Weboldal készítés lépései. Mi kell egy üzletileg sikeres honlaphoz?

Weboldal készítés 2021

Napjainkban már nem az a kérdés, hogy van-e a vállalkozásodnak weboldala. A nagy dilemma inkább az, hogy milyen honlapot érdemes készíttetned, vagy készítened magadnak (már, ha időd mint a tenger).

Ez az írás akkor lehet hasznos számodra, ha tudni akarod milyen folyamatok vezetnek ahhoz, hogy a vállalkozásod számára hasznos, marketing szempontból ütős weboldalad legyen.

A weboldal készítés nagy dilemmája – Milyen honlapot érdemes készíteni?

Egy weboldal üzleti sikerességét két módon lehet elérni.

Vagy az van, hogy fejlesztés előtt célközönség elemzés, erős UX/UI tervezés és minden lehetséges funkcionalitás bevezetése, vagy a másik – véleményem szerint optimálisabb – út, hogy rettenet gyorsasággal elindulunk egy úgynevezett MVP (minimum viable product) modellel és szénné tesztelünk mindent, hogy eljussunk a legjobb végtermékig.

Az esetek jelentős részében előbbi modell a bevett szokás, vagyis hónapokig megy a kutatás, tervezés, mire eljut a weboldal készítés abba a szakaszba, hogy egyáltalán funkcionálisan tesztelni lehessen. Ennek a modellnek a legnagyobb veszélye az ablakon kilapátolt rengeteg zsetta. Tudniillik, ha nem válik be az alkotás, mehet a levesbe az egész.

Én azt javaslom, lehet a jóra, profira törekedni, de ne minden áron. Még mindig jobb, ha kevesebbet költesz elsőre egy kevésbé atomcsicsás, a legalapvetőbb funkciókkal felvértezett honlapra, mert kisebb az anyagi bukó veszélye és jóval gyorsabban tudsz valós interakciókkal tesztelni.

Mi az MVP, amivel százezreket megspórolhatsz?

Az MVP jelentése magyarul: ha minimálisan is, de már életképes, bevethető termék. Jelentősége abban rejlik, hogy anélkül, hogy a teljes fejlesztési költségkeretet el kellene költeni, az MVP-vel piacra lehet lépni és mérni lehet a piac valós reakcióit, tanulni lehet a visszajelzésekből, hogy aztán – a tapasztalatok alapján – a jó irányba lehessen továbbfejleszteni a weboldalt.

Mi nem az MVP:

 • a szomszéd pistike által összeberhelt tákolmány honlap
 • az 50$-os sablonnal 1 nap alatt kiköpött weblap
 • a pikk-pakk összedobott, csodacsináló landing oldal

Az MVP attól, hogy egy gyorsan elkészülő, bevethető produktum, még tervezést igényel. Nem mindegy ugyanis, hogy mit tolunk a potenciális érdeklődők arcába.

A jó MVP ráadásul könnyen továbbfejleszthető, vagyis egy olyan alap weboldal, szoftver, ami kifejezetten a tesztelésre és bővítésre fókuszáltan kerül megtervezésre.

Példának okáért, ha te kiskutya zoknikat akarsz értékesíteni, nem kell mindjárt százezreket elverni mindenfunkciós shop-ra, bankkártyás bekötéssel, számlázórendszerrel, meg minden kutyafülével. Első körben bőven elegendő egy olyan weboldal, ahol megmutatod a termékeket az embereknek, hogy letesztelhesd, egyáltalán lesz-e – és, ha igen mekkora – kereslet. Aztán, ha megy a dolog, akkor lehet tovább fejleszteni, alakítani.

