Weboldal gyorsítás, sebesség optimalizálás, pár lépésben. Így csináld.

Weboldal gyorsítás

A weboldal gyorsítás sok esetben mindössze néhány beállítással megoldható. Ezek közül van olyan, amit te magad is megcsinálhatsz és persze szép számmal akadnak olyanok is, amiket érdemes fejlesztőre bíznod.

Nézzük, mit is lehet tenni, hogy a weboldalad jóval gyorsabban töltődjön be, mint most.

Weboldal gyorsítás megfelelően megválasztott tárhellyel

Weboldal gyorsítása tárhely választás

Az első lépés, amivel hamar releváns gyorsulást lehet elérni az a megfelelő tárhely és annak szakszerű beállítása.

Sokan nem is gondolják, hogy mennyire nem mindegy, milyen vason üzemel a weboldaluk.

Ajánlott előre számolni a honlap várható forgalmával, mert nagyon nem mindegy, hogy egyszerre 10, vagy 1000 ember böngészi a weboldaladat.

Ha nagy forgalomra számítasz, érdemes inkább VPS-t választani osztott tárhely helyett. Kérd a szolgáltató, vagy szakember tanácsát ez ügyben.

Egy jobb osztott SSD webtárhely éves díja nagyjából 11.000 Ft körül van, például a RackForest-nél, ami bőven megfelelő kisebb forgalmú weboldalak, shopok kiszolgálására.

A weboldal sebesség optimalizálás folyamatában kulcsszereplő a tárhely és annak szakszerű konfigurálása.

Gyorsítótárazás (cache) beállítása

Dinamikus weboldalak esetén a cache a weboldal gyorsítás főszereplője.

Leegyszerűsítve a cache azt jelenti, hogy az oldalakból egy olyan változat kerül letárolásra (mondjuk memóriába), amit a böngésző sokkal gyorsabban tud betölteni.

Óvatosan kell azonban ezzel is bánni, hiszen a nem megfelelő beállítások gondot okozhatnak. Egy webáruháznál, például a felhasználói profil oldal, vagy a kosár oldal gyorsítótárazása komoly problémákhoz vezet.

WordPress weboldal gyorsítása már egyetlen plugin segítségével is megoldható. Használd például a W3 Total Cache bővítményt.

Weboldal gyorsítása a felesleges elemek kiiktatásával

Távolíts el a weboldalról mindent, amire valójában nincs szükség és csak dísznek van. Lehet ez akár kép, videó, vagy bármilyen olyan összetevő, ami gátolja a betöltést.

WordPress weboldal gyorsítása elérhető minden olyan sablon, plugin eltávolításával, amiket nem használsz. Ezek egyrészt lassítják az oldalt, másrészt potenciális veszélyforrást is jelentenek.

Weboldal gyorsítás a képek optimalizálásával

Mielőtt bármilyen képet feltöltenél a weboldalra, használj valamilyen szoftvert (például az ingyenes GIMP), amivel megfelelő méretűre zsugorítod. Ne tömd a weboldalt több megás képekkel, ha ezt semmi nem indokolja.

Amikor nincs szükség csak egy bélyegképre, akkor ne tölts fel nagyméretű fájlt csak azért, mert éppen az van kéznél és sietni kell.

Próbálj a képek számának minimalizálására törekedni egy-egy oldalon.

Weboldal sebesség optimalizálás helyes alaprendszer választásával

Amikor pusztán egy egyoldalas weboldalra van szükséged, vagy olyanra, amihez nincs szükség admin felületre és a jövőbeni bővítések esélye is csekély, akkor érdemes kerülni a CMS-ek (WordPress, Joomla, stb.) használatát.

A WordPress tipikusan olyan rendszer, amit előszeretettel használnak mindenre is, pedig sok esetben nem indokolja semmi. Tudvalevő, hogy egy statikus weboldal fényévekkel gyorsabb, mint a WordPress.

Ne engedd csak azért WordPress alapra építeni a honlapodat, mert a weboldal fejlesztője kizárólag ehhez ért. Keress mást, ha azt észleled, hogy a végtelenül egyszerű, egyoldalas honlapodhoz a fejlesztő WordPress-t ajánl.

Weboldal gyorsítása az adatbázis rendbetételével [fejlesztői feladat]

Előfordulhat olyan eset, hogy a honlapod azért lassú, mert adatbázis szinten nincsenek rendben a dolgok.

Ennek optimalizálására mindenképp a weboldal fejlesztőjét kell megkérned.

Van, amikor elegendő néhány művelet elvégzése és pár tábla kipucolása, rendbetétele. Akad azonban olyan eset is, amikor jóval összetettebbek a feladatok. Magas weboldal forgalom esetén megfontolandó az adatbázis külön szerverre történő áthelyezése.

WordPress weboldal gyorsítás

Amennyiben WordPress oldalad van, az első dolog amit tehetsz, hogy telepítesz egy bővítményt, ami segít a gyorsításban. A W3 Total Cache bőven alkalmas erre a feladatra.

A jó tárhely – mint azt már előzőleg említettem – kiemelt fontosságú. Lehetőleg olyan szolgáltatóhoz menj, aki érdemben tud segíteni és tanácsot ad a választásra. Nem minden esetben elegendő egy osztott tárhely, hiszen, ha a honlapod forgalma magas, az annak megfelelő vasat kell alá pakolni.

A WordPress önmagában sem egy sebesség bajnok de, ha még megerőszakoljuk egy Divi, vagy Elementor mamuttal és néhány teljesen felesleges pluginnal, akkor beleverjük az utolsó szöget is a gyorsaság koporsójába.

Válassz jó sablont. Ilyenek például a Kadence, vagy éppen a Neve. Ezek a sablonok jól konfigurálhatóak, több előgyártott témát adnak és rendelkeznek saját fejlesztésű Gutenberg blokk kiegészítővel.

Csökkentsd a bővítmények mennyiségét, hiszen minden egyes újabb plugin ront a sebességi mutatókon. Mindenre van előgyártott megoldás, de nem mindig érdemes azonnal pluginhoz nyúlni.

Kérd ki bátran szakértő véleményét, hiszen a legtöbb esetben ez ingyenes. A hibák, amiket Te kívülállóként nem látsz, feltárásra kerülnek és javíttathatod, hogy gyorsabb legyen a honlapod.

A WordPress egy szuper CMS és csak akkor lassú és lomha, ha nem megfelelően van kezelve.

Értesítsd a weboldal fejlesztőjét

Vannak olyan feladatok amiket a weboldal gyorsítása érdekében csak szakember tud elvégezni. Ezekkel kapcsolatban bátran fordulj a weboldal készítője felé.

Ilyen feladatok például:

  • szerver szintű tömörítés beállítása
  • css, js fájlok optimalizálása, tömörítése
  • html kimenet tömörítése
  • gyorsítótárazás szakszerű beállítása
  • szerver szakszerű beállítása
  • képek tömeges optimalizálása

A weboldal felgyorsítása jó hatással van a konverzióra, a keresőkben történő jobb helyezésre és a felhasználói élmény fokozására. Nem érdemes halogatni a feladatot.

Köszönöm, hogy végigolvastad!

Bejegyzések A Témában