9+1 jele, hogy eljött a weboldal felújítás ideje.

Reszponzív weboldal

Vállalhatatlan kinézet, nehézkes kezelhetőség, egyre gyakoribb hibák. Lassan úgy érzed, több kárt okoz mint hasznot.

Íme néhány egyértelmű jele annak, hogy a weboldal felújítás elkerülhetetlen:

A weboldal felújítás okai

Weboldal sebesség

A weboldal betöltési sebesség soha nem volt ennyire jelentős tényező, mint napjainkban. A régebbi, elavult weboldalak hajlamosabbak a lassú betöltésre, vagy azért mert az idő haladtával túl lettek pakolva pluginokkal, modulokkal, gyakran pedig amiatt, mert eleve nem a betöltési sebességet szem előtt tartva lettek tervezve.

A legegyszerűbb módja, hogy teszteld weboldalad betöltési sebességét, ha megnyitod Chrome böngészőben és nyomsz egy CTRL+SHIFT+I billentyűkombinációt. Az előjövő DevTools eszközön kiválasztod a Network fület, majd újratöltöd az oldalt. Alul ellenőrizheted az oldal betöltési idejét.

Ha 3-4 másodperc felett van, az már nem a legjobb.

A másik lehetőség, hogy a Google PageSpeed Insights eszközét használod. Remek információkat kapsz, nem csak a sebességről.

Ne feledd, a betöltés sebessége csökkentése már nem pusztán a felhasználói élmény fokozásáról szól, hanem a SEO-ról is. Ezért létfontosságú, hogy a weboldalad gyorsan betöltsön a felhasználóid és a jobb Google helyezés miatt is.

Tartalom túlcsordulás

Természetes, hogy a weboldaladhoz az idő múlásával egyre több tartalmat adsz hozzá. Legtöbbször olyan helyekre, amik eleve bővíthetőségre lettek tervezve, mint a blog oldalak, termékoldalak, vagy épp esettanulmányok.

Néha azonban olyan új tartalmat kell feltöltened a weboldalra, ami nem igazán fér be sehova. Tehát oda szúrod be, ahol épp találsz neki helyet.

És ezt újra meg újra megteszed.

Ezt nevezzük „Frankensteinizálásnak”. Egy perfektül rendezett weboldallal indultál, majd ahogy az idő telik, egyre több és több tartalmat adsz hozzá, így elkerülhetetlen, hogy a végén egy kicsit úgy nézzen ki, mint egy szörnyűséges valami.

A tartalom túlcsordulás gyenge felhasználói élményt, rossz üzenetközvetítést és elszalasztott lehetőségeket von magával, vagyis ez egy hatalmas indok a weboldal felújítás megfontolására.

Plugin és platform gondok

Ha a weboldalad bármilyen elavulásra hajlamos platformot, bővítményeket használ, problémáid lehetnek, mikor ezek a végüket járják.

Még, ha rendszeresen is frissíted a CMS-t és pluginokat, az idő múlásával ezek felduzzadhatnak, belassúlhatnak.

A Frankensteinizálásnak nem csak a tartalomduzzasztás a jellemző tünete. Ahogy az idő halad, az ember egyre több funkcióval akarja bővíteni weboldalát, amihez egyre nagyobb számban használ új pluginokat, ahelyett, hogy olyan megoldást keresne, ami egyben lefedi az igényeket.

Minden alkalommal, amikor új funkcióra van szükség, telepítesz egy új plugint, ami végül felduzzasztja a rendszert és belassítja a weboldaladat.

Weboldal felújítás alkalmával, a kivitelező általában megszabadítja a honlapodat a felesleges bővítményektől, elemektől, megtartva csak azokat, amikre valóban szükség van a működéshez. Így az gyorsabb és kevésbé sebezhető lesz.

Gyenge felhasználói élmény

A leggyakoribb ok, ami miatt weboldal felújítást kérnek ügyfeleink, az a meglévő honlapjuk nyújtotta rossz felhasználói élmény.