Weboldal készítés előtt – erre készülj, ha jót akarsz

Akár te készítenéd az oldalad, akár másra bíznád, érdemes előtte jól átgondolnod az alábbiakat:

 • lesz-e elegendő időd foglalkozni vele
 • tudsz-e biztosítani tartalmakat, fotókat, anyagokat
 • mennyi és milyen tartalmak szükségesek (sima szöveges, többnyire képes, videós, stb.)
 • milyen funkciók kellenek a weboldalra (pl. időpontfoglaló, kapcsolati űrlap, webáruház, stb.)
 • van-e esetleg elképzelt design koncepció
 • milyen egyedi grafikai elemekre lesz szükség (ikonok, logó, professzionális fotók, stb.)
 • milyen csatornákon fogsz hirdetni
 • mennyire releváns a SEO
 • milyen eredményeket vársz a weboldaltól
 • mekkora büdzsé áll rendelkezésre a weboldal készítés, marketing, SEO és egyéb folyamtok finanszírozására

Minél felkészültebben állsz neki a weboldal készítés folyamatának, annál gördülékenyebben fog menni. Nem mellesleg időt és pénzt spórolhatsz azzal, ha a felesleges köröket és funkcionalitást kiiktatod, már az elejétől.

Weboldal design – nem kell mindig kaviár

Weboldal design

Jelentős különbség van árban egy sablonra épített és az egyedi tervezésű designnal készülő weboldalak között. Hogy mikor és melyik a jobb, azt az adott szituáció, az igények, az idő és nem mellesleg a rászánni kívánt büdzsé határozza meg.

Sokkal megtérülőbb első körben – amíg az éles tesztelések le nem mennek – egy alap designnal indulni és a későbbiekben azt csiszolgatni a tapasztalatokat figyelembe véve, mint az elején százezreket költeni full egyedi webdesignra.

Mutatom, mik a lehetőségek.

Teljesen sablon weboldal design

A legköltségkímélőbb megoldás. Egyszerűbb bemutatkozó, vagy hobbi weboldalak esetén a legjobb megoldás.

Úgy kell elképzelned, hogy van egy előre legyártott design, amiben csak kicseréljük a szövegeket, képeket és ennyi. A weboldalad szép lesz, annyi kompromisszummal, hogy egy a több tucat ugyanarra a sablonra épülő oldal közül. Ha ezt el tudod fogadni, akkor spóroltál magadnak többszázezer forintot.

Nem mellesleg gyorsan elkészül és akár be is válhat, csak tesztelni és finomítani kell.

Egyedi weboldal design

Az egyedi webdesign tervezés jelentősen megnöveli a weboldal készítés költségeit és időszükségletét. Amikor viszont fontos, hogy az arculat már indulástól odaverjen, akkor kihagyhatatlan.

Akkor célszerű választanod, ha:

 • célközönség fókuszált, egyedi megjelenést szeretnél
 • nagyon fontos a céged számára a kiváló megjelenés
 • a versenytársak uniformis megjelenésétől eltérőt, jobbat szeretnél
 • a branding, UX/UI tervezés kiemelt szereppel bír

Hibrid, avagy egyedi, de sablon alappal

Tipikus esete, amikor WordPress-ben egy alapsablon design elemei és a sajátjaink ötvözésével alakítjuk ki a weboldal egyedi megjelenését.

Ilyenkor különálló designterveket, mockup-okat, wireframe-eket nem készítünk, ami miatt jelentős mértékben csökken a weboldal készítés ára és kivitelezési ideje is.

Én az MVP modell szerint készülő weboldalakat a legtöbb esetben hibrid designnal készítem, igény esetén egy-két oldalnál teljesen egyedi kinézettel.

Weboldal készítés – az alapok jó megválasztása

Egyedi weboldal fejlesztés

A megfelelő alaprendszer kiválasztása a weboldal készítés legfontosabb lépései közé tartozik.

Sokan azért döntenek a WordPress CMS mellett, mert így akarnak spórolni a honlapkészítés költségein. Arról, hogy mikor az egyedi és milyen esetben a WP jó döntés, ebben a cikkemben részletesen olvashatsz.

