Weboldal sebesség növelés

Weboldal gyorsítás, sebesség optimalizálás, pár lépésben. Így csináld.

Sokan úgy gondolják, mit számít az a pár másodperc az oldal betöltődésében, holott a weboldal gyorsítása több fronton is pozitív hatást gyakorol.

Hányszor fordult már elő veled is, hogy azt hitted nincs neted, miközben pusztán arról volt szó, hogy a weboldal – ahol, lehet százezreket költöttél volna – csak töltött és töltött, míg végül dühödben a vissza gombra nem nyomtál.

Az embereknek nincs idejük várni és a Google sem favorizálja a lassú weboldalakat. Ilyen ez a popszakma. Ha Neked van a világon a legjobb terméked, Józsi akkor sem fog tizenmásodperceket tölteni azzal, hogy megvárja, megmutasd neki mit tudsz.

Pörgesd fel a weboldalad. Le fogsz döbbenni, mekkora hatása lesz.

Íme, egy kis segítség a dologhoz.

Weboldal gyorsítás jó tárhely választásával

Weboldal gyorsítása tárhely választás

Az első lépés, amivel pillantok alatt releváns gyorsulást tudsz elérni, az a megfelelő tárhely kiválasztása és beállítása.

Egy jobb osztott SSD tárhely éves díja nagyjából 11.000 Ft körül van, például a RackForest-nél.

A weboldal sebesség optimalizálás folyamatában kulcsszereplő a tárhely és annak szakszerű konfigurálása. Ajánlott előre megsaccolni a honlap várható látogatottsági rátáját, mert nagyon nem mindegy, hogy egyszerre 10, vagy 10000 ember böngészi majd a weboldaladat.

Egy durvább kampány elég szépen be tudja rogyasztani a szervert, ha az nem jól lett kiválasztva. A bevételkiesés pedig senkinek nem kellemes. Beszélj hozzáértővel, aki biztosan tud javasolni a weboldalad tulajdonságaihoz illő szolgáltatót és tárhelyet.

Gyorsítótárazás beállítása

Dinamikus weboldalak esetében a cache a weboldal gyorsítás főszereplője.

Leegyszerűsítve a cache azt jelenti, hogy az oldalakból egy olyan változat kerül letárolásra (mondjuk memóriába), amit a böngésző sokkal gyorsabban tud betölteni.

Óvatosan kell azonban ezzel is bánni, hiszen a nem megfelelő beállítások gondot okozhatnak. Egy webáruháznál például a felhasználói profil oldal, vagy a kosár oldal gyorsítótárazása elég nagy problémákhoz vezet.

WordPress weboldal gyorsításhoz már az is hatásos, ha egy a célnak megfelelő cache bővítményt beállítasz. Ilyen például a W3 Total Cache.

Nagyobb terheltségű honlapoknál a Varnish és Redis sokat segít. Ezek beállítását bízd szakemberre, eléggé összetett feladat.

Légy A Partnerünk


Weboldal gyorsítása a felesleges elemek kiiktatásával

Minden, ami kell és semmi, ami nem. Távolíts el mindent a weboldalról, amire valójában nincs szükség és csak dísznek van. Lehet ez akár kép, akár videó, vagy bármilyen olyan összetevő, ami gátolja a betöltést.

WordPress weboldal gyorsítása elérhető minden olyan sablon, plugin eltávolításával, amit nem használsz. Ezek egyrészt lassítják az oldalt, másrészt potenciális veszélyforrást is jelentenek.

Kizárólag akkor használj nagyméretű képeket, ha ez kifejezetten indokolt (pl. fotós oldal). Hanyagold a slider-ek használatát. Semmi nem indokolja a jelenlétüket és évek óta zengi a szakma, hogy nem javasolt. A felhasználói élmény mutatóit is csak rontja.

Weboldal gyorsítás a képek optimalizálásával

Mielőtt bármilyen képet is feltöltenél a weboldalra, használj valamilyen szoftvert, amivel megfelelő méretűre zsugorítod. Ne tömd a weboldalt több megás képekkel, ha ezt semmi nem indokolja.

Amikor nincs szükség csak egy bélyegképre, akkor ne tölts fel nagyméretű fájlt csak azért, mert éppen az van kéznél és sietni kell.

Próbáljunk a képek számának minimalizálására törekedni egy-egy oldalon. Igen, egy kép többet ér ezer szónál, de nem minden áron.

Értesítsük a weboldal fejlesztőjét

Vannak olyan feladatok, amiket a weboldal gyorsítása érdekében csak szakember tud elvégezni. Ezekkel kapcsolatban bátran forduljunk a weboldal készítője felé.

Ilyen feladatok például:

  • szerver szintű tömörítés beállítása
  • css, js fájlok optimalizálása, tömörítése
  • html kimenet tömörítése
  • gyorsítótárazás szakszerű beállítása
  • szerver szakszerű beállítása
  • képek tömeges optimalizálása

Weboldal sebesség optimalizálás helyes alaprendszer választásával

Amikor pusztán egy egyoldalas weboldalra van szükséged, vagy olyan konstrukcióra, amihez nincs szükség admin felületre és a jövőbeni bővítések esélye is alacsony, akkor érdemes kerülni a CMS-ek (WordPress, Joomla, stb.) használatát.

A WordPress tipikusan olyan rendszer, amit előszeretettel használnak mindenre is, pedig sok esetben nem indokolja semmi. Tudvalevő, hogy egy statikus weboldal fényévekkel gyorsabb (és biztonságosabb is), mint a WordPress.

Ne engedjük csak azért WordPress alapra építeni a honlapunkat, mert a weboldal fejlesztője kizárólag ehhez ért. Keressünk mást, ha azt észleljük, hogy a végtelenül egyszerű, egyoldalas honlapunkhoz a fejlesztő WordPress-t ajánl.

Weboldal gyorsítása az adatbázis rendbetételével [fejlesztői feladat]

Előfordulhat olyan eset, hogy a honlapunk azért lassú, mert adatbázis szinten nincsenek rendben a dolgok.

Ennek optimalizálására mindenképp a weboldal fejlesztőjét kell megkérned.

Van, amikor elegendő néhány művelet elvégzése és pár tábla kipucolása, rendbetétele. Akad azonban olyan eset is, amikor jóval összetettebb feladatok elvégzése szükséges. Magas weboldal forgalom mellett célszerű az adatbázis külön szerverre történő áthelyezése, illetve osztott adatbázis használata.

A weboldal felgyorsítása jó hatással van a konverzióra, a keresőkben történő jobb helyezésre és a felhasználói élmény fokozására. Nem érdemes halogatni a feladatot.

Köszönöm, hogy végigolvastad!

Bejegyzések A Témában