesztő felületen kialakíthatod a weboldalad aloldalainak designját, vagyis nem csak szöveges tartalmakat tehetsz fel. A design kialakítására a WordPress egy szuper eszközt ad a kezedbe, melynek a neve Gutenberg.

Csak a képzeleted szab határt, hogy milyen formában, milyen elemekből építed fel az oldalaidat. Némi gyakorlást követően esztétikus landing oldalakat is létrehozhatsz a hirdetéseidhez.

8. lépés: WordPress weboldal menü létrehozása

Elérkeztünk az utolsó lépéshez. Ahhoz, hogy a weboldaladon a felhasználók megtalálják a létrehozott oldalaidat, szükséges egy navigációs menü.

Menüt létrehozni, szerkeszteni a Megjelenítés > Menük oldalon tudsz. Ha még nincs alapból létrehozva menü, kattints az „új menü létrehozása” hivatkozásra, nevezd el a menüt, válaszd ki a megjelenés helyét és mentsd.

Ezután a bal oldali sávból add hozzá az oldalakat, amiket szeretnél a menüben látni és mentsd el.

Gratulálok! Létrehoztál egy designos, jól működő WordPress weboldalt. Innentől csak rajtad múlik, hogy hogyan tudod kihasználni a benne rejlő üzleti potenciált.

WordPress weboldal készítés után, azaz, hogyan tovább?

Most, hogy végre elkészítetted életed első saját WordPress oldalát, felmerülhet benned a kérdés: Milyen további teendőim vannak?

Nos. Az első az, hogy gondoskodsz újdonsült weblapod biztonságáról. Erről ide kattintva olvashatsz.

Nem árt, ha a weboldalad gyorsan töltődik be, hiszen az emberek nem szeretik a lassú honlapokat. Itt nézheted meg, hogyan gyorsíthatod.

Ha pedig a weboldalad designján is finomítanál, akkor ezt a cikkemet is ajánlom figyelmedbe.

Remélem tudtam segíteni és az elkészített weboldalad hasznos eszköze lesz vállalkozásodnak.

Bejegyzések A Témában