Mi az a CMS és miért olyan elterjedt a használata weboldal készítéshez?

Napjainkban a weboldalak több mint 70-80%-a valamilyen tartalomkezelő rendszerrel (röviden CMS) készül. A legismertebb és legtöbbet alkalmazott mind közül a WordPress (a weboldalak több, mint 43%-a épül erre).

A CMS leegyszerűsítve egy olyan weboldal alaprendszer, ami lehetővé teszi, hogy egy könnyen kezelhető szerkesztő felületen honlapod bármely részét módosítsd, új tartalmakat tehess közzé programozói és technikai ismeretek nélkül. Magyarul úgy szerkesztheted a weboldalad, hogy nem kell kódokban nyúlkálnod.

Népszerűségének legfőbb okai közé sorolható a gyorsabb, költségkímélőbb weboldal készítés, melynek eredménye egy általad is könnyen kezelhető honlap.

Mikor nem jó választás egy CMS rendszer?

Bár a CMS-ek használata nagyon elterjedt, mégsem lehet minden weboldalt tartalomkezelőre építeni.

Amikor például kifejezetten egyedi szerkesztő (admin) felületre van szükség, egy CMS már nem megoldás.

Sima, egyoldalas honlap esetén sem indokolt minden esetben CMS-t használni, de akkor sem, ha a weboldalad tartalma nagyon ritkán bővül, változik.

Miért nem jó minden weboldal készítés esetén a WordPress?

A CMS-ek közül a legelterjedtebb a WordPress.

A weboldalak több mint 43%-a ezzel a tartalomkezelővel készül. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy a kivitelezők jelentős része kizárólag ehhez a rendszerhez ért.

Vannak azonban olyan esetek, amikor helytelen döntés a WordPress választása. Ilyenek például:

 • nagyon ritkán módosul a weboldal tartalma
 • nincs szükség szerkesztőfelületre
 • egyedi admin felületre van szükség
 • túl sok egyedi igény, amiket csak a WordPress „megerőszakolásával” lehet megvalósítani
 • webes szoftverre hajazó honlap

Ha nem CMS, akkor mi?

Egyszerűbb weboldal esetén, ahol nincs szükség különösebb egyedi igényekre, egy bérelhető felület jóval olcsóbb és biztonságosabb megoldás. Ilyen például a Wix, vagy a Squarespace.

Ellenben, ha túl sok egyedi fejlesztési igény mutatkozik, érdemes CMS helyett inkább valamely népszerű php framework (pl. Laravel, Yii) választása.

Webáruház esetén sem mindenképp a WP + WooCommerce a jó választás. Függően az igényektől, sok esetben érdemesebb egy kifejezetten erre a célra alkalmas shoprendszer bérlése, alkalmazása (pl. Shoprenter – bérlés, OpenCart).

Tartalmak, fotók, videók. Ki, honnan, hogyan?

Sokat spórolhatsz a weboldal készítés költségein, ha a szükséges szöveges, média anyagokat Te szerzed be, állítod össze, még weboldal készítés előtt.

Íme ehhez némi segítség.

Honnan lehet ingyenesen, legálisan használható képeket, videókat beszerezni?

Nagyon fontos, hogy a honlapodon kizárólag olyan fotókat, videókat használhatsz, amikre megvan az engedélyed. Nem szedhetsz le a Google-ból csak úgy képeket, mert az illegális és hamar pénzbüntetés lesz a vége.

Ingyenes, jogszerűen használható stock fotókat és videókat beszerezhetsz például a Pexels vagy az Unsplash oldalakról.

Ki írja meg a weboldal tartalmait?

A tartalomgyártást a kivitelezőre is bízhatod, azonban számolnod kell ennek plusz költségeivel.

Amennyiben van rá lehetőséged, a weboldal készítés előtt állíts össze minél több oldalhoz tartalmakat. Ezzel nemcsak spórolsz, de a honlap készítés folyamatát is meggyorsítod.

