WordPress plugin fejlesztés. Foglaltsági naptár bővítmény.

WordPress naptár bővítmény

WordPress plugin fejlesztés, programozás kapcsán sok megkeresésünk érkezik. Legtöbb esetben olyan bővítmények fejlesztésére kérnek ajánlatot tőlünk, melyekre nincs jó kész megoldás.

Olyan is előfordul, hogy azért fejlesztünk egyedi plugint, mert a létező megoldások jóval többet tudnak annál, mint amire igény van. A weboldal performanciája szempontjából nem mindegy ugyanis, hogy egy bővítmény mennyire erőforrásigényes.

A cikkben most egy olyan plugint mutatok be, ami két okból jött létre:

 • legyen kevésbé erőforrás igényes
 • legyen egyszerűbb a használata

mint a meglévő pluginoknak.

WordPress plugin fejlesztés – igények

A pluginnak az alábbiakat kell tudnia és semmi többet:

 • a felhasználó az admin felületen tudjon létrehozni különálló naptárakat (bármennyit)
 • az aktuális dátumtól számított 3 hónap napjait tudja szerkeszteni a felhasználó
 • a létrehozott naptárakba tudja jelölni egyszerűen a foglalt napokat
 • az egyes naptárakat tudja könnyen beilleszteni a weboldal bármely részére akár widget formában is
 • megadhassa, hogy a weboldalon a foglaltsági naptárból hány hónap jelenjen meg
 • a weboldalon és az admin felületen is legyen léptethető a naptár
 • a naptár mindig az aktuális dátumtól mutassa a foglaltságot
 • a foglalt napokat piros, a szabadokat zöld színnel jelöljük
 • a naptár magyar nyelvű legyen, de adott esetben könnyen lehessen más nyelvekre is fordítani

Egyszerű, nem igaz? 🙂 Innen, már csak a bővítmény fejlesztés hiányzik és meg is vagyunk.

A WordPress naptár bővítmény admin felülete

Első körben az adminisztrációs felülethez készültek el a fejlesztések. A naptárak külön menüt kaptak az adminisztrációs felületen. Itt lehet újat létrehozni, törölni, szerkeszteni.

WordPress foglaltság naptár plugin

Az egyes naptárakhoz nagyon egyszerűen kezelhető foglaltság jelölést biztosítottunk. A dátumra kattintással lehet egy-egy napot foglalttá, vagy szabaddá tenni.

Minden naptárnál három hónapot lát egyszerre a felhasználó, így könnyedén és gyorsan tud dolgozni. A hónapok léptetésével, akár több hónapra előre bejelölheti a foglaltságot.

A naptár megjelenítése a weboldal tartalmában

A bővítmény úgy lett megtervezve, hogy a naptárakat tulajdonképpen a weboldal bármely részére, egyszerű, ún. „short code”-al be lehet illeszteni. Megadható, hogy a naptár hány hónapot jelenítsen meg egyszerre, ha pedig nem adunk meg semmit, akkor alapból három hónap jelenik meg a weboldalon.

Beillesztést követően a naptár megjelenik a weboldal azon részén, ahova azt elhelyezni kívántuk.

A foglalások az aktuális naptári naptól jelennek meg. A naptár, akárcsak az admin felületen, itt is léptethető.

Könnyen kezelhető, egyszerű és gyors. A célnak pont megfelelő WordPress foglaltsági naptárat fejlesztettünk.

Mit tud még ez a WordPress plugin?

Nem csak foglaltsági naptárként használhatjuk. Némi átalakítással, akár magát a foglalási procedúrát is beiktathatjuk egy űrlap segítségével.

Nagyon egyszerűen, akár arra is használhatjuk, hogy egy adott év ünnepnapjait jelenítsük meg a naptárban, de arra is megfelel, hogy cégünk különös eseményeit jelenítsük meg.

Widget formában is beilleszthető, de shortcode használatával az oldal bármely részébe betehetjük.

Miért fejlesztettünk WordPress foglaltsági naptár plugin-t, ha van már kész megoldás?

A válasz pofon egyszerű.

Egyrészt, mert a WordPress programozás a vérünkben van :), másrészt meg, az egyedi megoldások hívei vagyunk, amikor is nem ágyúval lövöldözünk verébre.

A legtöbb esetben ugyanis egy már kész bővítmény nem csak egy adott problémára nyújt megoldást, hanem számtalan másra is. Emiatt a plugin mögötti kódbázis hatalmas, ami egyenes út a weboldal lassulásához urambocsá, könnyedebb feltöréséhez.

Felmértük a fejlesztés időigényét, melyet durván 6-8 munkaórára becsültünk. Ennek az anyagi vonzata persze jóval meghaladja az 50-60 dollárt (ennyibe kerül évente egy már meglévő, hasonló bővítmény), azonban mégis jobban megéri, hiszen a mi bővítményünk pont annyit tud, ami az ügyfél igénye.

Tovább fogjuk fejleszteni a bővítményt?

Valószínűleg nem, vagy csak nagyon minimálisan. Célunk egy egyedi igény kielégítése volt egy olyan WordPress plugin fejlesztés keretében, ami nem terheli feleslegesen a rendszert, gyors, biztonságos és bot egyszerűen kezelhető.

Betesszük szépen a fiókba és majd előhúzzuk onnan, amikor újra szükségünk lesz rá. Leendő ügyfelünk pedig örülni fog ennek, hiszen nem kell majd pluszba költenie, ha egy ilyen foglaltsági naptár bővítményre lesz szüksége a weboldalán.

Minden igényt saját fejlesztésű bővítménnyel oldunk meg?

Az egyedi kéréseket igyekszünk többnyire saját bővítmények fejlesztésével megoldani, mert hisszük és tudjuk, hogy ez a legjobb megoldás.

A kereket viszont mi sem akarjuk újra feltalálni, éppen ezért használunk mi is olyan hasznos kész megoldásokat WordPress weboldalak esetén, mint a YoastSEO, Wordfence, W3 Total Cache, WPS Hide Login, Envira Gallery.

Minden esetben a lehető legjobb és legoptimálisabb megoldást kínáljuk ügyfeleinknek, hogy weboldalukkal elégedettek lehessenek.

Bejegyzések A Témában