Amikor honlapod betöltési sebessége egy csiga által hosszasan megfigyelt lajhár mozgáskultúrájával vetekszik, akkor eljött az ideje, hogy a weboldal sebesség optimalizálás fegyverét bevesd.

Nem túl kellemes azt nézegetni, hogy weboldaladon a visszafordulási arány százalékos értéke megközelítőleg akkora, mint a 2018-as Venezuelai infláció volt.

Több olyan tényező is van, melyek honlapod lassú betöltődését okozhatják. Olvass tovább, ha szeretnéd megtudni, hogyan érhetsz el alacsonyabb betöltési időt.

Weboldal tárhely

Weboldal tárhely szolgáltató

A honlapkészítés során az egyik kulcsfontosságú pont a megfelelő tárhely kiválasztása.

A nagyon alacsony árkategóriába tartozó tárhely csomagokkal csak óvatosan. Gondold végig. Megéri neked az, hogy a honlapod rendszeres leállása miatt ügyfeleket veszíts?

Érdemes körbenézned sőt, inkább szakembertől kérdezned, mielőtt tárhely szolgáltatót választasz.

Egy 4 gigás osztott SSD tárhely díja nagyjából 11.000 Ft körül van, például a RackForest-nél.

A weboldal sebesség optimalizálás folyamatában kulcsszereplő a tárhely és annak megfelelő konfigurálása.

Ajánlott előre megsaccolni a honlap várható látogatottsági rátáját, mert nagyon nem mindegy, hogy egyszerre 10, vagy 10000 ember böngészi majd a weboldaladat.

Egy durvább kampány elég szépen be tudja rogyasztani a szervert, ha az nem jól lett kiválasztva.

Beszélj hozzáértővel, aki biztosan tud javasolni a weboldaladhoz megfelelő szolgáltatót és tárhelyet.

Weboldal sebesség optimalizálás az adatbázis problémák megszüntetésével

Amíg kevés az adat, addig nincs nagy baj, azonban ahogy duzzad az adatbázis, máris újabb gondok jelentkezhetnek.

Sok esetben a problémát a rosszul megírt lekérések okozzák. Amikor már több százezer rekordon kell műveleteket végezni, nagyon nem mindegy, hogy mennyire optimalizált egy-egy eljárás.

WordPress weboldal készítés esetén nagyon sokan (még honlapkészítő szakik is) nem tudják, hogy a posts tábla azért duzzad durván, mert a post_revisions nincs megfelelően beállítva.

Gondolj csak bele. A WordPress a posts táblába tárolja a blogcikkeken kívül az oldalak, az oldalváltozatok, ha van WooCommerce, akkor a termékek és rendelések adatait is.

Tipp WordPress weboldal használóknak.

A wp-config fájlban állítsuk be, hogy mennyi oldalváltozatot menthet maximum a rendszer.

define( 'WP_POST_REVISIONS',3 );

Töröljük a posts táblából a már mentett régi változatokat.

FIGYELEM: adatbázis turkálás előtt mindenképp készíts biztonsági mentést!

DELETE FROM wp_posts WHERE post_type='revision';

Az adatbázis megfelelő tervezése és időnkénti tisztítása, a megfelelően megírt rutinok hozzásegítenek az oldal gyorsabb működéséhez.

Weboldal sebesség optimalizálás

Weboldal sebesség optimalizálás a kódminőség javításával

Szeretjük a spagettit, de nem kódban.

El sem tudod képzelni, mennyi kókányolással találkoztam fejlesztői karrierem során.

Érdemes átnézetned a honlapodat kód szinten is, mert a hanyagul megírt eljárások nem csak a weboldal betöltési sebességét rontják, de még a biztonságot is befolyásolják.

A rosszul megírt kódok miatt előbb, vagy utóbb be fog lassulni az oldal. Nehezen fogsz olyan embert találni, aki kijavítja a hibákat és nem mellesleg nem is lesz olcsó a dolog.

Gyorsítótárazás (cache) hiánya

Egy dinamikus weboldal esetén a cache a weboldal sebesség optimalizálás főszereplője.

Leegyszerűsítve a cache-elés azt jelenti, hogy letárolunk az oldalakból egy olyan változatot (mondjuk memóriába), amit a böngésző sokkal gyorsabban tud betölteni.