Napjainkban az AI rendkívül hasznos segítség lehet egy weboldal tartalmainak megírásában. A mesterséges intelligencia képes automatikusan generálni szövegeket, javaslatokat adni kulcsszavak használatához. Mi is használjuk napi szinten, érdemes mindenképp egy próbát tenned (pl. ChatGPT, vagy Gemini), ha Te szeretnéd elkészíteni weboldalad tartalmait.

Az általunk használt eszközök ráadásul a weboldal szerkesztőjén belül teszik lehetővé az AI használatát, anélkül, hogy ki kellene lépned más felületre.

Miért célszerű alapból figyelni a kulcsszavazásra?

Ha azt akarod, hogy a weboldalad minél hamarabb jó helyekre kerüljön a Google keresési találataiban, úgy a tartalmaid írása során kiemelt figyelmet kell szentelned a legfontosabb keresési kulcsszavak használatára.

Ehhez viszont pontosan tudnod kell, hogy mik azok a kifejezések, amiket érdemes használnod. A Google Ads kulcsszótervezője ehhez a legjobb eszközöd. Ha még nincs fiókod, itt regisztrálhatsz.

Persze a kulcsszókutatás és SEO a weboldal készítés külön területe és jóval összetettebb feladat, minthogy csak kulcsszavazzuk a tartalmakat. De alapjáraton már ennyi is hasznos lehet.

Hogyan és miért kell blogcikkeket írni?

Megfelelő mennyiségű hasznos tartalom nélkül szinte lehetetlen jó helyre kerülni a keresőkben. Ez tény.

Olyan cikkeket érdemes írni, amelyek a célközönségednek hasznos információkat tartalmaznak, miközben a Google keresőalgoritmusát is kényeztetik.

Fontos, hogy már rég nem elég teleszórni a tartalmat kulcsszavakkal ahhoz, hogy érdemi helyezést érjünk el a keresőkben.

Cikkeink legyenek legalább 1000-1500 szó terjedelműek, könnyen olvashatóak, jól tagoltak. A címsorokban és a tartalomban is használjuk a kulcsszó kifejezéseket és azok szinonimáit, de csak mértékkel. Ha WordPress honlapod van, egy SEO plugin (pl. YoastSeo, RankMath) sokat segít.

Mitől lesz eredményes egy honlap?

Weboldal analitika

Egy weboldal eredményességét többféle szempontból mérhetjük. Míg egy shop esetén a minél hatékonyabb értékesítés a mérvadó, addig egy vállalati portálnál a belső és külső kommunikáció támogatása lehet fontosabb.

Vagyis egy honlap sikeressége nem mindig az online bevételek realizálásában keresendő.

Céged megítélésének javítása

Sok esetben a weboldal fő célja a bizalomnövelés, a márka ismertebbé tétele, vállalkozásunk megítélésének javítása.

Ilyen esetben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kiváló egyedi designra és a brutáljó kommunikációra.

Hatékony online értékesítés

Ahogy már említettem, egy weboldal önmagában csak egy eszköz. Amennyiben a cél online értékesítés, úgy a honlapkészítés árán felül az alábbi költségekkel is számolnod kell, ha jó eredményeket akarsz:

 • hirdetések díja
 • hirdetési kampányok kezelésének ára
 • online marketing költségek
 • SEO, keresőoptimalizálás, kulcsszókutatás ára
 • tartalomgyártás
 • folyamatos weboldal üzemeltetés, karbantartás költsége

A weboldal készítésre szánt befektetés gyors megtérülése

A honlapunk eredményesnek tekinthető, amennyiben a weboldal készítés költségei rövid idő alatt megtérülnek.

Jellemzően a magasabb profittal dolgozó cégek weboldal készítés költségei gyorsabban megtérülnek, hiszen elegendő néhány új ügyfél és kitermelődött a honlap ára.