A felhasználói élmény abszolút a legkiemeltebb fontosságú faktor weboldalad sikerességének tekintetében, azonban megdöbbennél, mennyien hagyják ezt figyelmen kívül.

Ez különösen azoknál jelent problémát, akik általános sablont, vagy témát használtak weboldalukhoz, illetve olyanok körében, akik csomagos megoldást választottak.

Az egyedi weboldalaknál nagyobb hangsúlyt fektetnek a UX-re, mivel ez képezi a weboldal szerkezetének gerincét. Azonban, amikor adott struktúrából épül egy honlap, könnyen mellékvágányra kerül a felhasználói élmény fontossága.

Egy új, testre szabott weboldal lehetővé teszi, hogy már a kezdetektől pontosan megtervezd, hol és hogyan szeretnéd megjeleníteni a tartalmakat

Ez nem azt jelenti, hogy a rossz felhasználói élmény mindig az eredeti dizájn hibája – ez sokszor inkább szerves probléma. A weboldal bővült, a vállalkozás megváltozott és ez természetesen megváltoztathatja azt, ahogyan az emberek interakcióba lépnek a weboldallal.

Az eredeti UX-et teljesen ki lehet nőni, és amikor ez megtörténik, el kell gondolkodni a weboldal felújítás nulláról történő kivitelezésén.

Gyenge mobilos megjelenés

Ha a honlapod nem reszponzív, akkor egyértelműen szükséged van a weboldal felújításra. Ebben a pillanatban!

Szinte minden, amit a Google figyelembe vesz az oldal rangsorolásától a sebesség analízisig, mobile-first megközelítésben teszi. Ez annyit jelent, hogy a weboldalad mobil performanciája jóval relevánsabb, mint az asztali, ha SEO-ról van szó.

Az emberek szinte rutinszerűen böngésznek a mobiljukkal, vagyis igencsak nagy méretű közönséget veszítesz azzal, hogy weboldalad használhatatlan okostelefonon.

A jó mobilos felhasználói élmény messze túlmutat azon, minthogy a desktop változatban megjelenő elemeket egymás alá törjük.

Reszponzív weboldal készítés
A jó mobilos megjelenés már nem csak opció

Fontos, hogy a kiviteleződ időt és energiát szánjon arra, hogy megtervezze weboldalad mobil és tablet nézeteit is. Gondoskodnia kell róla, hogy a tartalmak könnyen elérhetőek és átláthatóak legyenek, a funkciók jól működjenek és az oldal gyors legyen mobilon is.

Egy nem reszponzív weboldal rossz, de a gyenge felhasználói élmény sem sokkal jobb. Kiváló mobilos élményre van szükség ahhoz, hogy a weboldalad a legtöbbet hozhassa ki UX és SEO szempontból.

Csökkenő konverziós arány

Valószínűleg a konverziós arány a weboldalad eredményességi mutatóinak kulcspontja. Hány látogatóból lesz megkeresés, feliratkozó, majd vevő?

A konverziós arány az alábbi képlettel számolható:

(weboldal konverzió/weboldal interakció) x 100 = Konverziós arány %

Nos, alapvetően ez egy trükkös mutató. Nem lehet ugyanis kijelenteni általánosságban, hogy mi az a konverziós arány ami jó, hiszen különböző iparágakban más és más érték az ideális.

Azonban, ha a weboldalad konverziója nagyon alacsony, az egy hatalmas jel, hogy a weboldal felújítás ideje eljött.

Emelkedő visszafordulási arány

A magas visszafordulási arány a másik jele, hogy a weboldalad nem jól teljesít – különösképpen, ha folyamatos növekedésben van.

Gyakori problémák, a lassú betöltődés és a gyenge felhasználói élmény, melyek a magas visszafordulási arányt okozzák.

Nem feltétlenül jelenti azonban, hogy új weboldalt kell készíttetned, ha magas a visszafordulás, azonban ez egy jó indok arra, hogy átvizsgáltasd weboldalad sebesség és felhasználói élmény szempotjából.