Óvatosan kell azonban ezzel is bánni, hiszen a nem megfelelő beállítások gondot okozhatnak. Arra gondolok itt, hogy például egy webáruház esetén a kosár oldalt, vagy a felhasználók profiloldalát nem szabad gyorsító tárazni.

WordPress weboldal készítés esetén célszerű kiválasztani egy megfelelő cache bővítményt. Ilyen például a W3 Total Cache.

Nagyobb terheltségű honlapoknál érdemes Varnish és Redis használata is. A Varnish beállítását bízd szakemberre, eléggé összetett feladat.

Lehet, hogy a weboldalad fertőzött és azért lassú

Bizony, sok-sok olyan esetet hallani és látni, amikor a tulajdonos nem is tud arról, hogy szanaszét van fertőzve weboldala.

WordPress weboldal esetén mindig gondoskodj róla, hogy weboldalad biztonsági beállításai megtörténjenek, különben hamar utolérhet a baj.

Nagyon sok esetben már csak egy teljes weboldal felújítás tud segíteni, főleg ha nem csak a sablon, de a bővítmények is fertőzöttek.

Kártékony robotok ezrei pásztázzák folyamatosan a weboldalakat és ahol rést találnak, ki is használják.

Érdemes megvizsgáltatni weboldalad, mert előfordulhat, hogy a lassulást pont valamilyen kártevő okozza.

Már az elején olyan szakembert kell keresned, aki nem csak összedobálja a weboldalt, de gondoskodik annak gyorsaságáról és biztonságáról is.

Neked Miben Segíthetünk?


Bízd Ránk Vállalkozásod Weboldalát és Dőlj Hátra.

Weboldal sebesség növelés a képek optimalizálásával

Lehet, hogy az oly népszerű webdizájn suliban fel sem hívták a figyelmet arra a tényre, hogy a weboldalra kizárólag optimalizált, lehetőleg 200 kilobyte alatti képeket célszerű feltölteni.

Sokan ezzel szemben úgy teletömik a tárhelyet brutálisan nagy képekkel, mintha nem lenne holnap.

A legsúlyosabb, amikor egy gigantikus kép töltődik be a weboldal minden egyes aloldalán, mert ilyet is látni nem egy helyen.

Mielőtt bármilyen képet is feltöltenél a weboldalra, használj valamilyen szoftvert, amivel megfelelő méretűre zsugorítod azt.

Amikor nincs szükség csak egy bélyegképre, akkor ne tölts fel több megás fájlt csak azért, mert éppen az van kéznél és sietni kell.

A css és js fájlok tömörítésével is gyorsíthatod a weboldalt

Honlapod kliensoldali kinézetéről és működéséről több css és js fájl gondoskodik.

A weboldal készítés során érdemes gondoskodni róla, hogy ezeket tömörített és összevont formában adjuk át a böngésző felé, mert ezzel is gyorsíthatjuk az oldal betöltési sebességét.

WordPress alatt ezt általában a cache bővítmények alapból tudják, egyéb esetben kód szinten kell gondoskodni erről.

Mivel minden másodperc számít az oldal betöltésénél, fontos, hogy a fájlokat a böngésző minél gyorsabban be tudja tölteni.

Weboldal sebesség optimalizálás a szerveren beállított gzip tömörítéssel

A gzip tömörítés bekapcsolásával a szerver gyorsabban tudja kiszolgálni a weboldalt, hiszen az adatokat tömörítve adja át.

A gzip tömörítés beállítható cPanel-en, amennyiben a tárhelyszolgáltató biztosítja a felületet, vagy szerver szinten, például egy htaccess fájlban megadva a direktívákat. Ide kattintva ellenőrizheted, hogy be van-e kapcsolva a gzip a szerveren.

Ne ess azonnal kétségbe, előfordulhat ugyanis, hogy csak az interneted sebessége a ludas

Lehet, hogy az Ön készülékében van a hiba?

Ha az interneted lassú, akkor a weboldalad is lassabban fog betölteni. Könnyen kiderítheted, hogy ez okozza, vagy sem a lassú weboldal betöltést.

Kérj meg pár ismerőst, nézzék meg az oldalad. Ha náluk gyors, akkor megnyugodhatsz.

Tetszett a cikk? Kösz, ha megosztod:

Megosztás

További weboldal készítés cikkek

«

»