Azért is érdemesebb MVP-ben gondolkodnod, mert, ha gyorsan kiderül, hogy mégsem megy annyira az online, akkor is csak kisebb befektetés vész oda. Ha meg berobban, akkor lehet költeni bőven a fejlesztésekre a realizált extra nyereségből.

Jobb, fizetőképesebb ügyfelek szerzése

Egy weboldal úgy is lehet hasznos eszközöd, ha több ügyfél helyett jobb ügyfeleket tudsz felhajtani. Így kevesebb idő- és energiabefektetéssel magasabb profithoz juthatsz.

A márkád ismertségének növelése is hozzájárulhat, hogy az emberek jobban bízzanak a termékeidben, szolgáltatásaidban, vagyis magasabb áron értékesíthess mint a versenytársaid.

Landing oldal. Mi az, mikor kell?

Landing, vagy landoló oldal tipikusan olyan aloldala a weboldalnak, aminek a célja valamilyen konverzió elérése.

A landing page feladata, hogy rávegye a látogatót valamilyen interakcióra. Ez lehet akár egy csali letöltése, ajánlatkérő űrlap kitöltése, de akár közvetlen vásárlás is.

Hirdetésekből legtöbb esetben landing oldalra érkeztetjük az érdeklődőket.

Céges weboldal készítés. Miben más, mint a többi?

Egy céges honlap készítése ugyanolyan lépések sorozata mentén zajlik, mint bármely más weboldalé. Pusztán azért, mert cégről beszélünk, a weboldal készítés ára, időkerete nem térhet el a megszokottól.

Egy vállalat tevékenységeit bemutató honlap elkészítése pont ugyanaz, mint egy sima bemutatkozó weblap. Költségben akkor lehet jelentős különbség, ha extra funkciók fejlesztésére is szükség van, vagy, ha az aloldalak száma jelentős.

Bár sok helyen a céges weboldal készítés egyéni szerepet és árazást kap, voltaképpen semmiben nem tér el a hagyományostól.

Hobbi honlap készítése. Mikor beszélünk ilyesmiről?

Minden olyan weboldal, ami nem üzleti céllal készül, tulajdonképpen hobbi oldalnak tekinthető.

Ilyen például, ha pusztán csak blogolásra, vagy alkotásaink bemutatására készíttetünk honlapot.

Ilyen weboldalt érdemesebb magadnak készítened, amit megtehetsz könnyedén, például Wix, Webnode, vagy egyéb olcsó platformokon.

Pénztermelő weboldal? Csak ne olyan hevesen!

Sok helyen találkozhattál már a nagyon divatos „pénztermelő/bevételtermelő weboldal” kifejezéssel.

Bár nagyon hangzatos, érdemes tudni, hogy egy honlap önmagában nem termel pénzt – de ezt remélhetőleg te is tudod. Fontos megérteni, hogy egy weblap mellett több külső támogató eszközre és online marketingre is szükség lesz ahhoz, hogy valóban „pénzt termeljen”. Vagyis a weboldal ára mellett kalkulálnod kell további költségekkel.

Weboldal készítés SEO-val. Átverés, vagy hasznos?

A SEO hosszú távon lehet hasznos a vevőszerzésben. Rövid idő alatt csekély eséllyel lehet a keresési találatok élére kerülni.

Hasznos és jól keresőoptimalizált tartalmak készítésével, link építéssel felgyorsítható ugyan a folyamat, azonban semmiképpen ne gondoljuk, hogy pár hónap alatt átütő sikerek érhetők el.

A jó SEO nem olcsó. Ahol a weboldal készítés árában ez is benne van, az vagy drága lesz, vagy SEO címszó alatt mindössze egy-két alapvető technikai beállítást kapsz.

Honlapkészítés marketing szemlélettel. Mit is jelent ez pontosan?

Az online marketing összetett folyamatok sokaságából áll. Ilyen például, mikor vásárlói profilokat állítunk össze, konkurenciát elemzünk, célközönség jellemzőket definiálunk, vagy épp értékesítési tölcséreket tervezünk.