Helytelen kulcsszavak

Mikor volt utoljára, hogy egy átfogó kulcsszókutatást végeztél?

Tavaly? A legutóbbi felújításkor? Soha?

A kulcsszókutatás egy olyan lépés, ami abszolút elengedhetetlen, már, ha jól akarsz szerepelni a keresőkben, vagy PPC kampányokat akarsz futtatni.

Kulcsszókutatás nélkül csak találgatod, hogy mire keresnek az emberek. Lehet, hogy olyan kulcsszavakra targetálsz, amikre hatalmas a verseny és amikkel soha nem fogsz tudni előre kerülni a keresőkben.

Az is lehet, hogy olyan szavakat céloztál meg, amire a kutya nem keres soha.

Talán olyan kifejezések szerepelnek az oldaladon, amik nincsenek összhangban a vállalkozásod által kínált produktummal.

Még ha olyan olyan kulcsszó kifejezéseket is használsz, amik a múltban rettentően jól szuperáltak, az nem jelenti azt, hogy azok a mindig jól fognak teljesíteni.

A versenytársaid egyre okosabban csinálják, a vevőidnek megváltoznak a szokásai, vagy épp a vállalkozásod profilja módosul. A kulcsszókutatás soha nem egy egyszeri folyamat, tehát, ha még jelenleg elégedett is vagy, a weboldal felújítás egy jó lehetőség a megerősödésre.

Funkcionális problémák

Hol működik, hol nem. Kicsit nehezen kezelhető, itt-ott elcsúsznak a dolgok, de a mienk. Mondják ezt azok, akik állandóan halogatják a weboldal felújítást.

A funkcionális gondok nem kis részben járulnak hozzá a látogatók elvesztéséhez, ezáltal a konverzió egyre gyorsabb csökkenéséhez.

Egy jól működő, hibamentes honlap nem pusztán a vevőid miatt fontos, de a keresőoptimalizálás hatékonyságát is drasztikusan növelheti.

Ha azt észleled, hogy egyre kevesebb a látogató, csökkenő tendenciát vett a megkeresések száma, akkor ott akár a működési gondok is szerepet játszhatnak. A weboldal felújítása kiiktat minden rosszul működő elemet és helyette korszerű, problémamentes funkciókat vezet be.

Elavult design elemek

Emlékszel még a régi szép időkre, amikor hóesés várt télen a weboldalak 80 százalékán? Amikor kis rénszarvasok száguldottak keresztül monitorod egyik sarkából a másikba, miközben felcsendült a jól ismert „Jingle bells”?

Lehet, hogy a te weboldalad is még a régi motorost játtsza?

Homályos fotók? Színek a szivárvány minden árnyalatában? Elavult betűtípusok, amiket az ember, ha meglát, azonnal idegsokkot kap.

A weboldal felújítás egyik kiemelkedő része, egy új, sokkal hatékonyabb és látványosabb megjelenés kialakítása. A modern design képes újra növekedési pályára állítani a konverziós arányt és vállalkozásod megítélését is erősíti.

Ha nem vagy biztos, hogy a te honlapod megjelenése elavult, kérj szakértői véleményezést. Meg fogsz lepődni, mennyi hasznos információt kaphatsz, ingyen.

Miért van szükségem új weboldalra?

Ha a weboldalad lassú, nehezen kezelhető, gyenge felhasználói élményt nyújt, esélyes, hogy felújításra szorul.

A weboldal felújítás azért hatékonyabb, mintha nulláról indulnál, mert az évek során felgyülemlett tartalom és információ, már rendelkezésedre áll.

Ez azt jelenti, hogy felhasználhatsz egyes részeket, amiket jónak ítélsz és megszabadulhatsz olyanoktól, amik idejét múltak.

Szeretünk weboldalakat magasabb szintre emelni, így ha a jelenlegi oldaladon bármely említett problémát észleled, szívesen vesszük, ha megkeresel minket. Nézd szét referenciáink közt, vagy írd meg a weboldaladdal kapcsolatos problémáidat.

Bejegyzések A Témában