Egy WordPress bővítmény fejlesztése mindig jó kihívás és mi szeretjük a kódolásban rejlő izgalmakat.

Van már nem is egy ilyen bővítmény a WordPress plugin repójában, de azért mégiscsak sokkal jobban esik, ha a saját bővítményünket használhatjuk egy-egy projektnél, mert gyorsabb és biztonságosabb is.

A legjobb az egészben, hogy ez a kis bővítmény pont annyit tud, amennyit kell. Sem többet, sem kevesebbet, tehát nem terheli feleslegesen a rendszert.

A WordPress naptár bővítmény specifikációja

A plugin-nak az alábbiakat kell tudnia:

  • a felhasználó az admin felületen tudjon létrehozni különálló naptárakat (bármennyit)
  • az aktuális dátumtól számított 3 hónap napjait tudja szerkeszteni a felhasználó
  • a létrehozott naptárakba tudja jelölni egyszerűen a foglalt napokat
  • az egyes naptárakat tudja könnyen beilleszteni a weboldal bármely részére akár widget formában is
  • megadhassa, hogy a weboldalon a foglaltsági naptárból hány hónap jelenjen meg
  • a weboldalon és az admin felületen is legyen léptethető a naptár
  • a naptár mindig az aktuális dátumtól mutassa a foglaltságot
  • a foglalt napokat piros, a szabadokat zöld színnel jelöljük
  • a naptár magyar nyelvű legyen, de adott esetben könnyen lehessen más nyelvekre is fordítani

Egyszerű, nem igaz? 🙂 Innen, már csak a bővítmény fejlesztés hiányzik és meg is vagyunk.

Miért fejlesztettünk WordPress foglaltsági naptár plugin-t, ha amúgy van már kész megoldás, akár 50 dollárért is?

A válasz pofon egyszerű.

Egyrészt, mert szeretünk új WordPress bővítményeket fejleszteni, másrészt meg az egyedi megoldások hívei vagyunk, amikor is nem ágyúval lövöldözünk verébre.

A legtöbb esetben ugyanis egy már kész bővítmény nem csak egy adott problémára nyújt megoldást, hanem számtalan másra is. Emiatt a plugin mögötti kódbázis hatalmas, ami egyenes út a weboldal lassulásához urambocsá, könnyedebb feltöréséhez.

Felmértük a fejlesztés időigényét, melyet durván 6-8 munkaórára becsültünk. Ennek az anyagi vonzata persze jóval meghaladja az említett 50-60 dollárt, azonban mégis jobban megéri, hiszen a mi bővítményünk pont annyit tud, ami az ügyfél igénye volt.

A WordPress naptár bővítmény admin felülete

Első körben az adminisztrációs felülethez készültek el a fejlesztések. A naptárak külön menüt kaptak az adminisztrációs felületen. Itt lehet újat létrehozni, törölni, szerkeszteni.

WordPress foglaltság naptár plugin

Az egyes naptárakhoz nagyon egyszerűen kezelhető foglaltság jelölést biztosítottunk. A dátumra kattintással lehet egy-egy napot foglalttá, vagy szabaddá tenni.

Minden naptárnál három hónapot lát egyszerre a felhasználó, így könnyedén és gyorsan tud dolgozni. A hónapok léptetésével, akár több hónapra előre bejelölheti a foglaltságot.

A naptár megjelenítése a weboldal tartalmában

A bővítmény úgy lett megtervezve, hogy a naptárakat tulajdonképpen a weboldal bármely részére, egyszerű, ún. “short code”-al be lehet illeszteni. Megadható, hogy a naptár hány hónapot jelenítsen meg egyszerre, ha pedig nem adunk meg semmit, akkor alapból három hónap jelenik meg a weboldalon.

Beillesztést követően a naptár megjelenik a weboldal azon részén, ahova azt elhelyezni kívántuk.

A foglalások az aktuális naptári naptól jelennek meg. A naptár, akárcsak az admin felületen, itt is léptethető.

Könnyen kezelhető, egyszerű és gyors. A célnak pont megfelelő WordPress foglaltsági naptárat fejlesztettünk.

Mit tud még ez a WordPress bővítmény?

Nem csak foglaltsági naptárként használhatjuk. Némi átalakítással, akár magát a foglalási procedúrát is beiktathatjuk egy űrlap segítségével.

Nagyon egyszerűen, akár arra is használhatjuk, hogy egy adott éve ünnepnapjait jelenítsük meg a naptárban, de akár arra is megfelel, hogy cégünk különös eseményeit jelenítsük meg.

Widget formában is beilleszthető, de a shortcode használatával, az oldal bármely részébe betehetjük.

Tovább fogjuk fejleszteni a bővítményt?

Valószínűleg nem, vagy csak nagyon minimálisan. Célunk egy egyedi igény kielégítése volt egy olyan WordPress bővítmény fejlesztés keretében, ami nem terheli feleslegesen az erőforrásokat, gyors, biztonságos és bot egyszerűen kezelhető.

Betesszük szépen a fiókba és majd előhúzzuk onnan, amikor újra szükségünk lesz rá. Leendő ügyfelünk pedig örülni fog ennek, hiszen nem kell majd pluszba költenie, ha egy ilyen foglaltsági naptár bővítményre lesz szüksége a weboldalán.

Minden igényt saját fejlesztésű bővítménnyel oldunk meg?

Az egyedi kéréseket igyekszünk többnyire saját bővítmények fejlesztésével megoldani, mert hisszük és tudjuk, hogy ez a legjobb megoldás.

A kereket viszont mi sem akarjuk újra feltalálni, éppen ezért használunk mi is olyan hasznos kész megoldásokat WordPress weboldalak esetén, mint a YoastSEO, Wordfence, W3 Total Cache, WPS Hide Login, Envira Gallery.

Minden esetben a lehető legjobb és legoptimálisabb megoldást kínáljuk ügyfeleinknek, hogy weboldalukkal elégedettek lehessenek.

Tetszett a cikk? Kösz, ha megosztod:

Megosztás

További weboldal készítés cikkek

«

»