A marketing szemléletű weboldal készítés nagy vonalakban annyit jelent, hogy a honlapod fel lesz készítve minden tekintetben az értékesítés támogatására.

Weboldal készítés árak 2024-ben. Mennyi is valójában az annyi?

Weboldal készítés árak 2021

A honlapkészítés ára minden esetben a projekted összetettségétől és az egyedi igényeidtől függ.

Elérhetőek ugyan weboldal készítés csomagok, de ezek jellemzően csak részben nyújtják azt, amire neked szükséged van. Ezért is fordul gyakran elő, hogy a végén a duplája, triplája lesz a honlap ára az eredetileg felvázolt összegnek.

Alap weboldal készítés ára

Ha neked csak egy pár oldalból álló honlapra van szükséged és egyedi design sem kell, akkor 150-250 ezer forint közti költséggel számolhatsz. Ami ennél olcsóbb, az olyan is lesz.

Egyedileg tervezett kinézettel az összeg jellemzően 350 000 forint fölé kúszik jócskán.

Amennyiben egyedi funkciók fejlesztésére is igény mutatkozik, 500 000 forint alatt nem nagyon fogsz érdemben jó kivitelezőt találni.

Üzleti célú honlapkészítés ára

Ebben az esetben számolni kell a marketing és egyéb feladatok, eszközök költségeivel is. Ha a hirdetési díjakat és kampányok menedzselését nem számoljuk, nagyjából 1 milla körüli a beugró.

Webáruház készítés ára

Bérelhető webáruház esetén 7-30 ezer forintos havidíjjal számolhatsz, ha pedig sajátot szeretnél, függ az igényektől. Általában egy WordPress + WooCommerce a legolcsóbb megoldás, sablon designnal durván 500 000 forinttól indul. Ez alatt tákolmány.

Egyedi fejlesztés, programozás díjak

Amennyiben szükséges egyedi modulok, kiegészítők programozása, mélyebben zsebbe kell nyúlnod.

A programozás – webfejlesztés óradíja 15 000 forinttól indul, ügynökségi szinten ez inkább 30-50 ezer forint.

Weboldal design költségei

Sablont vásárolhatsz 50-200 dollár környékén. Telepítése, testreszabása plusz néhány tízezer forint.

Egyedi weboldal design tervezés ára jobb helyeken 250 000 forinttól indul.

Weboldal készítés gyakori kérdések

Mennyi idő egy átlagos weboldal készítés?

A fejlesztési időt több tényező is befolyásolja. Például az is, hogy milyen ütemben kerülnek átadásra a szükséges információk, anyagok. Ha minden flottul megy, egy alap weboldal 2-3 hét alatt elkészül.

Mi kell ahhoz, hogy a weboldalam bevételt termeljen?

Idő, pénz és türelem. Magától, mint említettem egyetlen weboldal sem önti a kasszába a lóvét. Hirdetni kell, folyamatosan fejleszteni, keresőoptimalizálni és akkor jönni fognak a jó eredmények.

Hol érdemes hirdetni a weboldalamat?

Függ a célközönségtől és a termékedtől. Facebook és Google Ads első körben a legjobb választás.

Mennyit kell havonta hirdetésre költeni?

Amennyit csak tudsz, ha megtérül. A hirdetés a legjobb befektetés, amibe a pénzedet tolhatod, hiszen nem ritka, hogy 3-5x a megtérülés. Azért csak óvatosan 😉

A konklúzió: ha üzletileg sikeres weboldalt akarsz, érdemesebb gyorsan piacra lépned egy MVP modellel és azt továbbfejleszteni később, mintsem a BIG projektet erőltetni és abba talicskázni a zsettát.

Akárhogy is legyen, kívánom, hogy az új weboldalad sok hasznot hozzon vállalkozásodnak.

Bejegyzések A Témában